IGOR DODON, SFAT PENTRU MAIA SANDU: CONVOCAȚI CSS PE PROBLEMA PANDEMIEI, ASUMAȚI-VĂ RESPONSABILITATEA

Igor Dodon a sfătuit-o pe Maia Sandu să nu se ocupe cu PR-ul ieftin, ci mai bune să convoace ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde să identifice soluții pentru stabilizarea situației epidemiologice din țară.

Președintele PSRM a criticat turul pentru presă organizat de consilierii șefului statului la vila prezidențială de la Condrița. Dodon a declarat că ar fi mai bine ca președintele să se ocupe de problemele stringente din țară și să ”nu caute copite de cai morți la Condrița”.

”Mai bine convocați ședința Consiliului Suprem de Securitate pe problema pandemiei. De ce nu o faceți? Pentru că nu aveți soluții. Nu vă duce capul. Convocați ședința CSS și găsiți soluții. Nu puteți, nu vreți să vă asumați responsabilitatea, dar să căutați copite de cai morți pe la Condrița, acesta este PR bun”, a spus Igor Dodon.

Președintele PSRM a mai declarat că va prezenta în curînd un filmuleț video cu ceea ce a găsit la Condrița după Nicole Timofti și cum a lăsat vila prezidențială la încheierea mandatului său.

 

”MAIA SANDU S-A AUTOIZOLAT ȘI A ALES TACTICA BLOCĂRII ÎN LOCUL DIALOGULUI”

Maia Sandu s-a autoizolat și a ales tactica blocării în locul dialogului pentru soluționarea problemelor stringente din țară. Declarația a fost făcută de președintele PSRM Igor Dodon.

Liderul socialiștilor a menționat că actualul șef al statului refuză să comunice cu Parlamentul și Guvernul, de aceea în situația actuală Legislativul trebuie să se implice activ în criza profundă din țară.

”Acum președintele țării s-a autoizolat. Se teme de COVID poate, de aceea nu se întîlnește cu Zinaida Greceanîi, cu membrii Guvernului. Nu vrea să discute, doar blochează. Blochează numirea Guvernului. Ce trebuie să facă Parlamentul? Parlamentul trebuie să se implice mai activ, ceea ce face acum doamna Greceanîi”, a spus Dodon.

Amintim, la solicitarea Guvernului, Parlamentul a elaborat un proiect de lege care prevede urgentarea procurării vaccinurilor anti-COVID-19 pentru a începe imunizarea în masă a cetățenilor. Documentul urmează să fie votat astăzi la ședința Legislativului.

 

”DOAR OAMENII CINICI POT SCOATE OAMENII LA PROTESTE ÎN PANDEMIE”

Doar oamenii cinici pot scoate lumea la proteste în situația pandemică complicată, a declarat președintele PSRM, Igor Dodon. Liderul socialiștilor susține că, dialogul și nu protestele sînt soluția la criza politică.

”Eu cred că doar oamenii cinici, cum sînt Maia Sandu și cei care o slujesc de tipul balabolului și unii arheologi de pe stînga se gîndesc la proteste în situație de pandemie. (…) Oamenii cu ambiții nesănătoase pot să o facă. Pokemonii din jurul Maiei Sandu sau prichindeii care nu sînt în Parlament vor să facă traseu pentru a scoate lumea în stradă ca pe urmă să aibă posibilitatea să intre în Parlament, Tkaciuk și alții. Dar faptul că asta o să ducă să mai moară cîteva zeci sau sute de oameni în pandemie nu-i interesează”, a spus Dodon.

Președintele PSRM a declarat că el nu va chema lumea în stradă atunci cînd 2 mii de oameni se infectează zilnic, iar 30-40 pleacă din viață.

”Adică medicii se sufocă, nu sînt locuri în spitale, dar noi pentru ambiții politice să scoatem lumea în stradă? Noi, socialiștii acest lucru nu-l vom face”, a declarat Igor Dodon.

 

”CONSIDER CĂ ESTE O GREȘEALĂ SĂ ANULĂM INDEXAREA DE DOUĂ ORI PE AN A PENSIILOR”

Liderul PSRM, Igor Dodon, a criticat inițiativa președintelui Maia Sandu de a anula indexarea pensiilor de două ori pe an.

