IGOR DODON, LA POSTUL TV N4

Igor Dodon îndeamnă cetățenii să meargă la vot: Să iasă oamenii, să cîștigăm din primul tur și să nu cheltuim banii

Pentru o zi de alegeri în Republica Moldova din bugetul de stat se cheltuiesc în jur de 60 de milioane de lei. Candidatul independent Igor Dodon este de părerea că cetățenii ar trebui să iasă masiv în primul tur al alegerilor, ca să nu se mai cheltuiască alte 60 de milioane de lei pentru turul doi. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune N4.

„Să iasă oamenii ca să cîștigăm din primul tur. Să nu cheltuim banii”, a spus Igor Dodon.

Totodată, candidatul independent a recunoscut că dacă totuși va fi turul doi, contracandidatul său ar merita să fie liderul PPDA Andrei Năstase.

„Dacă va fi turul doi, ar merita-o Andrei Năstase. Dacă vorbim de spiritul combativ, care ar merita, atunci Năstase, el a luptat. Comparativ cu unul care a fugit din țară cînd era “bîja”, și comparativ cu alta care a stat în Guvern cînd noi aici înghețam, la proteste, Năstase ar merita să fie în turul doi”, a spus Igor Dodon.

 

Igor Dodon despre plecările din PRO Moldova: Noi cu trasfugii nu facem coaliții

Igor Dodon spune că PSRM nu va face coaliție cu deputații de la PRO Moldova, care au părăsit formațiunea. Totodată, Dodon a comentat acuzațiile contracandidaților de dreapta, care susțin că s-ar pregăti o coaliție cu PP Șor.

“Asta spun cei care au votat împreună cu deputații lui Șor să dea jos Guvernul Chicu. Ei discutau acum cîteva săptămîni, în secret, despre o nouă coaliție în parlament. Mă refer la PAS, PPDA, ProMoldova, Șor și cîșiva deputați de la PD”, a spus Igor Dodon.

 

Igor Dodon despre Maia Sandu: Au mai jurat unii că nu fac alianță cu PSRM, pe urmă au dat mîna și au venit în alianță

Igor Dodon nu exclude că după alegerile prezidențiale în Parlament s-ar putea forma o nouă majoritate parlamentară dintre PSRM și Blocul ACUM.

„După alegeri avem cîteva scenarii: mergem cu guvern minoritar pînă la anticipate sau se reformatează majoritatea parlamentară din partide parlamentare, poate cu Blocul ACUM, că ei se jură că nu vor merge cu socialiștii, dar au făcut-o deja. S-au mai jurat unii că nu fac alianță cu PSRM, pe urmă au dat mîna și au venit în alianță. Apoi s-au cerut afară, ca copii cei mici, care se cer afară, dar vor dori să revină”, s-a arătat convins Igor Dodon.

 

”Staff-ul meu nu consultă cu nimeni mesajele și nu primește indicații de la nimeni”

Staff-ul electoral al lui Igor Dodon nu consultă cu nimeni mesajele și nu primește indicații de la nimeni, a declarat Igor Dodon. Potrivit lui Dodon, campania sa este una onestă și calmă.

”E un fake gras. Eu nu am pierdut niciun telefon. E simplu sa faci niște fotografii. Înțeleg cu ce scop se face acest lucru, de aceea am reacționat foarte calm. În nicio campanie electorală nu am apelat la consultanți străini. Știu că oponenții noștri fac acest lucru cu americani, nemți, români. Noi nu am apelat, pentru că noi mai bine cunoaștem specificul și ultimele rezultate ale scrutinelor au demonstrat asta”, a declarat Dodon.

În opinia lui Igor Dodon, scopul acestor fake-uri a fost să se introducă intrigă și dinamică în această campanie, pentru că știrile false și atacurile murdare nu mai sînt luate în serios de cetățeni.

”Știm cum și cine le pregătea campania electorală oponenților din afara țării și știm și mijloacele financiare. Eu ca șef al statului am acces la mai multe documente cu grife secret și noi știm cum și cine pregătea campaniile electorale din afara țării. Știm și cîți bani se transferau. Nu pot spun căci e cu grife secret, dar poate odată vom reveni cu detalii”, a declarat Dodon.

Igor Dodon a reiterat că în campania sa nu este implicat niciun consultant străin, iar cei care încearcă să caute la el bîrna din ochi, mai bine să-și vadă bîrna foarte mare din ochii lor.

 

”Vladimir Plahotniuc și finul său, Andrian Candu, o susțin pe Maia Sandu la funcția de președinte al țării”

Vladimir Plahotniuc și finul său, Andrian Candu, o susțin pe Maia Sandu la funcția de președinte al țării.

Igor Dodon s-a arătat convins că Plahotniuc va răspunde în fața justiției moldovenești pentru fărădelegile care-i sînt incriminate de procurori în dosarul fraudei bancare.

”Procuratura lucrează și sînt ferm convins că se va ajunge la un sfîrșit pe care îl așteaptă toți în acest dosar”, a spus Dodon.

Amintim, OT Chișinău ”Pro Moldova” a anunțat recent că o va susține pe Maia Sandu la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie.

 

”Unii cred că viața se termină după 1 sau 15 noiembrie, nu este așa, viața abia începe”

Candidatul independent Igor Dodon a venit cu un mesaj către contracandidații săi, dar și pentru unii ambasadori care „se implică activ în alegerile prezidențiale”. Dodon i-a îndemnat să se gîndească la ceea ce va fi a doua zi după alegeri.

