IGOR DODON: PSRM II CERE LUI SANDU DESEMNAREA UNUI CANDIDAT LA FUNCTIA DE PRIM-MINISTRU PINA PE DATA DE 1 FEBRUARIE

PSRM îi cere în mod categoric președintelui Maia Sandu desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru pînă pe data de 1 februarie. Declarația a fost făcută de președintele PSRM, Igor Dodon, după şedinţa Comitetului Executiv al formațiunii.

Igor Dodon a declarat că la 1 februarie începe sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului, iar fracțiunea PSRM va veni cu un șir de inițiative legislative.

Totodată, Dodon a anunțat că la 19 ianuarie deputații PSRM se vor adresa la Curtea Constituțională pentru a solicita poziția asupra termenului maxim cînd președintele țării este obligat să desemneze candidatura la funcția de premier și care sînt sancțiunile pentru șeful statului în caz dacă nu înaintează candidatul la funcția de prim-ministru.

PSRM va solicita examinarea în regim de urgență a acestei sesizări.

 

Socialiştii încep discuțiile cu fracțiunile parlamentare privind dizolvarea parlamentului

Igor Dodon a anunțat că începînd de marți, 19 ianuarie, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, și președintele fracțiunii parlamentare PSRM, Corneliu Furculiță, vor lua legătura cu conducătorii fiecărei fracțiuni și grup parlamentar pentru a începe discuțiile cu privire la dizolvarea Parlamentului.

”Noi în calitate de cea mai mare fracțiune în Parlament ne asumăm acest lucru și chemăm la dialog pentru a face foaia de parcurs cum ajungem la anticipate. Vă amintiți cum strigau în decembrie – în martie alegeri anticipate. Acum ce spun? În iunie ar fi bine. Vom ajunge așa în septembrie sau în genere nu vom ajunge la alegeri anticipate. Noi vrem alegeri parlamentare anticipate. Haideți să discutăm”, a menționat liderul socialiștilor.

 

PSRM propune o comisie de anchetă cu privire la construcția unor noi baraje la Novodnestrovsk

Fracțiunea PSRM va înainta în Parlament o inițiativă legislativă cu privire la crearea unei comisii speciale de anchetă care va examina subiectul construcției mai multor baraje la Hidrocentrala ucraineană Novodnestrovsk de pe Nistru. Anunțul a fost făcut de președintele PSRM, Igor Dodon, după ședința Executivului Politic al partidului.

”Facem comisie parlamentară pe situația de pe Nistru. Vrem să aflăm în detalii ce este cu aceste baraje pe Nistru. Parlamentul să se ocupe. Să se ocupe și Guvernul. Miercuri, vor avea loc ședințele comisiilor parlamentare și cred că acest subiect deja va fi abordat”, a spus liderul PSRM.

Dodon a remarcat că discuțiile secrete legate de extinderea de către Ucraina a acestei hidrocentrale pe care le-a avut Maia Sandu la Kiev cu președintele ucrainean ar putea provoca o criza ecologica pe Nistru.

Președintele PSRM a declarat că autoritățile moldovene trebuie să întreprindă toate măsurile pentru protejarea bazinului fluviului Nistru.

Sursa: a-tv.md