In timp ce in unele zone din SUA a venit Iarna, Europa este ”mingiiata” de o Toamna blinda

Din cauza brizei africane, în unele părți ale Europei, în special în Franța și Spania, se înregistrează temperaturi anormal de ridicate.

Unele părți din vestul Statelor Unite se confruntă deja cu un început de Iarnă.

O zonă largă de presiune scăzută a rămas la Vest de Insulele Britanice în cursul săptămînii trecute. Vîntul de Sud-Vest asociat cu acest sistem a „transportat” aer din Nord-Vestul Africii către Vestul și centrul Europei, scrie The Guardian.

Rezultatul acestui fenomen constă în temperaturi anormal de ridicate în mari părți ale Europei, în special în Franța și Spania, unde temperaturile au crescut cu peste 10 grade Celsius peste normal. Joi, temperaturile maxime au depășit cu mult 30 de grade C în unele părți ale Spaniei, cu 35,2 C măsurate la Morón de la Frontera, la Sud-Est de Sevilla.

Pe de altă parte, unele părți din Vestul Statelor Unite au avut parte de un început de Iarnă în această săptămînă. Un puternic front rece s-a deplasat spre Sud prin Nordul Munților Stîncoși și prin regiunile învecinate, pe 22 Octombrie, punînd capăt brusc căldurii de la jumătatea lunii Octombrie, în timp ce temperaturile au scăzut brusc.

Nordul statului Utah a fost deosebit de afectat, temperaturile maxime din Salt Lake City scăzînd de la 25C pe 21 Octombrie la 7C două zile mai tîrziu. Schiorii au avut parte de 26 de centimetri de zăpadă în stațiunea Alta din Wasatch Front.

Între timp, la 26 Octombrie, o depresiune tropicală cunoscută sub numele de 26W (Nalgae) s-a format la Vest de Insulele Yap, în Pacificul de Vest, îndreptîndu-se spre Vest-Nord-Vest. Intensificarea a fost inițial lentă din cauza unei troposfere superioare inospitaliere. Cu toate acestea, condițiile au început să se îmbunătățească pe 27 Octombrie.