In 2023, SUA ar putea sa evite recesiunea, insa Europa nu va fi la fel de norocoasa

Economiile Marii Britanii şi zonei euro este posibil să intre în recesiune anul următor, susţin analiştii băncii de investiţii Morgan Stanley, însă SUA ar putea evita, la limită, recesiunea graţie unei pieţe a muncii rezistente, transmite Reuters, potrivit agerpres.

În acelaşi timp, redeschiderea aşteptată a Chinei, după aproape trei ani de restricţii în contextul COVID-19, ar urma să conducă la o revenire atît a economiei chineze, cît şi a altor economii emergente din Asia, adaugă analiştii Morgan Stanley, într-un raport publicat Duminică.

„Riscurile sunt orientate în jos”, se precizează în acest raport, conform căruia economia mondială va înregistra anul viitor un avans de 2,2%, mai puţin decît cea mai recentă prognoza de creştere a Fondului Monetar Internaţional, conform căreia PIB-ul Mondial va înregistra anul viitor un avans de 2,7%.

Analiştii de la Morgan Stanley prognozează pentru 2023 o diferenţă semnificativă între economiile dezvoltate „în sau aproape de recesiune”, în timp ce economiile emergente ar urma să înregistreze o „revenire modestă”, dar, cu toate acestea, relansarea globală ar pute să rămînă evazivă. Economia chineză este preconizată să crească cu 5% în 2023, depăşind ritmul mediu de creştere de 3,7% aşteptat pentru ansamblul pieţelor emergente, în timp ce grupul primelor 10 state dezvoltate ar urma să înregistreze un avans de doar 0,3%.

Băncile centrale din întreaga lume au majorat dobînzile în acest an pentru a contracara o inflaţie accelerată, iar în cazul SUA, analiştii de la Morgan Stanley prognozează că Rezerva Federală va continua să majoreze costul creditului în 2023, pe măsură ce inflaţia va rămîne la un nivel ridicat, după ce va atinge vîrful în ultimul trimestru al acestui an.

„Economia americană va evita, la limită, recesiunea în 2023, dar aterizarea nu se va resimţi ca fiind una lină, deoarece ritmul de crearea de noi locuri de muncă va încetini semnificativ, iar rata şomajului va continua să crească. Efectul cumulat al înăspririi politicii monetare în 2023 se va răsfrînge şi în 2024, rezultînd doi ani de creştere foarte modestă”, se arată în raportul Morgan Stanley.

Şi la nivel global, vîrful de inflaţie ar urma să fie atins în cursul trimestrului patru, susţin analiştii de la Morgan Stanley, iar dezinflaţia va fi tema principală a anului următor.