IGOR DODON LA EMISIUNEA LIVE

Igor Dodon o provoacă pe Maia Sandu din nou la dezbateri

Igor Dodon o provoacă pe Maia Sandu la dezbateri. În cadrul emisiunii live, candidatul independent a invitat-o astăzi la o dezbatere electorală.

„Haideți azi la dezbateri electorale! Haideți! Este tot. Nu vă temeți, să discutăm. În stimă față de oameni. Cetățenii vor să vadă diferența dintre mine și dvs. Nu o să acceptați, pentru că sînteți falsă și iresponsabilă”, a spus Dodon.

Amintim că anterior Igor Dodon a invitat-o pe Maia Sandu la două dezbateri electorale: una la postul public de televiziune, iar cea e-a doua, pe un teren neutru. Inițial, Maia Sandu a acceptat o dezbatere, iar la cîteva zile s-a răzgîndit. Joi, Igor Dodon a mers la dezbaterea de la Moldova 1, iar lidera PAS nu s-a prezentat.

 

Igor Dodon către Maia Sandu: Ați dat miliardul, ați dat aeroportul și după v-ați întîlnit cu Rothschild la ambasadorul SUA acasă

Întrevederea dintre Maia Sandu și miliardarul Nat Rothschild a avut loc chiar la sediul Ambasadei SUA. Dezvăluirile au fost făcute de către Igor Dodon în cadrul emisiunii live.

“Data de 29 iunie 2013, Maia Sandu pune la vot darea în concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău. Data de 12 septembrie 2013, se dă Aeroportul la Avia Invest, iată Maia Sandu cu mîna ridicată. Și acum o faceți pe deșteapta? Ca după ce eu v-am numit premier, dvs să vă întîlniți cu Rothschild în sediul Ambasadei SUA, pe data de 10 august 2019. Și dvs îmi spuneți de corupție și interese. Ați dat miliardul, ați dat aeroportul și după v-ați întîlnit cu Rothschild la ambasadorul SUA acasă. Lucru confirmat de ministrul dvs Brînzan”, a declarat Igor Dodon.

Amintim că NR Investments Ltd, compania care îi aparține miliardarului Nat Rothschild, a cumpărat în august 2019 Avia Invest, compania care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău. NR Investments Ltd a achiziționat o participație de 95% la Avia Invest. Acordul a fost ratificat în august 2019 de către reprezentanții Avia Invest LLC (Avia Invest) și beneficiarul exclusiv al NR Investments, Nat Rothschild. Aeroportul Internaţional Chişinău a fost dat în concesiune în 2013 pentru o perioadă de 49 de ani.

 

”Sînt trei mari diferențe dintre mine și Maia Sandu – echipă, experiență și valori”

Diferența dintre mine și Maia Sandu este mare. Eu am echipă, experiență și valori. Ea nu are nimic. Declarația a fost făcută de către Igor Dodon.

„Sînt trei mari diferențe dintre mine și Maia Sandu. Unu – ține de experiență. Eu vin din sectorul real al economiei, am fost prim-vicepremier, ministru al economiei, deputat în opoziție, am luptat împotriva lui Plahotnic. Ce a făcut Maia Sandu? A închis școli, a umblat cu rucsaciocul prin Washington, la Banca Mondială ca al 10-lea expert din 13. A luat bani de la Soros și a închis școli? A lucrat în ONG. Asta e prima deferență.

A doua – echipa. Uitați-vă la echipa mea și a Maiei Sandu. La mine sînt Ceban, Greceanîi, Batrîncea, Vlah, Țîrdea… O să vedeți o echipă puternică, bine pregătită. Oameni care știu cum și unde să meargă. La Maia Sandu în afară de “soroseata”, ce au făcut ei în viață, în afară de Maia care a primit bani de la Șor în plic. Ce echipă are ea?

Trei – valori. Pentru ce noi pledăm, eu pledez pentru niște lucruri pentru care ține marea majoritate. Care sînt valorile oponentului meu? Acolo e zero valori. În viața ei nu a avut familie, merge la marșurile astea prin Chișinău, detestă istoria țării noastre”, a declarat Igor Dodon.

 

”Reforma administrativă, care presupune lichidarea raioanelor și a satelor NU va trece, pînă eu sînt președinte”

Reforma administrativă, care presupune lichidarea raioanelor și a satelor mici nu va trece, atîta timp, cît eu voi fi în funcția de Președinte al Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de către Igor Dodon.

“Sînt împotriva revenirii la județe. Ceea ce a fost făcut la sfîrșitul anilor 90 de fostul premier, numit de popor “galoș”, Ion Sturza, care acum este consilierul Maiei Sandu. Ei atunci au lichidat raioanele și au făcut județe.

Vă promit, cît voi fi Președinte, nu vor fi lichidate raionale și primăriile. La noi de lichidări se ocupă Maia, ea a vrut să închidă școlile, spitalele, acum raioanele și primăriile. Această reformă nu va trece”, a declarat Dodon.

