IGOR DODON, LA RADIO MOLDOVA

”Este prioritar să modernizăm satele Moldovei prin drumuri bune, apă și canalizare, iluminare și gazificare”

Modernizarea satelor Moldovei este o prioritate pentru candidatul independent la funcția de președinte Igor Dodon. În cadrul unei emisiuni la Radio Moldova, Dodon a declarat că va insista să fie majorat bugetul pentru reparația drumurilor, pentru apă și canalizare, dar și iluminatul stradal în localitățile rurale din țară.

“În acest an, toate 898 de primării au primit de la un milion de lei în sus și peste tot se vede reparația drumurilor. S-au investit în drumuri 5,7 miliarde de lei, cu 2 miliarde de lei mai mult decît anul trecut. Este o prioritate și pentru 2021. Proiectele de apă și canalizare: în 2021, vom majora fondul ecologic de la 300 de milioane de lei la 500 milioane de lei pentru investiții în apă și canalizare”, a declarat Igor Dodon.

 

”Suportul unic pentru pensionari va fi majorat pînă la 1000 de lei”

Suportul unic pentru pensionari va fi majorat pînă la 1000 de lei, a declarat Igor Dodon. Candidatul independent la funcția de președinte a anunțat că deja în ianuarie 2021, pensionarii și beneficiarii de alocații sociale cu venituri mici vor primi acest ajutor bănesc în valoare de 1000 de lei.

Igor Dodon a declarat că suportul unic pentru pensionari are un caracter permanent și va fi alocat de două ori pe an.

Dodon a mai anunțat că se va păstra formula de indexare a pensiilor de două ori pe an, în aprilie și octombrie.

La inițiativa președintelui Igor Dodon, din acest an suportul unic pentru pensionarii și beneficiarii de alocații sociale cu venituri mici a fost majorat în octombrie de la 700 la 900 de lei.

 

”Trebuie de micșorat numărul de deputați în Parlament de la 101 la 61. Dacă Parlamentul nu va accepta, vom merge la referendum”

Igor Dodon va propune mai multe modificări la Constituția Republicii Moldova, inclusiv să fie micșorat numărul de deputați în Parlament.

“Eu consider că trebuie de micșorat numărul de deputați în Parlament de la 101 la 61, și de interzis deputățiilor trecerea dintr-un partid în altul. Voi propune aceste modifică de rînd cu altele Parlamentului, dacă nu va accepta, vom merge la un referendum, național”, a declarat Igor Dodon.

Amintim că președintele țării, Igor Dodon, a creat o Comisie de stat pentru modificarea Constituției Republicii Moldova.

 

Moldova trebuie să continue implementarea Acordulului de Asociere cu UE, dar în același timp avem nevoie de relații bune și cu Rusia

Igor Dodon susține că Republica Moldova trebuie să continue integrarea europeană prin implementarea Acordul de Asociere cu UE, dar în același timp țara noastră are nevoie de relații bune și cu Federația Rusă. Candidatul independent la funcția de președinte a declarat că politica externă promovată de autorități trebuie să fie bazată pe echilibru.

”Consider că trebuie să avem relații bune echilibrate și cu Estul și cu Vestul. Am reușit în 4 ani să restabilesc parteneriatul strategic cu Federația Rusă. Am revenit pe piața rusă. Anul trecut am exportat 240 de mii de tone de fructe. Trebuie să păstrăm această piață”, a declarat Dodon.

Igor Dodon a declarat anterior că va depune eforturi pentru extinderea numărului de întreprinderi din Moldova, pentru care va fi deschis accesul pe piața rusă, creșterea numărului de locuri bugetare pentru studenții din Moldova în instituțiile universitare din Rusia și va continua practica de organizare a Forumurilor Economice Moldo-Ruse și atragerea investițiilor ruse în economia Moldovei.

În același timp, Dodon susține că Moldova va continua să aprobe normele și standardele europene în domeniul dreptului și al combaterii corupției și va aprofunda relațiile bilaterale cu țările din Uniunea Europeană, apărînd interesele economice ale fermierilor și producătorilor autohtoni.

