In Israel, cuplurile de acelasi sex pot sa recurga la mame surogat pentru a avea copii

Cuplurile de acelaşi sex pot să recurgă la mame surogat în Israel pentru a avea copii, a decis Curtea Supremă Duminică, o măsură salutată de unii ca fiind vitală pentru egalitatea în drepturi, dar văzută de conservatori ca erodînd valorile familiei tradiţionale, relatează AFP.

Astfel, în termen de şase luni, trebuie ridicate restricţiile la serviciile unei mame purtătoare pentru cuplurile de acelaşi sex şi bărbaţii celibatari, a precizat Curtea.

„Nu putem accepta daunele persistente şi contrare drepturilor omului” în privinţa mamelor surogat, a indicat preşedinta Curţii, Esther Hayut, în decizia sa.

Această decizia reprezintă apogeul unei lupte duse de peste 10 ani de către susţinătorii ridicării restricţiei la serviciile mamelor purtătoare pentru cuplurile de acelaşi sex şi bărbaţii celibatari.

Cînd vine vorba de drepturile homosexualilor, Israel se poate lăuda cu cele mai bune rezultate în această privinţă printre ţările din Orientul Mijlociu. Statul israelian are numeroşi reprezentanţi ai comunităţii LGBT (persoanele lesbiene, gay, bisexuale şi transgender) în Parlament, dar pînă acum a fost interzisă accederea la serviciile unei mame surogat pentru cuplurile de acelaşi sex şi bărbaţii celibatari.

Astfel de cupluri recurgeau pînă în prezent la serviciile unor mame purtătoare în ţări ca India, Nepal, Thailanda şi SUA.

Serviciile mamelor surogat au fost legalizate în Israel în 1996, dar numai pentru cuplurile heterosexuale şi apoi pentru femeile singure, notează AFP.