IN R. MOLDOVA VOR FI ORGANIZATE ACTIUNI DE COMEMORARE A VICTIMELOR HOLOCAUSTULUI

Biroul Relaţii Interetnice (BRI) va organiza în perioada 26 ianuarie-16 februarie mai multe acţiunii de comemorare a victimelor Holocaustului. Manifestările se vor desfăşura cu prilejul Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, marcată anual pe 27 ianuarie.

Directorul general al BRI , Lilia Bolocan a menţionat că acţiunile au început pe 26 ianuarie cu o oră de comemorare dedicată victimelor Holocaustului, care s-a desfăşurat în bibliotecile publice din ţară. La Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov” a avut loc spectacolul ”Ghetto”.

În perioada 25-29 ianuarie, conform unei Circulare a Ministerului Educației, în instituțiile preuniversitare din R. Moldova vor avea loc activități de sensibilizare a fenomenului Holocaustului, cu scopul promovării valorilor democratice antidiscriminare, toleranță, antixenofobie.

Pe 27 ianuarie, ora 15.00, la Monumentul Victimelor Fascismului de pe Calea Orheiului, nr. 36 din capitală va fi organizat un miting-recviem în memoria victimelor Holocaustului. La eveniment vor participa membri ai Comunităţii evreieşti, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale precum și ai societăţii civile. În aceeaşi zi Centrul Cultural Evreiesc KEDEM din Chişinău va găzdui un concert comemorativ la care sînt aşteptaţi reprezentanţi ai corpului diplomatic, autorităţilor publice centrale, membri ai Comunităţii evreieşti din R. Moldova şi ai Consiliului Coordonator al organizaţiilor etnoculturale.

Pe 28 ianuarie la Centrul Cultural Evreiesc KEDEM va fi vernisată expoziţia „Праведники мира”/ „Predicatorii lumii”, urmată de o conferință de presă. Pe 2 februarie BRI în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova vor organiza Conferinţa studenţească „Toleranţă şi multiculturalitate”, la care vor participa studenţi de la universităţile din ţară, reprezentanți ai mediului academic şi ai Comunităţii evreiești din țara noastră.

Şirul acţiunilor se va încheia la 16 februarie cu un Forum al tineretului din Republica Moldova „Toleranţa, lupta cu extremismul, antisemitismul şi xenofobia”. Evenimentul se va desfăşura la Centrul Cultural Evreiesc KEDEM din Chişinău.

Potrivit directorului BRI, Lilia Bolocan, manifestările sînt organizate în conformitate cu Hotărîrea Parlamentului R. Moldova nr. 210 din 26 noiembrie 2015 şi ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în ţara noastră, importanţa asigurării unui dialog eficient cu comunitatea evreiască şi relevanţa prevenirii fenomenelor tragice din trecut.