In timp ce rusii dau buluc ca sa obtina vize europene, UE analizeaza posibile restrictii de calatorie

Rușii sunt din ce în ce mai disperați să obțină vize europene, în timp ce unele țări impun restricții de călătorie și cresc temerile că Uniunea Europeană ar putea interzice accesul turiștilor ruși în blocul comunitar, ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina, notează publicația The Moscow Times.

Numărul de cereri de vize Schengen – care permit accesul în majoritatea țărilor UE – depuse de ruși a crescut rapid în ultimele săptămîni, potrivit agențiilor de turism contactate de jurnaliștii de la The Moscow Times. 

„Nu cred că UE va înceta să mai elibereze toate vizele pentru ruși. Cu toate acestea, mă voi simți mai confortabil cu o viză Schengen, chiar dacă nu merg nicăieri în acest moment”, a declarat un rezident din Moscova care a solicitat o viză UE după începerea discuțiilor privind interdicția.

Ideea unei interdicții europene asupra turiștilor ruși a provocat dezbateri aprinse de cînd Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut-o la începutul acestei luni, susținătorii mișcării fiind de părere că rușii trebuie să fie trași la răspundere pentru acțiunile Guvernului lor, în timp ce oponenții mișcării au pus la îndoială validitatea politicilor bazate pe ideea de responsabilitate colectivă.

Finlanda a anunțat, Marți, că va reduce numărul de vize eliberate rușilor cu 90%, începînd de luna viitoare, iar Lituania, Estonia și Letonia au anunțat recent restricții privind vizele turistice pentru ruși. Cele trei state baltice și Finlanda, care împart granițele terestre cu Rusia, au raportat o creștere a numărului de ruși care își folosesc aeroporturile pentru a tranzita în continuare în UE, în ceea ce semnifică o soluție la interdicția blocului comunitar asupra companiilor aeriene ruse.

Republica Cehă, care deține Președinția rotativă a UE, a declarat, săptămîna trecută, că sprijină ideea interzicerii la nivelul UE a vizelor de turism pentru cetățenii ruși. „Prietenii mei apropiați locuiesc acum în Europa și nu se pot întoarce în Rusia din diverse motive, inclusiv politice. Vreau să-i vizitez în curînd”, a declarat pentru The Moscow Times,  sub rezerva anonimatului, o locuitoare din Moscova. 

Aceasta a mai spus că a plătit unei agenții de turism aproximativ 25.000 de ruble (adică 409 dolari) pentru cererea ei de viză Schengen și că se aștepta să obțină viza cel mai tîrziu la începutul acestei săptămîni.

Îngrijorările legate de posibilele restricții ale UE înseamnă că numărul cererilor de viză Schengen făcute de ruși s-a dublat în ultimele două săptămîni, a declarat Maya Lomidze, șeful Asociației Turoperatorilor din Rusia, pentru The Moscow Times. Tatiana, un cetățean rus care s-a mutat în UE în urmă cu cîțiva ani, a spus că le-a cerut membrilor familiei din Rusia să solicite vize Schengen de îndată ce a început discuția privind interdicția de călătorie. 

„Această situație pare foarte înfricoșătoare. Eu locuiesc în Europa, iar rudele mele locuiesc în Rusia. Dacă granițele sunt închise și mama mea nu va putea să mă viziteze?”, s-a întrebat Tatiana, care a refuzat să-și dezvăluie și numele de familie din motive de securitate. 

Agenția de turism rusă Aero Club Tour, care ajută clienții să obțină vize străine, a observat o creștere a cererilor de viză Schengen începînd cu luna Iunie, potrivit Alinei Protsenko, șeful Departamentului de asistență pentru vize al companiei.

Chiar și fără o interdicție totală, procesul de solicitare a vizelor europene este deja mai complicat pentru ruși decît era înainte de războiul din Ucraina, potrivit experților. Principala problemă este găsirea unui loc pentru o programare pentru viza la Ambasadă”, a declarat Alina Protsenko pentru The Moscow Times, adăugînd că timpii de așteptare mai mari decît în ​​mod normal au fost rezultatul expulzărilor diplomatice care au scurtat personalul Ambasadele europene din Rusia. Dar se pare că și procesul de aplicare a fost înăsprit.

„Documentele, biletele de avion și confirmările rezervării sunt supuse unui control mai amănunțit și, în unele cazuri, cererea de viză poate fi respinsă”, a explicat Protsenko. 

În plus, o serie de țări, printre care Elveția, Ungaria și Austria, se pare că au început să elibereze vize Schengen doar pe durata unei călătorii.

„Din păcate, au trecut vremurile în care se putea aplica pentru o călătorie de trei zile [în Europa] și o Ambasadă acorda viză Schengen pentru trei sau cinci ani”, a transmis Protsenko.

Rușii, dintre care aproximativ 40 de milioane au pașapoarte străine, au primit aproximativ 4 milioane de vize Schengen în 2019, înainte de pandemia de coronavirus, potrivit datelor UE.

Susținînd ca Europa să blocheze intrarea rușilor, Președintele ucrainean a spus, într-un interviu de la începutul acestei luni, pentru cotidianul american Washington Post, că rușii ar trebui „să trăiască în propria lor lume pînă cînd își schimbă filozofia”. Dar criticii interzicerii vizelor avertizează că această măsură i-ar afecta pe mulți ruși care se opun războiului, inclusiv activiștii opoziției și jurnaliștii care au fost forțați să fugă de legile draconice de cenzură și temerile că vor fi persecutați politic. 

Săptămîna trecută, jurnalistul rus Yaroslav Varenik a declarat că i s-a interzis intrarea în Estonia, iar polițiștii de frontieră i-au anulat viza de turist după un interogatoriu de două ore.

Pentru moment, rușii mai pot intra în Europa dacă au viză Schengen, deoarece o viză Schengen eliberată de orice țară permite accesul pe întreg teritoriul blocului comunitar. O interdicție a vizelor turistice la nivelul UE pentru cetățenii ruși urmează să fie discutată la reuniunea informală a miniștrilor de Externe ai UE de la sfîrșitul acestei luni.

„Nu cred că se va întîmpla să se aplice [o interdicție a vizelor]”, a spus Tatiana, cetățeanul rus care locuiește în UE. „Dar sunt îngrijorat că cineva poate învinovăți o întreagă națiune pentru ceea ce face Guvernul ei”, a mai adăugat aceasta.