In Ucraina, au fost distruse sau deteriorate 529 institutii de cultura in urma atacurilor rusesti deliberate

Trupele rusești atacă în mod deliberat muzeele, bibliotecile și alte instituții culturale din Ucraina, potrivit unui raport publicat de organizația internațională a scriitorilor PEN, informează mediafax.

„Cultura nu este o pagubă colaterală în războiul împotriva Ucrainei, este o țintă, un pilon central al justificării războiului de către președintele rus Vladimir Putin. Putin a afirmat, în repetate rînduri, că limba și cultura ucraineană pur și simplu nu există. Prin vizarea muzeelor de artă, a sălilor de muzică, a bibliotecilor, a teatrelor și a siturilor istorice, el încearcă să facă să fie așa”, se arată în raportul prezentat de The Guardian.

PEN a citat Ministerul ucrainean al Culturii, care a anunțat că 529 de instituții culturale au fost distruse sau deteriorate de la începutul războiului. Bilanțul include atît situri de importanță națională, cît și instituții culturale din orașe și sate.

Conform raportului, soldații ruși ar fi confiscat și distrus cărți în limba ucraineană din bibliotecile publice din regiunile ocupate.

Cu toate acestea, raportul a recunoscut că „nu este întotdeauna posibil să se determine dacă bombardamentele asupra siturilor culturale sunt deliberate sau sunt rezultatul bombardamentelor nediscriminatorii ale Rusiei asupra zonelor civile”.

PEN Ucraina a anunțat că 31 de scriitori, artiști și alți lucrători culturali civili au fost uciși în atacurile rusești din acest an și că alte cîteva personalități culturale au murit în timp ce luptau.

„Ironia încercărilor lui Putin de a șterge cultura și moștenirea Ucrainei este că nu a făcut decît să le îmbogățească cultura și să facă lumea să acorde atenție și să fie mult mai interesată de scriitorii și tradițiile ucrainene”, a declarat autorul și editorul american Dave Eggers, care face parte din delegația PEN care a prezentat raportul.