IGOR DODON: DACA MAIA SANDU CREDE CA EA VA FI PRESEDINTE, IAR CHICU VA PURTA RESPONSABILITATEA, GRESESTE

„Ați învins, asigurați-vă responsabilitatea și guvernați!”. Mesajul a fost transmis de către Igor Dodon președintelui ales Maia Sandu. În cadrul emisiunii ”Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4, șeful statului a spus că „dacă Maia Sandu crede că ea va fi președinte, iar responsabilitatea o va purta Ion Chicu, atunci ea greșește”.

„După 24 decembrie, toată responsabilitatea este pe Maia Sandu. Joaca de-a politica nu va merge”, a declarat Igor Dodon.

Totodată, șeful statului a reiterat că dacă Maia Sandu și PAS nu sînt mulțumiți de activitatea Guvernului Chicu, ei pot să inițieze moțiunea de cenzură, iar ulterior să-și numească propriul cabinet de miniștri.

„Dacă nu, noi vom găsi modalitatea, ca toată responsabilitatea să fie pe noul președinte”, a declarat Dodon.

Președintele a mai spus că singura soluție ca să fie organizate alegerile parlamentare anticipate este o înțelegere între PSRM și PAS, care împreună au 52 de deputați.

„Dar e bine să discute toate partidele din parlament”, a mai spus Igor Dodon.

 

”La protestul de duminică au participat aceleași fețe ca și în iunie 2019, doar că nu au mers să arunce cu păsări în curtea clădirii prezidențiale”

Președintele Igor Dodon a declarat că a trăit un sentiment de deja vu duminică, cînd Maia Sandu a organizat în centrul Chișinăului un protest. Șeful statului a declarat că la acest protest au fost prezente aceleași fețe ca și la manifestația din iunie 2019, organizată de Partidul Democrat condus atunci de Vladimir Plahotniuc.

”Aproximativ aceleași fețe: Filip, Candu, Diacov. Numai că s-a mai adăugat Maia Sandu, Usatîi care alerga printre oameni, Năstase, Țîcu. Numai că nu au mers să arunce cu păsări în curtea clădirii prezidențiale, dar fețele sînt aceleași”, a declarat președintele.

Igor Dodon a reiterat că acest protest nu a avut niciun sens: Maia Sandu a cîștigat alegerile prezidențiale, legile cu care nu sînt de acord pot fi contestate la Curtea Constituțională, iar calea de declanșare a alegerilor anticipate poate fi discutată între fracțiunile parlamentare.

”Mi se creează impresia că cineva și-a planificat protestul după 15 noiembrie, în caz dacă pierde alegerile. Și acum dacă și-au planificat, hai să meargă înainte. Căutau motiv doar pentru ce să scoată lumea”, a spus Dodon.

Președintele a criticat decizia de a scoate mii de oameni în stradă în condiții de pandemie, pe care a numit-o una cinică. Potrivit lui Dodon, medicii care priveau acest protest se întrebau dacă au minte organizatorii în condițiile în care acum se luptă pentru fiecare pat.

Șeful statului a mai spus că acest protest nu a avut nicio finalitate.

”A fost ambiția de a scoate oamenii în stradă ca să arate că este mare lider. A scos oamenii și ce va fi mai departe? Care a fost finalitatea acestui miting. Oamenii așteaptă rezultate”, a declarat Igor Dodon.

 

”Plahotniuc a scos mai mulți oameni împotriva mea și eu m-am menținut pe poziții, atunci cînd am făcut-o pe Maia Sandu premier”

Președintele Igor Dodon susține că, în iunie 2019, Vladimir Plahotniuc a scos la miting mai mulți oameni împotriva sa decît duminica trecută Maia Sandu, dar el a rezistat și a numit-o pe Sandu în atunci în funcția de premier.

”Anul trecut Plahotniuc a scos mai mulți oameni împotriva mea și eu m-am menținut pe poziții, atunci cînd am făcut-o pe Maia Sandu prim-ministru. Ei nu strigau atunci jos Maia Sandu. În iunie anul trecut, ei strigau jos Dodon și atunci am fost ferm, am avut verticalitate și am mers în continuare”, a spus Dodon.

