IN UCRAINA PUTIN SI MERKEL S-AU POMENIT FATA-N FATA

Pe parcursul a celei mai mari perioade a secolului XX, Ucraina a fost victimă a două imperii la fel de înrăite – Germania şi Rusia. „Aportul” Germaniei în distrugerea Ucrainei a fost cele două războaie mondiale, iar al Rusiei – introducerea regimului sovietic şi nimicirea ţărănimii şi elitei ucrainene. Iată de ce imaginea cea mai răspîndită a Ucrainei în presa locală este cea a unui teritoriu aflat între ciocan şi nicovală.

Însă în secolul XXI, posibil ca situaţia dramatică a Ucrainei să se schimbe. Deşi Rusia continuă să promoveze aceleaşi scenarii istorice, Germania, care a supravieţuit holocaust-ul şi reunificarea, încearcă s-o facă pe „hegemonul cel bun” pe teritoriul Europei. Germania nici nu are altă soluţie, decît să ia asupra sa rolul de lider. Însă ţinînd cont de trecutul său, ea e datoare să evite politica pragmatică dură, care deja a condus la două războaie mondiale şi milioane de vieţi pierdute.

Ciocnirea Ucrainei cu Germania şi Rusia în secolul XX a avut consecinţe catastrofale. În perioada anilor 1918 - 1948 au fost ucişi circa 15 milioane de ucraineni, din care jumătate – pe timpul sovietic, restul – pe parcursul celor două războaie mondiale. Concomitent, Ucrainei i-au fost cauzate pagube economice enorme: au fost distruse oraşe şi sate, infrastructura, industria şi agricultura. Astfel, în sens politic, economic şi social anume Germania şi Rusia au aruncat Ucraina cu cîteva decenii în urmă.

Ironia istoriei constă în faptul că nici una dintre aceste ţări nu şi-a asumat răspunderea pentru distrugerea Ucrainei.

Astăzi, Germania şi Rusia au o politică diametral opusă în privinţa Ucrainei. Unii aliaţi occidentali ai lui Putin consideră, cu argumentele lor, că anume Occidentul a provocat Rusia să intervină în Ucraina. Pe de altă parte, dacă Rusia e motivată prin imperialismul său, poate că ar trebui înlocuit cabinetul Merkel cu partidele de stînga, care consideră că este necesar de a înţelege şi Kremlinul. Rusia lui Putin s-a întors la manierele sovietice, considerînd că are o misiune deosebită pe teritoriile ex-sovietice.

Astfel, războiul din Ucraina e o verificare pentru Germania şi un termen de încercare pentru Rusia. Germania trebuie să decidă dacă rolul său de hegemon se bazează pe etică şi interesele sale. Iar Rusia va hotărî dacă intervenţia în Crimeea şi Donbas poate fi un model de aplicat în Estonia, Letonia, Belarus şi Kazahstan.

(După "Newsweek", SUA)