 

Igor Dodon a prezentat pașii la care a participat Maia Sandu în procesul de pregătire a furtului miliardului

Furtul miliardului din sistemul bancar al țării s-a produs cu votul pozitiv al Maiei Sandu în Guvernul din care făcea parte, a declarat Igor Dodon. Candidatul independent la funcția de președinte a prezentat dovezile concrete cum s-a pregătit frauda bancară și rolul pe care l-a avut Sandu.

”Trebuie să începem de la cum s-a produs acest furt și vreau să menționez doar patru pași, votați toți de Maia Sandu. Primul – pe 19 iunie 2013, s-a micșorat cota statului în BNM de la 56 la 33, la ședința Guvernului Maia Sandu a votat pro. Al doilea – pe 25 septembrie 2014, s-a modificat legislația pentru a face posibil furtul miliardului, Maia Sandu a votat pro. Pe 13 noiembrie 2014, s-a dat garanții la 9,5 miliarde de lei, Maia Sandu a votat pro. Pe 27 martie 2015, încă 5,3 miliarde de lei suplimentar, Maia Sandu a votat pro. Iată de unde de unde s-au luat 13 miliarde de lei, furtul miliardului”, a declarat candidatul.

Igor Dodon a menționat că actuala guvernare a întreprins mai multe acțiuni pentru întoarcerea miliardului furat. La ziua de astăzi, potrivit lui Dodon, s-a reușit recuperarea a aproape jumătate din suma fraudată.

”După ce am numit Guvernul Chicu și un nou Procuror General, la moment, sînt următoarele rezultate: au fost întorși 2,5 miliarde de lei și sechestrare active în valoare de 3,7 miliarde de lei. Total 6,4 miliarde de lei acum sînt banii întorși din 13 miliarde furate. Practic jumătate noi am găsit sursele să întoarcem banii înapoi”, a spus Dodon.

Totodată, la 06 martie 2020, a intrat în vigoare legea votată la inițiativa președintelui Igor Dodon, prin care o parte din banii care trebuie întorși nu sînt luați din contul cetățenilor, dar din profitul BNM.

”În premieră, în acești 5 ani de cînd s-a furat miliardul cu ajutorul Maiei Sandu, am sechestrat active de cîteva sute de milioane nu doar din țară dar și din afară”, a mai spus Dodon.

Igor Dodon a concluzionat că dacă se va menține aste ritm, atunci banii furați vor fi întorși integral statului.

 

”Dacă vine un alt președinte, ar putea apărea probleme la exportul de mere în Rusia”

Facilitățile la exportul produselor moldovenești pe piața rusă sînt valabile pînă la sfîrșitul acestui an. În cazul în care Maia Sandu va ajunge Președinte, acestea ar putea să nu mai fie prelungite. Totodată, agricultorii moldoveni ar putea avea din nou probleme la exportul de mere în Federația Rusă.

„Tot Nordul Moldovei ține minte prin ce greutăți a trecut în 2014-2015. Din cauza unei politice înguste a puterii de atunci, care se numea pro-europeană și acționa împotriva Rusiei, noi am rămas cu merele neculese. Mai țineți minte cum ningea și nimeni nu culegea roada? În 2016, cînd eu am devenit președinte, am reușit să redeschid piața rusă. Anul trecut, am exportat peste 240 de mii de tone de mere în Rusia. În 2018, eu am ajuns la o înțelegere cu Putin ca să fie anulate taxele vamale. Fermierii noștri au economisit peste 3 milioane de lei. Care sînt riscurile acum: facilitățile despre care vorbim sînt valabile pînă la sfîrșitul acestui an, dacă o să mă susțineți la alegeri, eu vă promit că aceste facilități vor fi prelungite. Dacă vine un alt președinte, care este împotriva Moscovei, nu vă mai garantez nimic și ar putea apărea probleme la export. Noi avem ce pierde!”, a declarat Igor Dodon.

Sursa: a-tv.md