„Am întrebat unii ambasadori care sînt tare activi în această campanie, v-ați gîndit ce va fi după alegerile prezidențiale? Că un președinte fără majoritate parlamentară nu are mare valoare. Ratingul unui președinte fără susținerea majorității se duce la pămînt după jumătate de an. După ce se termină o partidă, a doua zi imediat se începe a doua. Unii cred că viața se termină după 1 sau 15 noiembrie, nu este așa, viața abia începe”, a declarat Igor Dodon.

 

”Imediat după alegeri voi invita la dialog contracandidații pentru a discuta despre viitorul țării”

Igor Dodon susține că imediat după alegeri va invita la dialog contracandidații plasați pe locurile doi și trei pentru a discuta despre viitorul țării și despre acțiunile ce urmează a fi luate.

”Pot să vă spun sigur ce vom face pe data de 2 noiembrie, dimineață, după ce vom cîștiga în turul întîi. Voi invita toți contracandidații, cel puțin primii unu-doi, cei care vor avea susținerea alegătorilor, pentru ca să discutăm ce facem mai departe”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit lui Dodon, indiferent de cine va cîștiga alegerile, el va recunoaște rezultatele, pentru că așa procedează politicienii adevărați.

”După 15 noiembrie, indiferent de rezultat, eu voi recunoaște alegerile, deoarece așa procedează cei care dau dovadă de maturitate politică. Voi chema la dialog sau voi felicita dacă cineva va învinge, cred că așa trebuie să procedeze orișicare. Voi chema la liniște, pace, calm, să evităm destabilizările”, a spus candidatul la funcția de președinte al țării.

Dodon a amintit că președintele rămîne în funcție pînă la depunerea jurămîntului de către președintele ales.

”Dar, după cum arată toate sondajele și ale noastre și ale oponenților, șansele noastre de a învinge sînt foarte mari”, a conchis Igor Dodon.

 

Igor Dodon despre Renato Usatîi: Sînt convins că majoritatea cetățenilor nu-și doresc astfel de ”gopnici” la conducerea țării

Nu trebuie dată importanță comportamentului de clovni a unor candidați electorali, care acționează provocator și ca niște adevărați ”gopnici”. Așa a comentat candidatul la funcția de președinte al țării, Igor Dodon, incidentul de la întrevedea din Fălești, cînd în sală a dat buzna candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi.

”Probabil cineva din concurenții electorali a înțeles că luptă pentru locurile trei-patru, că poate să coboare la nivelul patru și a crezut că așa poate să se manifeste, cumva să-și mai crească ratingul, dar a ieșit invers. Toți au înțeles că acest personaj este un ”gopnik” și un clovn și sînt convins că majoritatea cetățenilor nu-și doresc astfel de ”gopnici” la conducerea țării. Gopnicii sînt din anii 90 care umblau cu sacou roz și cu degetele pe dos”, a spus Igor Dodon.

Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederilor pe care le-a avut cu mii de oamenii, aceștia îi spun: ”Doamne ferește ca așa clovni să ajungă în conducerea țării”.

”Cred că această încercare disperată a unui concurent electoral i-a adus doar minusuri în această campanie electorală și noi nu trebuie să atragem atenția acestora. De aceea, reacția mea a fost una foarte calmă și liniștită. Cei care umblă cu show-urile, lasă să dea show-uri. Alegătorii vor da apreciere tuturor”, a declarat Igor Dodon.

 

”Dacă strigi că scrutinul va fi falsificat demotivezi electoratul propriu”

Igor Dodon susține că oponenții săi de dreapta la alegerile prezidențiale și-au descurajat alegătorii prin declarațiile despre presupusele falsificări ale rezultatelor scrutinului din noiembrie.

Potrivit lui Dodon, cele trei posibile piste de falsificare despre care au vorbit contracandidații săi: secțiile de votare în Rusia, transportarea alegătorilor din Transnistria și folosirea resurselor administrative, nu mai au niciun argument și bază legală.

”Văd că tac toți deja. În total în Europa sînt vreo 87 de secții de votare, dintre care peste 30 în Italia, iar în Rusia - 17. În Rusia sînt vreo 400 de mii de moldoveni, în Europa tot 400 de mii. Adică argumentul acesta este scos. A doua învinuire era că se vor aduce masiv cu autobusele din Transnistria. După ce CEC-ul a luat decizia că se interzice transportarea alegătorilor, nu este niciun sens nici în această învinuire. Pista aceasta a dispărut”, a declarat Dodon.

Igor Dodon a declarat că nici cea de-a treia posibilă pistă nu are argumentare, deoarece el este primul președinte în cei 29 de ani de independență a Republicii Moldova care și-a luat concediu din cont propriu în perioada electorală, nefiind obligat de lege.

”Nu au argumente. Încercarea de victimizare, dar cred că șanse mari nu sînt. Oamenii nu cred. Au mai făcut o greșeală. Dacă strigi că scrutinul va fi falsificat demotivezi electoratul propriu, care este sensul să iasă la vot, dacă liderii lor spun că Dodon și așa cîștigă, mai bine stau acasă. Și-au demotivat electoralul lor, pentru că măsurările noastre arată că 70% din alegătorii de dreapta sunt siguri că Dodon cîștigă”, a conchis Igor Dodon.

Sursa: a-tv.md