„Eu consider că este o greșeală să anulăm indexarea de două ori pe an a pensiilor. Noi am luptat pentru acest proiect de lege mai mult timp, iar echipa Maiei Sandu a încercat să blocheze acest proiect în 2019, de mai multe ori”, a declarat Dodon.

Liderul socialiștilor a explicat care este diferența dintre proiectul propus de PSRM și cel al președintelui Sandu.

„În acest an, dat fiind faptul că la 1 aprilie indexarea se primește mică, proiectul nostru care vine, înregistrat și sper să fie votat în regim de urgență, presupune la 1 aprilie indexarea să fie 3,89%, iar la 1 octombrie prognozele arată că trebuie să fie indexare cu 3,2%, sumat 7,1%. Maia Sandu propune anularea indexării din octombrie și să avem doar o indexare de 3,7%”, explică Dodon.

Precizăm că la inițiativa ex-președintelui țării, Igor Dodon, la 1 aprilie pensionarii vor primi un ajutor unic de 1000 de lei.

 

”OAMENII DE ȘTIINȚĂ MĂ ÎNTREABĂ CU CE SE OCUPĂ PREȘEDINTELE, CARE TREBUIE SĂ FIE MEDIATOR ÎN ACEASTĂ CRIZĂ?”

Oamenii de știință îndeamnă intelectualitatea din Republica Moldova să vină cu o reacție la inacțiunile președintelui Maia Sandu. Despre aceasta ei au discutat la o întrevedere cu fostul șef al statului, Igor Dodon.

„Oamenii de știință, academicieni, m-au rugat să dau mesaj, să mă adresez comunității intelectuale să dea și ei un mesaj cel puțin prin aprecieri. Pentru că pe de o parte avem zeci de decese zilnic, pe de altă parte îl avem pe președintele pe rol de mediator, cu ce se ocupă? Caută potcoave de cai morți la Condrița, cu jurnaliștii și nu caută soluții”, a declarat Igor Dodon.

 

IGOR DODON DESCHIDE PARANTEZELE: CUM PSRM, PE CALEA JURIDICĂ, VA SOLUȚIONA CRIZA POLITICĂ

Președintele PSRM, Igor Dodon, a explicat ce presupune soluționarea juridică a crizei politice, propusă de socialiști.

“Poate fi modificată Constituția cu 67 de voturi în Parlament. Altă soluție este suspendarea președintelui, tot cu 67 de voturi. O altă soluție ar fi interpretarea Constituției de Curtea Constituțională sau implicarea Comisiei de la Veneția. O să începem rînd pe rînd să le lansăm ca să găsim soluția juridică”, a declarat Dodon.

Igor Dodon a mai explicat că nu susține organizarea unui referendum, pentru că scrutinul presupune costuri suplimentare. Liderul PSRM nu susține nici ideea suspendării președintelui.

“Eu am trecut prin astfel de experiență, pentru încălcări mai mici. Curtea de la Veneția a decis atunci că este o încălcare a Constituției”, a mai spus Dodon.

 

”OAMENII MAIEI SANDU AU ÎNCERCAT CĂ BLOCHEZE AUTORIZAREA SPUTNIK V ÎN REPUBLICA MOLDOVA”

Echipa președintelui Maia Sandu a încercat să blocheze înregistrarea vaccinului rusesc Sputnik V în Republica Moldova.

“Au fost făcute unele presiuni din partea echipei prezidențiale a Maiei Sandu, ca Sputnik să nu fie înregistrat. S-a făcut cu o săptămînă înainte de ședința Comisiei de la Agenției medicamentului, unde a fost înregistrat vaccinul. S-au făcut presiuni să modifice un ordin al Ministerului sănătății prin care se excludea posibilitatea de a înregistra Sputnik. Guvernul a gestionat situați și sînt înregistrate toate vaccinurile”, a declarat Dodon.

Totodată, ex-președintele țării spune că în Moldova ar trebui înregistrate și procurate mai multe tipuri de vaccin anti-COVID, pentru ca cetățenii să poată să aleagă.

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:47
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39