 

Igor Dodon către Maia Sandu: Regret că v-am făcut prim-ministru, ați dat dovadă că nu aveți nicio capacitate de a face ceva bun pentru țară

Igor Dodon regretă că a semnat decretul de numire a Maiei Sandu în funcția de premier al republicii Moldova. Despre aceasta Dodon a anunțat în cadrul emisiunii tradiționale de vineri.

Potrivit lui Dodon, Sandu și echipa sa au dat dovadă la Guvern că nu sînt capabili să facă nimic pentru țară.

”Cineva mă întreba ce regret în acești patru ani. Eu regret că v-am făcut prim-ministru. Regret că atunci v-am dat posibilitatea și am semnat decretul pentru a vă numi prim-ministru, pentru că ați dat dovadă că nu aveți nicio capacitate de a face ceva bun pentru țară, cu tot guvernul dumneavoastră Harvard nu ați făcut nimic”, a spus Dodon.

Igor Dodon susține că aceeași situație va fi și la Președinție, unde Maia Sandu va merge doar cu populisme.

”Acum vreți să deveniți președinte. Evident de ce. Pentru că considerați că de acolo nu veți avea nicio responsabilitate și veți merge cu populismele cu care ați mers toată viața. Dar noi vom face așa ca dumneavoastră să nu deveniți președinte. Sînt ferm convins că după aceasta vă veți lua rucsacioc-ul și o veți șterge din țară și cariera dumneavoastră politică aici se va finaliza”, a conchis Igor Dodon.

 

Igor Dodon către Sandu: Am fost în toate satele unde ați închis școlile și am văzut ochii plini de lacrimi ai copiilor și părinților

Igor Dodon a declarat că a găsit părinții și copii cu ochii în lacrimi în satele, unde, din ordinul ministrului Educației, Maia Sandu, în perioada 2012-2015, au fost închise sute de școli, iar peste șase mii de pedagogi au rămas fără de loc de muncă.

”Am fost în toate satele unde dumneavoastră ați închis școlile. Am văzut ochii plini de lacrimi ai copiilor și părinților. Am văzut satele care se închid după reforma pe care ați făcut-o. Nu vă doare inima? Nu aveți obraz. Duceți-vă în aceste sate și uitați-vă în ochii oamenilor. Șase mii de profesori pe care dumneavoastră i-ați dat afară. Zeci de mii de copii rămași pe drumuri. Cum puteți răspunde la aceasta? Evident că nu veți răspunde. Pentru că nu aveți niciun fel de responsabilitate”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit datelor oficiale, în cei trei ani de mandat în funcția de ministru al Educației, deținută de Maia Sandu, în țară au fost lichidate 111 instituții de învățămînt preșcolare și școlare, închise 19 școli profesionale și 5 colegii, și reorganizate 213 școli.

 

”Cei care consideră că au totul la București, Bruxelles sau Washington, să meargă acolo, la președinții lor”

Igor Dodon susține că în Republica Moldova trebuie să fie funcția de Președinte, care să îndeplinească voința poporului. Dodon a declarat că cea mai bună formă de guvernare ar fi cea prezidenţială, deoarece aceasta ar permite rezolvarea mai multor probleme.

”Ce fel de țară fără conducere. Bineînțeles că este nevoie de Președinție. Mai mult decît atît trebuie să modificăm Constituția pentru ca în Republica Moldova să fie forma de guvernămînt prezidențială. Președintele trebuie să dispună de mai multe prerogative. În ultimii ani, am reușit să restabilesc clădirea președinției. Vă amintiți ce era acum trei ani în centrul Chișinăului și uitați-vă ce avem acum, fără a cheltui un ban din bugetul de stat. Eu am reușit să fac asta”, a spus Dodon.

Igor Dodon a criticat politicienii care afirmă că Moldova nu are nevoie de Președinție, pe care i-a îndemnat să meargă ”acolo unde sînt președinții lor”.

”Cînd văd că unii politicieni vor să distrugă este clar de ce. Pentru că ei își au Președinția lor la București. Consider că țara are nevoie de președinte, căruia trebuie să-i dăm mai multe împuterniciri. Oamenii îl votează, iar el trebuie să le rezolve problemele. Cei care consideră că au totul la București, Bruxelles sau Washington, să meargă acolo, la președinții lor”, a conchis Dodon.

 

Dacă vom numi Rusia dușman, așa cum o face Maia Sandu, vom pierde piața rusă și sute de mii de moldoveni vor rămîne șomeri

Igor Dodon susține că poziția Maiei Sandu de a numi dușman Federația Rusă, poate duce la întreruperea relațiilor cu această țară, iar aceasta înseamnă pierderea unei mari piețe de desfacere pentru produsele agroalimentare. De asemenea, sute de mii de moldoveni care sînt astăzi în Rusia ar putea rămîne fără un loc de muncă.

