IGOR DODON, LA EMISIUNEA DE VINERI

BLOCUL COMUNIȘTILOR ȘI SOCIALIȘTILOR ARE SOLUȚII CONCRETE LA PROBLEMELE CETĂȚENILOR ȘI ȚĂRII

Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor va propune soluții concrete pentru dezvoltarea țării și oameni și țară. Declarația a fost făcută de președintele PSRM, Igor Dodon, în cadrul emisiunii live de vineri.

Liderul socialiștilor a menționat că echipa PCRM-PSRM are o experiență bogată și știe cum să rezolve problemele cu care se confruntă cetățenii și țara. Potrivit lui Dodon, oamenii sînt preocupați de calitatea vieții, economie, problemele sociale, dar nu de demagogie și vorbe goale.

Conform datelor din 2020, producția industrială s-a redus cu 40% față de anul 1989, iar ocuparea forței de muncă în industrie s-a redus de două ori.

”Doar în perioada anilor 2005-2009, în acest sector a fost înregistrată o ascensiune, atunci cînd la guvernare a fost echipa pe care o propune acum PSRM și PCRM”, a spus Dodon.

O situația deplorabilă este înregistrată și în cea mai importantă ramură a economiei naționale-agricultura. În 30 de ani de independență, producția agricolă s-a redus în jumătate. A fost distrus și sistemul de irigare din țară. Anul trecut, se mai irigau doar 220 de mii de ha din necesarul de 700 de mii de ha. Lucrurile stau prost și în domeniul zootehnic. Producția de lapte s-a redus cu 44%.

Totodată, în ultimii zece ani, numărul de elevi și studenți a scăzut cu 124 de mii. De la 558 de mii, în anul 2010, la 430 de mii, anul trecut.

”Ce propun oponenții noștri, în afară de marijuana în buzunar și unii penali care sînt în lista electorală. Ce experiență au ei? Experiența de muncă pentru Soros, unde primeau salarii și nu făceau nimic, doar beau ceai și cafea și erau neteziți de ambasadori. Asta trebuie să înțeleagă cetățenii noștri cînd vor lua decizia. În afară de noi, nimeni nu se va ocupa de aceste probleme”, a spus liderul PSRM.

Președintele socialiștilor a declarat că Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor nu va permite lichidarea întreprinderilor strategice și distrugerea țării.

Igor Dodon a mai dezvăluit că Programul electoral al blocului va avea cîteva compartimente: economie și echitate socială, lupta cu sărăcia, consolidarea neutralității și statalității, politica externă și păstrarea valorilor tradiționale.

 

LIDERUL PSRM CERE CONDIȚII EGALE DE VOT PENTRU TOȚI CETĂȚENII R. MOLDOVA, INDIFERENT ÎN CARE COLȚ AL LUMII SE AFLĂ

Toți cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, indiferent că se află într-o țară din UE, Rusia sau în stînga Nistrului, trebuie să aibă condiții egale pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Despre aceasta liderul PSRM, Igor Dodon. Președintele socialiștilor a menționat că cei care vor încerca să blocheze accesul la urnele de vot pentru moldovenii din stînga Nistrului, trebuie să fie sancționați.

“Nu trebuie să împiedicăm cetățenii Republicii Moldova să voteze, indiferent unde se află ei. Trebuie să creăm condiții echitabile pentru toți, nu doar pentru diaspora din Occident, dar și pentru diaspora din Federația Rusă, inclusiv pentru a asigura dreptul de vot pentru moldovenii din stînga Nistrului. Am auzit declarații, hai să acordăm posibilitatea să voteze cei din Germania, Italia… De acord, hai să le acordăm, dar nu cu blocarea cetățenilor Republicii Moldova, care doresc să vină să participe din stînga Nistrului. Cer ca de această dată organele de stat să asigure buna funcționare și deplasare a cetățenilor cu drept de vot din stînga Nistrului pentru a participa la alegerile din 11 iulie și atragerea la răspundere, sancționarea dură a celor care împiedică dreptul constituțional de vot, indiferent unde se află cetățeanul, la Tiraspol, Bender, Europa sau Federația Rusă”, a declarat Dodon.

 

TOATE TRANZACȚIILE CE ȚIN DE OBIECTELE STRATEGICE TREBUIE SĂ CORESPUNDĂ INTERESELOR NAȚIONALE

Toate tranzacțiile ce țin de obiectele strategice trebuie să aibă loc conform legislației Republicii Moldova și să corespundă intereselor naționale. Astfel liderul PSRM, Igor Dodon, a comentat vînzarea portului Giurgiulești Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

“Eu am participat și am răspuns de construcția acestui port. Îmi aduc aminte că pe mal erau doar două cisterne. Știu cît de greu a avut loc construcția acestui obiectiv strategic. Trebuie să înțelegem ce a fost cu această tranzacție.

Poziția noastră este următoarea: nu putem permite ca obiectivele strategice să funcționeze în detrimentul intereselor naționale ale Republicii Moldova”, a declarat Dodon.

Portul Internațional Giurgiulești a fost cumpărat de către Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare, devenind astfel singurul beneficiar efectiv al portului.

 

GUVERNUL TREBUIE SĂ ALOCE BANI DIN FONDUL DE REZERVĂ PENTRU SINISTRAȚI ȘI ANGAJAȚII CFM, NU DOAR PENTRU ALEGERI

Președintele PSRM, Igor Dodon, susține că oamenii care au avut de suferit în urma ploilor torențiale și a grindinei din ultimele zile trebuie să primească despăgubiri din Fondul de rezervă. Fostul șef al statului afirmă că Guvernul trebuie să se ajute persoanele sinistrate și să nu aloce bani din acest fond doar pentru alegeri.

