Incomod pentru romani, dar onorat de francezi cu cea mai inalta distinctie: Istoricul Lucian Boia a primit insemnele de Cavaler al Legiunii de Onoare

Istoricul şi profesorul Lucian Boia a primit, Marţi, însemnele de Cavaler al Legiunii de Onoare din partea lui Laurence Auer, ambasadoarea Franţei în România, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la reşedinţa Ambasadei. În discursul său, ambasadoarea Franţei a evidenţiat faptul că, de 30 de ani, cercetările lui Lucian Boia s-au concentrat asupra istoriei Occidentului şi istoriei Franţei, publicul francez descoperind abordarea critică a istoricului  asupra trecutului românesc şi a miturilor sale naţionale, în special, prin volumul „Istorie şi Mit în Conştiinţa Românească”, publicat la editura Belles Lettres, în 2003.

„Interesul dumneavoastră pentru limba franceză şi sistemul de gîndire francez v-a determinat să jucaţi un rol decisiv în reconstruirea unor legături academice şi ştiinţifice de înalt nivel între ţările noastre”, a spus Laurence Auer în discursul său. Lucian Boia, născut în Bucureşti la 1 Februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi.