INSTANTELE DE JUDECATA ALE LUI PLAHOTNIUC CARE SABOTEAZA STATUL

Cînd oare vor fi judecați și judecătorii criminali?

Vă relatam, într-un editorial anterior, despre cum instanțele de judecată au blocat, în mod repetat, demersurile procurorilor prin care solicitau o Decizie favorabilă de dare în urmărire internațională a lui Plahotniuc. Totodată, de-a lungul anilor, am detaliat mecanismul mafiot prin care Plahotniuc și-a subordonat instanțele de judecată. Aici mă refer la coruperea conducătorilor acestora, a mai multor judecători și, prin extensie, a fiilor, fiicelor, cumetrilor și prietenilor lor din Sistem deveniți aprioric corupți. La ora actuală, acest Sistem mafiot funcționează încă destul de dur pentru că este subvenționat în continuare, dar și pentru că este alimentat cu iluzia că Plahotniuc și Șor se vor întoarce victorioși.

În cele ce urmează, ne vom referi la cel mai recent caz, în care e vorba despre cum unii judecători fac totul ca să blocheze legal orice tentativă legală a Procuraturii de a duce pînă la capăt cercetarea tuturor crimelor săvîrșite de către Plahotniuc. Pe data de 2 Iulie, șeful departamentului IT al PDM a fost reținut, în urma perchezițiilor desfășurate la fostul sediu al partidului, fiind bănuit de favorizarea și participarea la activitatea organizației criminale organizate, conduse de către Plahotniuc. Totodată, în timpul perchezițiilor, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confiscat documente și tehnică de calcul.

Aceste percheziții, rețineți, s-au desfășurat la fostul sediul al PDM, în depozitul din care au fost evacuate și stocate unele bunuri, care au fost scoase din această locație, la domiciliul și în mașina persoanei reținute. Această acțiune operativă a procurorilor are legătură directă cu unul dintre dosarele privitoare la frauda bancară, în care este documentată și activitatea organizației criminale, condusă de Vladimir Plahotniuc.

Demn de reținut este și faptul că descinderea procurorilor a avut loc în contextul în care, după mai multe amînări, demersul procurorului cu privire la autorizarea efectuării percheziției la fostul sediu PDM a fost respins de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Considerînd refuzul ilegal, procurorii l-au contestat la Curtea de Apel Chișinău, care, la fel, le-a respins demersul.

În tot acest timp, în cadrul acțiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale de investigație, Procuratura a aflat despre evacuarea din fostul sediu PDM a bunurilor care au relevanță pe dosar, motiv care i-a determinat pe procurori să intervină imediat, în baza ordonanței emise în baza art.125 alin.(4) Cod de Procedură Penală, într-un caz ce nu suferă amînare.

Subînțelegem, prin urmare, că cele două instanțe de judecată au respins demersul procurorilor pentru a-i informa pe cei bănuiți și a le da timp să sustragă probele care i-ar incrimina.

Într-un comunicat al Procuraturii, se spune: colegi magistrați care nu ne-au permis să percheziționăm nucleul organizației criminale”, motivînd că Procuratura ”nu investighează o infracțiune pe urme fierbinți și nu se cunoaște dacă această faptă este sau nu consumată”, recomandîndu-le procurorilor ”administrarea probelor pe alte căi decît percheziția, în special, prin cereri de comisie rogatorie către alte state.”

Concomitent, instanța a indicat că nu vede legătura între societatea comercială care este proprietarul juridic al acestui imobil cu infracțiunile investigate și cu Vladimir Plahotniuc, deși, după părăsirea acestei locații de către PDM, toate oficiile, mobilierul, alte bunuri și atribute ale PDM continuă să rămînă intacte, nimeni neîndrăznind să atenteze la ele. Activitatea organizației criminale, condusă de Vladimir Plahotniuc și ”frauda bancară”, ca una din părțile ei componente, sînt printre cele mai complexe cauze pe care le-a anchetat vreodată Procuratura și printre cele mai relevante din punct de vedere financiar pentru întreaga societate. Anume aceasta ne face să avem așteptări ca toate instituțiile statului, inclusiv sistemul judecătoresc, prin unii reprezentanți, dacă nu ne ajută în acest proces, atunci cel puțin să nu ne împiedice la fiecare pas.>

În concluzie, reținem, iarăși, că Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, și Curtea de Apel Chișinău nu numai că blochează, pur și simplu abuziv, orice tentativă a procurorilor de a finaliza dosarele de cercetare penală în cazurile furtului miliardului, a marilor jafuri naționale săvîrșite de către Plahotniuc și Șor, dar, prin Hotărîrile emise, vor să-l și imunizeze juridic pe criminalul Plahotniuc! Cînd oare vor fi judecați și judecătorii criminali?

Mihai CONŢIU