INFECTIILE POT AFECTA DIRECT CREIERUL

Cercetătorii danezi, citaţi de „Daily Mail”, susţin că legătura este cît se poate de reală şi, cu cît mai numeroase sînt infecţiile, cu atît mai mare este impactul la nivel cerebral. Aceştia avertizează că efectul poate dura ani întregi.

Cea mai mare cercetare de acest tip realizată pînă acum

În timp ce efectul a fost observat în urma infecţiilor apărute în diferite părţi ale corpului - cum ar fi stomacul, tractul urinar sau la nivel tegumentar -, manifestarea cea mai puternică a apărut în urma infecţiilor la nivelul creierului. Cercetătorii au observat că cei care fuseseră internaţi în spital ca urmare a unei infecţii aveau un coeficient de inteligenţă mai mic cu 1,6 decît media. În cazul celor care au ajuns la spital de cinci sau de mai multe ori, scorul era cu 9,44 mai mic decît media. Coeficientul mediu de inteligenţă nu depăşeşte 115. Cercetătorii susţin că studiul este cel mai mare de acest tip realizat pînă în prezent şi demonstrează legătura evidentă între nivelurile infecţiei şi reducerea capacităţilor mintale. Potrivit studiului, publicat în revista „PLOS ONE”, cu cît infecţia este mai severă, cu atît mai puternic este efectul asupra creierului.

Se reduc capacităţile cognitive

Autorul studiului, doctorul Michael Eriksen Benrós, de la Universitatea din Copenhaga, susţine că infecţiile pot afecta creierul direct, dar şi prin intermediul inflamaţiilor periferice, care afectează deopotrivă creierul şi capacitatea mintală. „Infecţiile erau asociate, pînă acum, atît cu depresia, cît şi cu schizofrenia, fiind demonstrată şi legătura cu modificarea capacităţilor cognitive în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu demenţă. Acesta este primul studiu de anvergură care sugerează că infecţiile pot afecta atît creierul, cît şi capacităţile cognitive ale pacienţilor sănătoşi”, susţine Benrós. Acesta a adăugat că nu doar infecţiile, ci şi sistemul imunitar poate avea un rol în afecţiunile mintale. În mod normal, creierul este protejat de sistemul imunitar, dar poate fi totuşi afectat de infecţii şi de inflamaţii.

Experimentele precedente realizate pe animale au demonstrat că sistemul imunitar poate afecta capacităţile cognitive.

După revista “Taifasuri”