In Kyvi Post, cercetatorul Timothy Ash prognozeaza sfirșitul lui Putin si destramarea Rusiei

Federația Rusă se poate diviza în mai multe țări. Timothy Ash, cercetător al grupului de reflecție pentru afaceri internaționale Chatham House, a scris despre acest lucru într-un articol pentru Kyiv Post. În opinia sa, invadarea Ucrainei de către Rusia va duce exact la opusul a ceea ce spera Putin.

"Văd o șansă bună să vedem sfîrșitul lui Putin. Și, deși acesta nu este scenariul meu de bază, cred că destrămarea Federației în multe state noi este posibilă, ca în cazul URSS, în 1991", a scris Ash.

Expertul consideră că Federația Rusă se poate împărți în 20 de țări. Una dintre ele va fi „Mica Rusia”.

Potrivit lui Ash, lumea a reușit deja să înțeleagă că Putin nu are puterea de a escalada conflictul. Îi este frică de NATO pentru că a văzut cum Armata ucraineană folosește armele occidentale.

"Dacă NATO își desfășoară propriul armament de generație a 4-a și a 5-a împotriva Rusiei, totul se va termina în cîteva ore. Putin știe asta", a spus Ash.

El este sigur că, dacă Vladimir Putin escaladează, se va confrunta cu o înfrîngere completă. Cu toate acestea, războiul cu Ucraina are în orice caz un efect negativ asupra Rusiei.

În plus, un profesor de științe politice la Universitatea Rutgers din Newark, Aleksandr Motil, consideră că, după ce Putin va pierde puterea, în Federația Rusă va începe prăbușirea guvernării centralizate.

„Nu știm cine va cîștiga, dar putem prezice cu încredere că lupta pentru putere va slăbi regimul și va îndepărta Rusia de la război”, a scris Motil într-un articol.

Expertul a sugerat că Rusia va deveni un stat slab care va depinde în mare măsură de China.

Motil crede că un război fără succes în străinătate combinat cu un sistem tensionat în interiorul Federației Ruse crește probabilitatea unei „explozii” în fiecare zi. În opinia sa, Occidentul ar trebui să se pregătească pentru asta. Un regim Putin slăbit, probleme majore din economie îi pot obliga pe ruși să iasă în stradă și să înceapă să protesteze mult mai puternic decît înainte.

Potrivit experților, pierderile totale ale ocupanților ruși în timpul războiului de 10 luni pot depăși 164.000 de persoane, dacă sunt luați în considerare răniții.

Prețurile petrolului sunt mai mici acum decît înainte de război și numai în a doua jumătate a anului 2022 a existat o creștere a ofertei cu 4 milioane de barili pe zi de la producători precum Statele Unite, Venezuela, Canada și Brazilia. Astfel, petrolul rusesc va fi înlocuit pe piață fără probleme.

La orizont, se întrevede sfîrșitul lui Putin. Niciodată Putin nu va mai fi în măsură să provoace un asemenea haos și tulburare în economia globală, pentru că a slăbit permanent cea mai puternică mînă a Rusiei – energia și mărfurile ei, trag concluzia analiștii americani.