IGOR DODON: SA ADUCEM VACCIN, SA IMUNIZAM DOUA TREIMI DIN POPULATIE SI MERGEM LA ANTICIPATE

Toate forțele politice și instituțiile statului trebuie să conlucreze pentru a stabiliza situația pandemică din țară, ca ulterior să putem merge la alegeri parlamentare anticipate. Declarația a fost făcută de către liderul PSRM, Igor Dodon, la N4.

“Mergem la anticipate, dar nu acum. Acum în decurs de 2-3 luni trebuie să stabilizăm situația, să aducem în țară 1,5-2 milioane de vaccin pentru a vaccina două treimi din populație și după să mergi în campanie electorală. Nu poți să mergi acum cînd avem mii de cazuri zilnic”, a spus președintele PSRM.

Igor Dodon a explicat și cum se poate pune în aplicare acest plan de stabilizare a situației.

„E nevoie de dialog, se numește un guvern cu drepturi depline, care în decurs de 2,3,4,5 luni stabilizează situația și mergem la anticipate. Sau se merge la anticipate în septembrie-octombrie, pînă atunci forțele politice din Parlament modifică bugetul, procurăm vaccin, stabilizăm situația”, a declarat Dodon.

 

”Voi intra în Parlament pe ușa din față, nu pe ușa din spate”

Președintele PSRM, Igor Dodon, susține că dacă va decide să acceadă în Parlament în calitate de deputat, atunci o va face pe ușa din față și nu pe cea din spate. Igor Dodon a respins orice fel de scenarii speculate de oponenții săi, potrivit cărora, acum se pregătește depunerea unui mandat de deputat ales într-o circumscripție electorală pentru a-i permite să candideze la funcția de deputat.

”Eu mi-aș dori să devin deputat în Parlament, dacă voi deveni, nu pe ușa din spate, ci pe ușa din față. Toate schemele care încearcă cineva să le lanseze că cineva din deputați își va da demisia pentru a-mi deschide mie calea de a învinge pe circumscripție, în nordul sau în sudul țării sînt doar speculații”, a spus Dodon în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.

Igor Dodon a reiterat că rămîne ferm pe ideea alegerilor anticipate, dar doar după ce se va stabiliza situația pandemică și financiară din țară.

 

”Sandu nu-l va înainta niciodată pe Năstase la funcția de premier”

”Eu cred că niciodată Maia Sandu nu-l va înainta pe Andrei Năstase (la funcția de premier – n.r.). Ea nu întîmplător, politic, a făcut tot posibilul să distrugă concurenții de pe dreapta, pentru a da șanse acum cuiva să se ridice. Aici este vina și a lui Andrei Năstase”, a spus Dodon.

Președintele PSRM a menționat că dacă totuși Năstase va fi propus în calitate de premier, atunci el trebuie să prezinte programul, echipa, să discute cu fracțiunile parlamentare și să solicite votul deputaților în Parlament.

Totuși, Dodon a reiterat, în cadrul emisiunii, că Mariana Durleșeteanu rămîne candidatul la funcția de premier propus de majoritatea formalizată din 54 de deputați.

 

”Noi trebuie să ne respectăm pe noi ca stat și atunci vom fi respectați de alții”

Noi trebuie să ne respectăm pe noi ca stat și atunci vom fi respectați de alții. Despre aceasta președintele PSRM, Igor Dodon, a vorbit la N4. Fostul șef al statului rămîne poziția că țara noastră trebuie să păstreze relațiile bune cu toate statele.

„Eu sînt pentru Republica Moldova. Moldova nu trebuie să se culce sau se așeze în genunchi față de nimeni. Nici față de Rusia, nici față de Europa, nici față de America. Nici față de România, nici față de Ucraina. Noi trebuie să ne respectăm pe noi ca stat și atunci vom fi respectați de alții. Noi trebuie să reieșim din interesul nostru național”, a declarat Igor Dodon.