Igor Dodon a declarat că și în situația actuală va rămîne ferm, calm și responsabil.

Președintele a declarat că și a avut mai multe argumente să scoată lumea în stradă, pentru că sînt multe nemulțumiri legate de votul din diasporă, de împiedicarea alegătorilor din stînga Nistrului de a-și exprima dreptul la vot.

 

”Neguța trebuie rechemat, dacă se confirmă informația cu anabolizantele”

Ambasadorul Moldovei în Federația Rusă, Andrei Neguța, trebuie rechemat, dacă se confirmă implicarea acestuia în contrabanda cu anabolizante. Declarația a fost făcută de președintele țării, Igor Dodon.

Șeful statului a precizat că procurorii trebuie să investigheze cazul și să se pronunțe.

Totodată, Dodon spune că nu a discutat cu ambasadorul Neguța după acest incident.

Amintim că sîmbătă, la vama Palanca, într-un microbuz cu numere diplomatice ale Ambasadei R. Moldova în Rusia, au fost depistate circa 360 de kg de anabolizante, care ar valora peste 100.000 de euro.

La volanul microbuzului se afla șoferul ambasadei.

 

”Legea lustrației trebuia votată încă în vara anului 2019”

Proiectul de lege privind lustrația și curățarea autorităților statului de influența oligarhică trebuia votat încă în vara anului trecut, a declarat președintele Igor Dodon. Șeful statului a afirmat că nici acum nu toți deputații vor susține această inițiativă a PSRM.

”E vorba de toți cei care au fost numiți în funcție în instituțiile aflate în subordinea Parlamentului în timpul lui Plahotniuc. Acest proiect de lege trebuia să-l votăm încă în luna iunie anul trecut. Asta a fost o greșeală, pentru că nu s-a dorit votarea acestei legi. Noi acum nu sîntem legați cu niciun fel de acord de coaliție cu nimeni și considerăm că acest proiect de lege trebuie votat. Sînt ferm convins că dacă o să-l punem la vot nu o să-l voteze restul”, a spus Igor Dodon.

Fracțiunea PSRM a înregistrat în Parlament un proiect de lege, potrivit căruia, competențele mai multor persoane care dețin funcții publice, numite în perioada 20 ianuarie 2016 pînă la 07 iunie 2019, sînt încetate înainte de expirarea mandatului.

Este vorba despre președintele și membrii Consiliului Audiovizualului; directorul și directorul adjunct al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova; președintele, vicepreședinții și membrii Consiliului de Administrație a Comisiei Naționale a Pieții Financiare; președintele și vicepreședinții ai Autorității Naționale de Integritate; guvernatorul, prim-viceguvernatorul, vice-guvernatorii și membrii Consiliului de Supraveghere a Băncii Naționale a Moldovei; directorul general și directorii Agenției Naționale de Reglementare în Energetică; directorul și directorii adjuncți ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației; director general și director general adjunct al Agenției Naționale pentru soluționarea Contestațiilor; președintele, vicepreședinții și Membrii Plenului Consiliului Concurenței; directorul și directorii adjuncți ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

 

”Micșorarea vîrstei de pensionare, este un decret simbolic pe care vreau să îl semnez la sfîrșit de mandat”

Igor Dodon susține că ultimul decret pe care vrea să îl semneze în calitate de președinte al țării este acela de micșorare a vîrstei de pensionare. Șeful statului a declarat că PSRM pregătește un proiect de lege ce prevede revenirea la vîrsta de pensionare de 57 de ani pentru femei și 62 pentru bărbați. Dodon a declarat că semnarea acestui decret va fi una simbolică pentru el la încheierea mandatului.

