In Germania, 50.000 de refugiati din Ucraina si-au gasit de lucru, cu forme legale

Peste 50.000 de refugiaţi de război din Ucraina şi-au găsit de lucru, cu forme legale, în Germania, potrivit Agenţiei federale germane pentru ocuparea forţei de muncă, relatează dpa, potrivit agerpres.

În August, 109.000 de ucraineni erau angajaţi, în conformitate cu sistemul de asigurări sociale. Dintre aceştia, 51.000 sunt ucraineni veniţi în Germania de la începutul invaziei ruse din Ucraina, conform datelor agenţiei.

Un total de 609.000 de ucraineni erau înregistraţi la Agenţia federală de ocupare a forţei de muncă pînă pe 13 Octombrie, inclusiv 204.000 copii.

Cifrele nu sunt aduse la zi, neexistînd încă date privind angajările pe luna Octombrie, dar, estimativ, se poate spune că peste un sfert dintre refugiaţii ucraineni care au vîrsta adecvată pentru a lucra şi-au găsit un loc de muncă stabil.

Un sondaj nereprezentativ, în rîndul a aproape 1.500 de ucraineni care au fugit din ţară, realizat de institutul Ifo din Munchen, a indicat că o cincime dintre ei şi-au găsit de lucru. Peste jumătate dintre ei au spus că sunt supra-calificaţi.

„Disponibilitatea de a lucra este foarte ridicată în rîndul refugiaţilor ucraineni”, a comentat Tetyana Panchenko, cercetătoare la Ifo.

Potrivit Ifo, majoritatea celor chestionaţi doresc să rămînă în Germania pentru următorii doi ani, iar o treime ar vrea să se întoarcă în Ucraina.