Increderea in rindul exportatorilor germani a scazut, in August, pentru a treia luna consecutiv

Încrederea în rîndul exportatorilor germani a scăzut, în August, pentru a treia lună consecutiv, preţul ridicat al gazelor şi mediul economic global slăbit afectînd perspectivele, arată rezultatele studiului publicat Vineri de Institutul economic Ifo, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Indicele Ifo privind aşteptările exportatorilor a scăzut la minus 2,7 puncte în August, de la minus 0,4 puncte în Iulie.

În timp ce companiile din industrie se aşteaptă la un declin al exporturilor, producătorii auto şi furnizorii lor speră să înregistreze creşteri. De asemenea, firmele din industria îmbrăcămintei şi producătorii de echipamente de prelucrare a datelor estimează majorarea vînzărilor pe plan internaţional.

Economistul Ifo Klaus Wohlrabe a declarat, pentru Reuters, că numărul companiilor care se plîng de blocaje s-a situat la 62% în August, cel mai redus nivel din ultimul an.

În Iunie, valoarea exporturilor Germaniei a urcat cu 4,5%, ajungînd la un nivel record, deşi economiştii avertizează că avansul este cauzat probabil de creşterea preţurilor.

Exportatorii germani se confruntă cu o reducere a marjei de profit şi suportă anul acesta costuri suplimentare de 70 de miliarde de euro (69 miliarde de dolari), din cauza creşterii preţurilor de producţie şi de import, se arată într-un raport al Camerei de Comerţ şi Industrie din Germania (DIHK).

Conform DIHK, companiile germane au majorat preţurile bunurilor lor exportate cu 14,7% în primul semestru din 2022, dar preţurile de producţie şi de import au crescut de două ori mai repede.

„Povara rezultată asupra comerţului exterior al Germaniei se ridică la 70 de miliarde de euro doar în primele şase luni ale anului”, a afirmat Volker Treier, director în cadrul DIHK, pentru Reuters.

„Comerţul exterior al Germaniei se confruntă cu o reducere semnificativă a marjei de profit, iar tendinţa va continua şi în următoarele luni”, companiile transferînd doar o parte din costurile mai ridicate asupra clienţilor externi, a explicat Treier.

În pofida războiului din Ucraina, a perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi a restricţiilor din China, exporturile Germaniei au urcat cu 13% în primul semestru din 2022. Dar, conform calculelor DIHK, ajustate în funcţie de inflaţie, valorile reale sunt negative: exporturile au scăzut cu 1,5%.