”Este evident ce se va întîmpla dacă vom numi Rusia dușman, așa cum o face Maia Sandu. În Rusia noi exportăm 99% din toate merele din Moldova. Dacă întrerupem relațiile cu Rusia se va închide frontiera și piața de desfacere. În Rusia sînt peste 400 de mii de moldoveni. Ce se întîmplă dacă se închide. Oamenii unde își vor găsi de lucru? Primim de acolo gaz. Avem legături strînse cu Rusia. Dacă cineva dorește să întrerupă aceste relații, atunci în Moldova situația se va schimba brusc spre rău”, a spus Igor Dodon.

Igor Dodon susține că Republica Moldova trebuie să menține relații de prietenie și cu Estul și cu Vestul.

 

”Am auzit astfel de opinie de la aceștia cu rucsaciocul de la Harvard, haideți să închidem satele pentru că acolo nu sînt copii”

Igor Dodon susține că educația și medicina, școlile și spitalele, sînt în funcția socială a statului, care este obligat să asigure acest lucru, indiferent de costuri. Dodon a amintit despre reforma Maiei Sandu prin care s-au închis școlile acolo sînt puțini copii și, care în cele din urmă, a dus la depopularea satelor.

”Am auzit astfel de opinie, în special de la aceștia cu rucsaciocul de la Harvard, haideți să închidem satele pentru că acolo nu sînt copii, școlile. Haideți și-om închide țara, că aici sînt pensionari și nu lucrează nimeni sau hai s-o unim cu România”, a declarat ironic Dodon.

Potrivit lui Dodon, cînd închizi școala într-un sat, asta înseamnă că satul dispare, pentru că tineretul nu poate rămîne acolo unde nu este școală și grădiniță.

”Nu trebuie să economisim pe aceasta, mai bine economisim pe alte chestii. Dar ce făcea Maia Sandu? Nu ajungea 40-50 de mii de lei în buget anual, închidea școala. Mare economie a făcut. Dar ca să ducem copiii cu autobuzul dintr-un sat în altul, cît costă”, a spus Dodon.

Igor Dodon susține că școala primară și gimnaziul trebuie să fie în fiecare sat, indiferent de numărul copiilor din localitate.

 

”În această campanie oponenții mi-au lovit în familie, în copii, în soție”

Igor Dodon susține că oponentul său la alegerile prezidențiale a trecut toate liniile bunului simț, atunci cînd în campania electorală i-a atins familia.

Dodon a declarat că această campanie a fost una bună pentru el, în care s-a întîlnit cu mulți oameni, dar plină de critică în adresa sa din partea contracandidaților care au trecut toate liniile roșii.

”A fost multă critică și s-a trecut liniile roșii din partea oponenților. Mi-au lovit în familie, în copii, în soție. Au filmat casa mamei mele, de sus. Eu nu m-am pornit să filmez casa Maiei Sandu. De ce vă băgați în viața familiei? Politica este politică. Poimîine sînt alegerile și începe o nouă etapă. Ați trecut toate liniile roșii. Lucrul acesta nu se uită. Dumnezeu nu bate cu bățul. Sînt liniile roșii peste care nu se trec: familia, mama, copiii. Voi le-ați trecut și asumați-vă bumerangurile care vor veni”, a declarat Igor Dodon.

 

”Am fost la un pas de a-mi pierde mama din cauza Maiei Sandu”

Igor Dodon a anunțat, în cadrul emisiunii de vineri, că era să-și piardă mama din cauza Maiei Sandu, cînd la 2 noiembrie, dimineața, pe rețelele de socializare echipa oponentului său i-a publicat poza cu panglica de doliu.

”M-am obișnuit cu aceste atacuri. Nu-mi este dificil mie, ci mamei mele care citește toată aceste mizerii, căreia i se ridică tensiunea pînă la 180-200. Îmi pare foarte rău că aceste lucruri se întîmplă. Puteți critica programul, acțiunile, la ce folos să faceți asemenea caricaturi. La 2 noiembrie, oponenții mei au publicat pe rețelele de socializare fotografia mea cu panglică de doliu, era să-mi pierd mama din cauza Maiei Sandu și a altora”, a spus Dodon.

Candidatul la funcția de președinte a remarcat că el și echipa sa nu au coborît niciodată la acest nivel, iar cei care au făcut acest lucru vor răspunde dacă nu în fața legii, atunci în fața lui Dumnezeu.

”Noi nu am făcut așa ceva niciodată. Sînteți niște nemernici coborînd la acest nivel. Sînt niște linii roșii. Înțeleg că nu aveți și nu veți avea suflet și conștiință. Veți răspunde pentru aceste fapte. Dacă nu în fața legii, atunci în fața lui Dumnezeu”, a menționat Dodon.

Igor Dodon a declarat că după alegeri nimeni din staff-ul său nu va pune panglica de doliu pe fotografia Maiei Sandu.

”Noi avem suflet și bun simț. Noi sîntem mai presus decît voi și mai puternici decît voi. Dar voi sînteți niște pierdanți care doar cu asemenea metode pot opera”, a spus Igor Dodon.

Candidatul la funcția de președinte a mai declarat că ar fi bine ca pe viitor asemenea situații să fie reglementate în legislație.

Sursa: a-tv.md