In Siberia, arde gheata!

Imagini înfricoșătoare, cu un fum dens care iese de sub un strat gros de zăpadă, au fost surprinde la aproximativ 4 kilometri distanță de cea mai geroasă localitate din lume, aflată în Siberia.

Localnicii le-au numit „focuri zombie”, pentru că, spun ei, s-au întors din morți. Scenele au fost surprinse într-o zonă afectată de incendiile de amploare care au izbucnit în această Vară, în Siberia. Incendiile par să fie stinse doar la suprafață, dar în subteran sunt alimentate de metanul și turba care s-au acumulat de-a lungul mileniilor.

Fotograful Semyon Sivtsev a distribuit videoclipuri și fotografii cu incendiile zombie din afara satului său natal, Oymyakon. „Le-am filmat în apropierea pășunilor de lîngă satul Khara Tumul, nu departe de Oymyakon. Erau în zona afectată de incendiile de astă Vara”, a declarat Semyon pentru The Siberian Times.

Potrivit sursei citate, aceasta este zona din care ar fi pornit, de fapt, incendiile, pentru că în imaginile din satelit se văd flăcări încă din 1 Mai 2021. A urmat apoi cel mai grav incendiu înregistrat vreodată în Yakutia, cel mai rece și mai mare teritoriu al Rusiei, cu peste 8 milioane de hectare de pădure distruse.

Semyon spune că, de-a lungul timpului, a văzut un număr destul de mare de astfel de incendii zombie în jurul Oymyakon, unele dintre ele fiind în cele din urmă stinse de topirea zăpezii Primăvara.

Oymyakon este cea mai geroasă așezare locuită din lume. Potrivit datelor oficiale, aici s-a înregistrat o temperatură de -67,7 grade Celsius în 1933, însă, potrivit surselor locale, în 1924 temperatura a scăzut pînă la -71,2 grade Celsius.