Impozite la nunti, botezuri, inmormintari, zile de nastere, la cersit si la mers cu uratul de sarbatori

„Liberi-profesioniștii, cum ar fi cei care lucrează individual în domeniul artei, ingineriei etc., care ezită să intre în legalitate din cauza taxelor mari și a prevederilor birocratice, ar urma să activeze în baza unui regim fiscal unificat şi simplificat. Aceștia ar urma să achite o taxă unică de 12%, impozitul unic, să depună un raport anual, precum și să dețină un registru de intrări și ieșiri contabile, iar cei care vor avea operațiuni în numerar, vor trebui să-și procure un aparat de casă.”

Aceste prevederi sunt incluse într-un proiect de lege elaborat de către deputații din fracțiunea PAS, Blocul ACUM. În sfîrşit, începe să se facă măcar un dram lumină în acest tenebros paradis fiscal în care circulă sume uriaşe de bani din care beneficiarii lor nu plătesc nici un leu impozit la Stat. Colac peste pupăză şi pupăză peste colac, cînd ajung la vîrsta de pensionare, se bocesc că pensia este mizerabil de mică, atît de mică încît nu le ajunge nici pentru izmene, chiloţi, aparate auditive şi alte luxuri cu care au fost deprinşi toată viaţa!

În întreaga lume civilizată, aceste categorii de profesionişti plătesc impozite babane rău de tot la bugetul de Stat, proporţional cu sumele cîştigate, dar nu o curvească, evazivă taxă unică de 12%. 12% din cît? Din cîte spune el, liber- profesionistul? Proiectul de lege al PAS e cam de mîntuială, adică de abureală, de formă, elaborat parcă de nişte deputaţi „miloşi” cărora un interpret le-a cîntat pe gratis la o nuntă la care au primit daruri ameţitoare în bani, au avut o înmormîntare la care cei din alaiul îndoliat au depus nu un ort, ci sute sau mii de lei şi tot aşa.

Pentru a fi complet şi demn de o ţară în care legea domneşte cum a domnit pînă nu de mult Plahotniuc, acest proiect de lege trebuie să fie mult mai explicit, neîndurător cu evazioniştii şi să includă o impozitare în raport cu veniturile reale. În acest scop, eventual, în anumite circumstanţe, Serviciul Fiscal ar putea oferi gratuit case de marcaj în biserici, în saloanele de nunţi şi botezuri, cerşetorilor şi celor care merg la colindat de sărbători. Pe lîngă bonul fiscal pe care cei care comandă muzica şi plătesc trebuie să-l primească de la cîntăreţii angajaţi la nunţi ori botezuri, artiştii trebuie să facă şi o declaraţie pe răspundere proprie că nu au primit sau au primit sume suplimentare de la unii cheflii care au comandat independent o melodie preferată.

La primirea darurilor în bani oferite de invitaţi la nunţi şi botezuri mirilor ori tinerilor părinţi, aceştia din urmă trebuie să fie obligaţi să elibereze bon de casă fiecărui donator. În cazul darurilor în obiecte de tot felul, cei care le primesc trebuie să elibereze bon de casă în conformitate cu suma înscrisă pe etichete. Eventual, pot fi scutite de impozitare buchetele de flori sub 25 de lei. Prin luarea unor astfel de măsuri legale, vă daţi seama că bugetul de Stat ar creşte cum creşte pruncul în pîntecul mamei? Dar cîtă fericire şi bunăstare ar fi în ţară, dat fiind apetitul moldovenilor pentru nunţi, botezuri şi înmormîntări fastuoase…!

Tot în acest context, cerşetoria practicată în Republica Moldova ar căpăta o imagine mai aristocratică dacă cerşetorii ar avea aparat de casă prin care să elibereze bon fiscal miloşilor trecători. În plus, pentru ca cerşetorii să trăiască în demnitate, Statul ar trebui să le asigure uniforme speciale distincte, atît pentru anotimpul călduros, cît şi pentru cel cîinos, adică rece al dracului!

O mare problemă cu care se confruntă ţara în lupta cu evazionismul fiscal este imposibilitate aplicării unor impozite prostituatelor feminine şi masculine profesioniste ori de ocazie. Aici vorbim de sute de milioane anual. Va continua să rămînă o mare problemă pînă cînd pudicii parlamentari se vor decide să legalizeze prostituţia la fel ca şi în ţările civilizate şi libertine ale lumii. Doamne, cît impozit pe venit se ratează zilnic! Doamne, ce ţară bogată ar fi Republica Moldova dacă ţinem seamă de numărul imens de curve masculine şi feminine care se desfăşoară care cum vrea în fiecare clipă! (M.C.)