Integritatea Armatei ruse este afectată de inevitabilele tensiuni interetnice

Tensiunile interetnice par să semene divizare între elementele Regimentului 42 de infanterie motorizată de gardă rusesc care se apără împotriva contraofensivei ucrainene din Vestul Oblastului Zaporijia.

Arsen Temiraev, un militar mobilizat din Republica Osetia de Nord-Alania care servește la Regimentul 70 de infanterie motorizată de gardă, a postat un videoclip, pe 25 Septembrie, în care susținea că Poliția Militară rusă a regimentului 70 l-a bătut pe Temiraev și pe alți doi soldați din regimentul 71 de infanterie motorizată de gardă. Temiraev a susținut că Poliția Militară a întrebat despre etnia lui înainte de a-i spune lui Temiraev că „Rusia este pentru ruși”.

Temiraev a susținut că Poliția Militară l-a bătut pe el și pe ceilalți militari pentru că un localnic din Tokmak a susținut că soldații au agresat sexual copii, o crimă pe care Temiraev a negat că a comis-o.

Temiraev s-a plîns că credea că „naziștii erau de cealaltă parte, ucraineană, dar se dovedește că naziștii sunt printre noi”.

Șeful Republicii Osetia de Nord-Alania, Serghei Menyailo, a răspuns, pe 26 Septembrie, susținînd că elementele batalioanelor de voluntari „Osetia Furtunii” și „Alania” din zonă au verificat incidentul.

Menyailo a raportat incidentul Comandamentului Districtului Militar de Sud, care l-a informat pe comandantul Armatei 58 Arme Întrunite și a calificat incidentul inacceptabil pentru orice soldat rus.

Tensiunile interetnice dintre unitățile rusești care operează în prima linie și în spatele regiunii de Vest Zaporijia pot amenința integritatea apărării rusești și coeziunea unității pe fondul recentelor cîștiguri ucrainene în zonă.

Tensiunile interetnice pot amenința, de asemenea, poziția mai largă a șefului Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, în sfera politică rusă, pe fondul unei controverse în curs în jurul fiului lui Kadyrov.

Kadyrov a postat filmări, pe 25 Septembrie, cu fiul său, Adam Kadyrov, bătînd un bărbat deținut acuzat că a ars un Coran, iar Ramzan Kadyrov l-a lăudat pe fiul său pentru bătaie. Incidentul a provocat condamnări variate și solicitări de investigare din partea oficialilor ruși.

Șeful Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia (HRC), Valery Fadeev, a declarat că arderea Coranului este o crimă gravă, dar că oficialii trebuie să respecte regulile pentru reținerea suspecților, în timp ce membrul HRC Eva Merkacheva a cerut o anchetă și a numit situația o ”provocare pentru întregul sistem juridic. al Rusiei.”

Merkacheva a formulat o critică subțire voalată la adresa Republicii Cecene, susținînd că ”într-o anumită regiune [Republica Cecenă] ei [oficialii ceceni] au arătat că pot comite crime și nu li se va întîmpla nimic în privința asta”.

Alți oficiali ruși, inclusiv comisarul pentru drepturile omului Tatyana Moskalkova, a cerut ca Adam Kadyrov să răspundă pentru infracțiunea sa într-un Tribunal rus.

Se pare că Ramzan Kadyrov a răspuns la cererea unui jurnalist și ar fi susținut că nu a asistat la atac și că Adam Kadyrov este „independent și temperamental”.

Ramzan Kadyrov a lăudat comportamentul lui Adam Kadyrov și a declarat că nu și-a pedepsit fiul, dar a spus că Adam Kadyrov va fi pedepsit în cea mai mare măsură a legislației ruse dacă o instanță rusă îl va condamna.

ISW a observat de mult timp tensiuni între oficialii și unitățile militare cecene și nececene, iar reacțiile emoționale ale înalților oficiali ruși sugerează că poziția politică a lui Kadyrov ar putea fi insuficientă pentru a-și proteja fiul de consecințele acestei situații.