Infuzia cu singe tinar, inselatoria dedicata batrinilor cu bani, nedemonstrata stiintific

Dacă doreşti să încerci o procedură medicală nedemonstrată şi riscantă, iar îmbătrînirea te sperie, ai noroc. Sau mai degrabă o companie americană are noroc. Ambrosia Medical este o organizaţie care vrea să trateze efectele îmbătrînirii prin transfuzia de sînge de la oamenii tineri la cei bătrîni şi are clinici în unele oraşe americane. Totuşi, beneficiile tratamentului nu au fost demonstrate. Compania a fost înfiinţată în 2017 de Jesse Karmazin, care a terminat o şcoală medicală, dar nu are licenţă de medic. Ambrosia promovează tratamentele sale bazîndu-se pe ideea că plasma tînără poate contracara îmbătrînirea şi poate regenera organele, scrie Popular Science.

Problema este că nu există dovezi în acest sens. Unele studii efectuate pe rozătoare au arătat că indivizii bătrîni pot beneficia de sînge tînăr, dar multe studii folosesc o tehnică numită parabioză, care se referă la legarea sistemelor circulatorii ale animalelor. Sîngele tînăr curge prin animalele mai bătrîne, dar acestea din urmă beneficiază şi de folosirea organelor şi sistemelor individului mai tînăr. Injecţiile cu o proteină care este mai abundentă în sîngele tînăr au demonstrat unele efecte de anti-îmbătrînire la rozătoare. La om, studiile sunt foarte puţine şi neconcludente.

Ambrosia oferă deja sînge tînăr consumatorilor din California şi a realizat şi un test clinic, deşi acesta nu a avut un grup de control. A fost realizat cu ajutorul a 81 de participanţi, care au fost nevoiţi să plătească 8.000 de dolari (de obicei, pacienţii nu trebuie să plătească să participe la testele clinice). Compania susţine că rezultatele sunt promiţătoare, dar nu există rezultate publicate, deci nu este nimic cert nici în acest sens. Transfuziile de sînge sunt în general considerate sigure şi sunt folosite în multe situaţii, cele mai cunoscute fiind în cazul operaţiilor şi accidentelor, unde pacienţii pierd mult sînge. Există totuşi riscuri de efecte adverse precum respingerea, reacţia alergică, problemele pulmonare sau reacţiile imunitare.