 

”Guvernul a depistat 137 mln lei pentru a procura vaccin”

Guvernul Republicii Moldova a identificat 137 de milioane de lei pentru a procura vaccin anti-COVID. Despre aceasta liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat la N4. Fostul președinte de țară a precizată că ar fi de dorit ca autoritățile să achiziționeze mai multe tipuri de vaccin, pentru ca cetățenii să poată alege.

“Sînt trei modalități de a obține vaccin. Prima modalitate este prin donație, ajutor umanitar. Mulțumim partenerilor occidentali, inclusiv platformei COVAX la care s-a adresat guvernul precedent și ne-au dat vaccin. Sper că în scurt timp va veni și din Federația Rusă. A doua – achiziții.

Deja a început procedura, este vorba de procurarea pînă la 1 milion de vaccin. Sper că vor fi procurate 3-5 tipuri de vaccin, ca oamenii să aleagă. În afară de asta, acordul semnat de fostul Guvern cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, mai sînt 60-70 milioane de euro, dintre care 30 de milioane pentru vaccin. A treia – pe cale comercială, care cred că va fi cea mai dificilă”, a declarat Dodon.

 

”Partenerii occidentali promovează standarde duble față de autoritățile din Moldova”

Partenerii occidentali promovează standarde duble față de autoritățile din Republica Moldova. Despre aceasta a vorbit președintele PSRM, Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni televizate.

Liderul socialiștilor s-a arătat nedumerit față de lipsa de atitudine a occidentalilor în raport cu ignorarea Constituției de către actualul președinte al țării și refuzul Maiei Sandu de a respecta deciziile Curții Constituționale.

”Dacă îi convenabil Maiei Sandu ceva și încalcă Constituția, atunci Maia Sandu îi bravo. Toți tac și au vîrît capul în nisip. Toți ambasadorii occidentali tac. Imaginați-vă că Dodon încălca Constituția așa cum a încălcat Maia Sandu în ultimele două luni jumate. Imaginați-vă ce era? Cîte declarații, grupuri de lucru ad-hoc, Consiliul Europei, Bruxelles, Comisia de la Veneția. Acum toți tac. De ce? Pentru că este a lor, pentru că este persoana pe care ei au promovat-o, pentru că se poate de închis ochii la toate fărădelegile atunci cînd scopul este unul geopolitic. Așa a fost cu Filat, Leancă, Plahotniuc. Cu se s-a terminat? Exact așa va fi și în această situație. Nu va trece mult. Aici va fi mai repede și Occidentul calcă pe aceeași greblă”, a spus Dodon.

Cel de-al cincilea președintele al țării a menționat că partenerii externi nu pot da indicații unui stat suveran, ci trebuie să respecte interesele naționale ale acestei țări.

”Stimăm toți partenerii și din Est, și din Vest și le recomandăm, și îi rugăm să fie mai atenți atunci cînd e vorba de implicarea în treburile interne ale statului. Nu cred că este corect să vii cu aprecieri referitor la un deputat sau altul, referitor la o lege sau alta, daca aceasta nu ține de angajamentele bilaterale”, a menționat liderul socialiștilor.

 

Igor Dodon nu susține instituirea unui lockdown în R. Moldova

Un nou lockdown va duce la pierderi enorme pentru economia țării. Deputații PSRM nu vor susține o astfel de inițiativă. Despre aceasta liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat la N4.

“Noi nu vom susține instituirea unei situații de închidere totală a economiei cum a fost anul trecut. Asta duce la pierderi de cîteva milioane. Noi nu vom stopa pandemia, dar riscăm să rămînem fără bani la buget. Acolo unde putem reglementa, trebuie să o facem. Noi nu putem închide toată țara”, a declarat Igor Dodon.

Fostul șef al statului a precizat că și în cazul școlilor deciziile trebuie să fie luate în funcție de situația din localitate.

“Hai să luăm Sadova, acolo nu este nici un caz de COVID în școală, de ce să o închizi?”, a explicat Dodon.

Totodată, Igor Dodon consideră că învățămîntul online trebuie evitat în cazul elevilor din clasele primare.