”Oamenii așteaptă ajutor de la stat. Cine este statul în această situație? Președintele, nu, pentru că e ocupată, se plimbă. Guvernul trebuie să ajute din Fondul de rezervă, care pînă nu demult era de 98 de milioane de lei. Din cauza ambițiilor, 70 de milioane s-au luat și s-au dat la alegeri. Ajung 30 de milioane pentru a acoperi aceste calamități? Cei de la Guvern să verifice. Oamenii trebuie ajutați”, a declarat Dodon.

Liderul socialiștilor a menționat că banii din Fondul de rezervă trebuie acordați prioritar pentru necesitățile vitale, de exemplu și pentru a acoperi o parte a datoriilor la salariile angajaților de la CFM.

”Aș propune Guvernului să găsească posibilitate să majoreze Fondul de rezervă, cu toate că fără Parlament este dificil. Ar fi bine acum din acest Fond de rezervă de dat la CFM vreo 30 de milioane de lei pentru a acoperi datoriile la salarii, pentru ca să nu blocăm corețul extern al țării, importul-exportul. Trebuie să găsim bani pentru a ajuta”, a spus Dodon.

Amintim, la cererea președintelui Maia Sandu, Guvernul a alocat din Fondul de rezervă 70 de milioane de lei pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.

 

DESPRE BLOCAREA LEGII CU PRIVIRE LA COMERȚUL INTERN: NU ESTE DECIZIA MAIEI SANDU, DAR A CELOR CARE O CONTROLEAZĂ

Decizia de a nu promulga modificările la Legea cu privire la comerțul intern nu a fost luată de Maia Sandu, dar de cei care o controlează. Declarația a fost făcută de către liderul PSRM, Igor Dodon.

“Nu Maia Sandu este împotriva, sînt împotriva cei care o controlează pe Maia Sandu. Decizia de a nu promulga legile a fost dictată din afara țării. Cine se teme de modificările la Legea cu privire la comerțul intern, care le permite producătorilor autohtoni să-și vîndă marfa la ei acasă? Ia încercați să vă duceți cu marfa noastră, să o puneți pe rafturi prin România, Germania… Veți avea o mulțime de obstacole, și nu o să intre producătorii noștri niciodată acolo, așa cum își doresc cu volume mari, nu cu țîrica pe „polca” de jos. Da la noi, cînd vrem să facem același lucru, ne interzic. Pe ei e interesează să vîndă în Moldova marfa lor și găsesc un conducător de țară, care blochează inițiativele Parlamentului. Noi vom insista încă o dară pe aprobarea acestor legi, așteptate de toți cetățenii”, a declarat Dodon.

Amintim că președintele țării, Maia Sandu, a respins modificările la Legea privind comerțul intern, inițiativă legislativă a deputatului PPDA, Alexandru Slusari. Documentul prevede condiții mai bune pentru producătorii autohtoni la comercializare mărfurilor în rețelele de magazine din țară.

 

”PENSIONARII AU PRIMIT DE PAȘTE 1000 LEI ȘI UN AJUTOR SIMILAR NOI ÎL PROMITEM LA 1 OCTOMBRIE, DACĂ VOM CÎȘTIGA ALEGERILE”

Pensionarii și beneficiarii de ajutor social cu venituri mici vor primi un nou ajutor unic de 1000 de lei. Despre aceasta a anunțat președintele PSRM, Igor Dodon. Politicianul a menționat că suportul unic va fi acordat la 01 octombrie, de Ziua internațională a oamenilor în etate.

Fostul șef al statului a declarat că acest lucru se va întîmpla dacă Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor va învinge la alegerile parlamentare anticipate din vară.

”Pensionarii au primit în acest an de Paște o mie de lei și un ajutor similar noi îl promitem la 01 octombrie, desigur dacă vom cîștiga alegerile. Anul trecut, pensionarii au primit 700 și 900 de lei, în total 1600. Acestea sînt planurile noastre”, a declarat Dodon.

Ajutorul unic pentru pensionarii și beneficiarii de ajutor social cu venituri mici este alocat la inițiativa președintelui Igor Dodon. În 2020, acest ajutor a fost de 700 de lei și a fost acordat pentru 581 de mii de persoane, la 01 octombrie 2020, alocația a fost majorată pînă la 900 de lei și de ea au beneficiat 643 de mii de oameni. În aprilie 2021, peste 673 de mii de persoane au primit ajutorul unic, care a crescut pînă la 1000 de lei.

 

IGOR DODON A FELICITAT-O PE GORDIENKO PENTRU PRESTAȚIA DE LA EUROVISION

Președintele PSRM, Igor Dodon, a felicitat-o pe interpreta Natalia Gordienko cu calificarea în finala Eurovision Song Contest 2021. Dodon a apreciat prestația Nataliei Gordienko în cea de-a doua semifinală care a avut loc în ajun la Rotterdam.

”Aceasta demonstrează că în Moldova avem oameni foarte talentați. Natalia, felicitări și succes mai departe”, a declarat Dodon.

Fostul președinte al țării i-a adus mulțumiri separate interpretului rus, Filipp Kirkorov, pentru susținerea pe care o acordă interpretei noastre la Eurovision. Igor Dodon a declarat că îl așteaptă cu mare drag pe Kirkorov în Republica Moldova, cu care va merge neapărat la Sadova, Călărași.