IN NUMELE LUI PLAHOTNIUC, NASTASE VREA GUVERNUL

Opoziția înhămată în jocul morții de către oligarh

Să te ferească Dumnezeu de cel care a ”mirosit” măcar un pic beția Puterii! Dintr-o dată, din anonimul care era pînă mai ieri, ajuns politician cît de cît vizibil grație hazardului ori ironiei sorții, după ce mai strînge, inevitabil, și mîinile unor politicieni reali din spațiul european, începe chiar să creadă că e buricul Pămîntului, motiv pentru care ”vorbește avizat în numele întregului popor”. Așa au fost și Ghimpu, Filat și Plahotniuc, iar acum Andrei Năstase, Maia Sandu, Candu-Plahotniuc, Șor și Usatîi.

Absolut toți acești politicieni, fără nici o excepție, au demonstrat și vor demonstra permanent cît sunt de mincinoși, incompetenți și preocupați strict doar de interesele lor personale.

”Poporul, aiurea, s-a obișnuit să fie manipulat cu promisiuni lingușitoare, să fie mituit în campaniile electorale și cîțiva susținători captivi găsim să ne aleagă din inerție cît să intrăm în Parlament”, își spun ei! Aici ne vom referi doar la ultimul demers politic al lui Andrei Năstase, la acela prin care vrea să-și asume guvernarea. Ținînd seamă de realitatea identității politice a lui și a partidului pe care îl conduce, acest demers politic agresiv și penibil nu ar fi trebuit expus opiniei publice, ci în fața unei comisii de psihiatri și psihanaliști. Să vă explic și de ce!

În ce Țară din lume, cu o democrație sănătoasă, cel mai minuscul partid din Parlament ar avea indecența și tupeul de a cere preluarea guverării Țării? Nicăieri, firește! Cu excepția Republicii Moldova! Cu excepția lui Andrei Năstase, în primul rînd, dar și a confraților lui de bîlci politic – Candu-Plahotniuc, Șor, Usatîi și Sandu! În Parlamentul Republicii Moldova există 101 deputați. Partidul condus de Năstase, PPDA, are 11 deputați. Asta înseamnă că restul de 90 de deputați trebuie să se subordoneze programului de guvernare al PPDA. Înțelege cineva ce trupă de amatori și incompetenți poate scoate un partid cu 11 deputați ca să-i facă miniștri, vice-miniștri, secretari de Stat etc.? Pun chestiunea astfel întrucît Năstase vrea ca PPDA să guverneze singur.

Neexcluzînd nici posibilitatea ca fugarul Plahotniuc să se fi împăcat cu cei doi Țopa fugăriți de el, care sunt ”rădăcinile politice” ale lui Năstase, dorința acestuia de a prelua guvernarea cu orice preț se înscrie perfect în scenariul lui Plahotniuc de destabilizare a Țării. Năstase, pentru prea scurt timp, a apucat să guste din beția Puterii, fiind trecut pe linie moartă de Maia Sandu, care și-a provocat deliberat căderea propriului Guvern din calcule electorale prezidențiale. Chestia asta Năstase nu i-o poate ierta. Cu toate acestea, are nevoie și de voturile PAS pentru demiterea Guvernului Chicu și probabila lui învestire. Sandu pare că nu prea ar vrea să cadă în această capcană. În sinea lui, Năstase speră că Sandu va fi convinsă să i se alieze de către acei români și europeni ostili lui Dodon și actualei guvernări.

Năstase ne crede suficient de proști ori naivi atunci cînd spune că, spre a ne abate atenția de la evidența clară că face jocurile lui Plahotniuc printr-o altfel de extensie, se așteaptă ca Guvernul PPDA să fie votat majoritar de către ”deputații de bună credință”. Jocului său politic, însă, i se aliază necondiționat tocmai deputații mercenari cumpărați de Plahotniuc și Șor – Candu, cu noul partid înființat în ”onoarea și protecția politică” a mafiotului criminal Plahotniuc, Pro Moldova, și Partidul Șor. De ce Năstase nu este la fel de guraliv și de revoltat față de felul în care Candu și Șor cumpără deputați coruptibili de la PDM de parcă ar cumpăra vite? Pentru că are nevoie de votul lor, firește! Înțelege cineva cît se îndatorează voluntar Năstase lui Plahotniuc și Șor dacă, prin absurd, ar ajunge să controleze un Guvern PPDA?

Văzînd atitudinea de golan politic de cartier rău famat a lui Candu, e previzibil ca Plahotniuc și Șor să arunce și mai multe milioane ca să cumpere într-o veselie suficienți deputați pentru ”a o convinge matematic” pe Sandu ca să voteze căderea Guvernului Chicu. Cu toate acestea, căderea Guvernului Chicu și instalarea unui Guvern Năstase este o aberație și o acțiune contrară interesului național în actualul context, de aceea este și improbabilă.

Spre final, ca să ne mai destindem, să ne referim un pic și la aceea că ”virtualul Guvern PPDA și-a pregătit componența și măsurile prioritare ale noului Guvern”. Dintre aceste, vă oferim cîteva doar cîteva ”măsuri prioritare geniale” emanate de către Năstase:  

„Diminuarea radicală a ratei de letalitate din cauza coronavirusului. Stoparea răspîndirii infecției. Recuperarea pacienților spitalizați. Întărirea capacităților de izolare, sporirea capacităților de depistare testare și izolare a persoanelor infectate, conform protocoalelor al OMS. Măsuri de protecție, de promovare și stimulare a personalului medical, crearea Colegiului Medicilor. Adoptarea unui cadru legal stabil, privind garanțiile salariale și protecția socială specială pentru personalul medical, în perioada epidemiilor și pandemiilor. Accesarea sprijinului UE pentru rezolvarea crizei pandemice, solicitarea susținerii  tehnice, metodologice și financiare din partea UE și României și a altor parteneri pentru dezvoltare și intensificare a cooperării gestionarii crizei sanitare și reformării actualului sistem de sănătate”.

Demagogie, sfîntă potlogărie! Păi în toate acestea și încă în multe altele sunt de mult angajate actualele autorități! Auziți ce promite Năstase: „Diminuarea radicală a ratei de letalitate din cauza coronavirusului.” De parcă această diminuare ar putea fi decisă printr-o Hotărîre de Guvern sau printr-un angajament politic, nicidecum prin dăruirea și sacrificiul medicilor atît de ignorați de către Guvernul Sandu din care a făcut și el parte! ”Gata, de mîine nu va mai muri nimeni de coronavirus!”, spune Năstase.

Din toate aceste motive, scriam mai sus că acest demers politic agresiv și penibil al lui Năstase de a prelua guvernarea nu ar fi trebuit expus opiniei publice, ci în fața unei comisii de psihiatri și psihanaliști!

Mihai CONŢIU