IN LOC DE ”THANKS UK”, MAEIE OFERA UN COMUNICAT… PRUDENT

Teama de Rusia nu trebuie să anihileze interesul național

Autor: Mihai CONȚIU

Sîmbătă, 21 Mai, ministra de Externe a Marii Britanii, Liz Truss, a spus că ”Moldova trebuie echipată conform standardelor NATO”, pentru a putea face față unui eventual atac din partea Rusiei. Totodată, Truss a declarat că au avut loc discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere.

În loc de ”Thanks UK (Mulțumim, Marea Britanie), suntem de acord, pentru că nu contravine normei noastre constituționale de neutralitate!”, Luni, 23 Mai, ca o reacție la declarația ministrei britanice de Externe, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău a emis un comunicat sec, prudent, ușor temător, protocolar-birocratic, chiar leșietic i-aș zice, menit parcă să nu deranjeze Rusia și nici pe socialiștii lui Igor Dodon, în care se precizează:

„După cum se cunoaște și în spațiul public, țara noastră are relații de cooperare în domeniul securității și apărării cu mai mulți parteneri. Scopul acestui dialog ține atît de participarea la eforturile de asigurare a păcii și securității internaționale, cît și asigurarea capacităților necesare de apărare ale forțelor armate pentru contracararea potențialelor riscuri de securitate. Aceste acțiuni fac parte din obiectivele de promovare a interesului nostru național. Autoritățile Republicii Moldova promovează o agendă transparentă, bine cunoscută cetățenilor și partenerilor noștri. Totodată, ținem să reamintim faptul că cooperarea noastră cu NATO se desfășoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, principalul instrument al acestei cooperări fiind Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP). Unul din elementele centrale ale acestui parteneriat ține de importanța respectării principiului neutralității constituționale a țării noastre de toți actorii vizați”, se arată în comunicatul MAEIE.

În replică la afirmațiile făcute de către Liz Truss, tot Luni, 22 Mai, vice-ministrul de Externe al Federației Ruse, Andrei Rudenko, a declarat: „Nu suntem atît de surprinși de declarațiile făcute de Marea Britanie, cît de posibila reacție a Chișinăului. Astfel, vom fi cu ochii pe reacțiile autorităților locale la aceste declarații, deoarece Constituția Moldovei stabilește clar statutul său de neutralitate”.

În consecință, în comunicatul MAEIE, observăm că, în finalul lui conclusiv, absolut neutru și lipsit de cordialitate directă cu declarația fără echivoc făcută de Liz Truss, este menționată importanța respectării principiului neutralității constituționale”.

În declarația sa, însă, vice-ministrul de Externe al Federației Ruse, Andrei Rudenko, este agresiv-amenințător cînd avertizează dominator că: ”vom fi cu ochii pe reacțiile autorităților locale la aceste declarații, deoarece Constituția Moldovei stabilește clar statutul său de neutralitate”.

Să reținem că ambele părți – MAEIE și Andrei Rudenko – invocă în finalul mesajelor transmise de ei ”neutralitatea Republicii Moldova”, ca să se rețină! În situația dată, e firesc să ne întrebăm: Dar ce are sula cizmarului cu Prefectura, sula lucrativă fiind ”neutralitatea constituțională”, iar Prefectura reprezentînd Moldova, care trebuie echipată conform standardelor NATO?

În comunicatul MAEIE, se precizează, totuși, că Republica Moldova are relații de cooperare în domeniul securității și apărării cu mai mulți parteneri externi inclusiv pentru ”asigurarea capacităților necesare de apărare ale forțelor armate pentru contracararea potențialelor riscuri de securitate”. NU VREM SĂ ȘTIM dacă din rea intenție, din teamă ori neprofesionalism MAEIE nu a insistat anume pe acest deziderat esențial, nu l-a dezvoltat și explicat în esența lui defensivă! Așa cum notam mai sus, în semn de gratitudine față de grija britanicilor și a NATO, în general, față de siguranța națională a Republicii Moldova, comunicatul MAEIE ar fi trebuit să înceapă cu ”Thanks UK, suntem de acord, pentru că nu contravine normei noastre constituționale de neutralitate!”

În acest context, este important să reținem că SUA sunt gata să ofere armament Republicii Moldova dacă vor avea o cerere din partea Chişinăului. Anunțul a fost făcut cu prilejul vizitei de lucru la Chișinău a unui grup de congresmani americani. Oficialii americani au spus că au votat un pachet de sprijin pentru Ucraina şi Republica Moldova, în valoare de 40 de miliarde de dolari. Este vorba de asistenţă umanitară şi militară. Deocamdată nu se ştie ce sumă va reveni Republicii Moldova. Ce înseamnă toate acestea, care-i datoria MAEIE și a conducerii Țării, în general? În primul rînd, oficialitățile Țării trebuie să comunice imperativ Rusiei că Republica Moldova are nevoie să se înarmeze rezonabil nu pentru a ataca pe cineva, ci pentru a se apăra de potențiali agresori, în primul rînd de imprevizibila Rusie. Este ilogică și amenințătoare pentru independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova situația în care armata rusă staționată ilegal în teritoriul separatist transnistrean să depășească în capacități Armata Națională a Republicii Moldova!

Statutul constituțional de neutralitate nu înseamnă că Armata Națională a Republicii Moldova nu trebuie să fie echipată elementar cu armament modern de autoapărare în fața unui agresor extern, nicidecum cu armament ofensiv de agresiune militară împotriva altui Stat. Chiar că sunt și ridicoli agresorii ruși! Ce vor să sugereze ei prin ”îngrijorările” că NATO va oferi arme Moldovei – că moldovenii vor declanșa război împotriva Ucrainei sau Rusiei, te pomenești că vor dori să ocupe militar și România?!?

Adevărul e că Rusia nu vrea ca Republica Moldova să fie capabilă să se apere. Rusia vrea ca Armata Națională a Republicii Moldova să fie în inferioritate față de trupele rusești de ocupație din regiunea transnistreană pentru că Rusia vrea să fie eternă și în Transnistria.