”Sînt cîteva legi foarte importante care sper să fie votate în timpul apropiat și care, cel mai probabil, una dintre ele va fi ultimul decret pe care îl voi semna, simbolic pentru mine. Pînă a intra în funcția de președinte, în 2016, Timofti a semnat o lege cu care eu nu sînt de acord. Majorarea vîrstei de pensionare la bărbați și la femei pînă la vîrsta de 63 de ani. Pentru mine ar fi simbolic ca eu să semnez legea care anulează această majorare și se revine la vîrsta de pensionare de 57 de ani pentru femei și 62 de ani pentru bărbați”, a spus Dodon.

Președintele s-a arătat convins că majoritatea oamenilor vor susține această lege.

 

”Investirea Maiei Sandu va costa de cîteva ori mai mult decît inaugurarea mea”

Ceremonia de inaugurare a președintelui ales, Maia Sandu, va costa de cîteva ori mai mult, decît cea din 2016, cînd a fost investit Igor Dodon.

“Colegii din administrația prezidențială sînt în discuții, ultimele 10 zile sau 2 săptămîni cu echipa doamnei Maia Sandu. Se discută cîte persoane, inițial voiau pînă la 50 de persoane, acum vor toți 101 deputați plus încă vreo 50-60 de persoane, corpul diplomatic acolo se schimbă în fiecare zi. E stabilit devizul de cheltuieli, cît costă inaugurarea doamnei Maia Sandu, apropo, de cîteva ori mai scump, decît inaugurarea mea patru ani în urmă”, a declarat Igor Dodon.

Totodată, Igor Dodon a precizat că, potrivit protocolului, foștii președinți de stat trebuie să fie invitați la ceremonie.

„Dacă Maia Sandu va decide altfel, decizia îi aparține. Eu cînd am intrat în funcție, pe Iorga, atunci cînd încrederea în instituția prezidențială era de vreo 3-4%, eu am invitat toți președinții și președintele de atunci, după inaugurare, mă aștepta în instituția de pe Iorga, am avut discuții protocolare de 4-5 minute, eu i-am transmis stindartul, se transmite președintelui care pleacă, mi-a urat succese domnul Timofti și a ieșit din clădire”, a mai povestit Igor Dodon.

Șeful statului a precizat, că de această dată inaugurarea va avea loc în clădirea Președinției, care a fost reparată în perioada mandatului său.

 

Calculul care demonstrează că alegerile parlamentare anticipate pot avea loc, cel devreme, în mai 2021

Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc, cel devreme, în luna mai a anului 2021, dar scenariul realist e că scrutinul se va desfășura la toamnă. Declarația a fost făcută de către președintele țării, Igor Dodon. Totodată, șeful statului susține că nu există nicio șansă, ca alegerile să fie organizat în martie, așa cum își dorește Maia Sandu.

Igor Dodon a precizat că din momentul semnării decretului președintelui privind dizolvarea Parlamentului și pînă la alegerile anticipate trebuie să treacă între 60 și 90 de zile.

„Nu reușește CEC-ul în 60, va trebui să lea dea minimum 80 de zile. Maia Sandu poate semna decretul numai în baza avizului Curții Constituționale. Avizul se dă, din momentul depunerii, maximum 10 zile, chiar dacă CC dă avizul mai repede, în 5 zile, avem 85 de zile. Pentru a avea temei să semnezi decretul, trebuie să faci minimum două încercări de a numi un Guvern în 45 de zile, deja avem 130 de zile”, a explicat președintele.

Totodată, Igor Dodon a precizat că în decembrie Parlamentul pleacă în vacanță, respectiv prima ședință privind numirea noului Guvern ar putea avea loc abia la început de ianuarie.

“Numărați pe de 10 ianuarie, 130 de zile, 4 luni și 10 zile. Ai 10 februarie, 10 martie, 10 aprilie, 10 mai. Adică e 10-15 mai”, a mai explicat Igor Dodon.

Astfel, în viziunea șeful statului, alegerile parlamentare anticipate vor avea loc nu mai devreme de 10 mai și nu mai tîrziu de octombrie 2021.

Sursa: a-tv.md