IGOR DODON: „AM CE SA LE SPUN CETATENILOR, INSA NU AM CE SA DISCUT CU UNIONISTII șI REPREZENTANTII GUVERNARII CORUPTE”

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, candidat la funcţia de Preşedinte al RM, a vorbit despre cum decurge procesul de colectare a semnăturilor, pe cine îl consideră concurentul principal, care va fi strategia în această campanie electorală, ce se va întîmpla cu Acordul de Asociere RM-UE dacă ajunge șef al statului, dar și cum va arăta R. Moldova peste 4 ani dacă va fi Președinte.

- Dle. Dodon, sînteți candidatul PSRM la funcția de Președinte al RM. Cum decurge procesul de colectare a semnăturilor? Bănuim că deja aveți cele 15 000 necesare…

- Din primele zile ale campaniei am colectat numărul minim de 15 000 semnături, însă am ales să continuăm campania pentru a comunica mai mult cu cetățenii.

Consider că în colectarea semnăturilor contează nu graba cu care se face asta, ci încrederea cu care semnează oamenii. Aceasta e prioritar – cetățenii să semneze liber, conștient, cu motivație lăuntrică, să știe pentru cine și pentru ce viziuni.

- Pe cînd aproximativ vă propuneți să încheiați procesul de colectare a semnăturilor și să le depuneți la CEC?

- Foarte curînd vom depune semnăturile, care depășesc cu mult numărul minim solicitat de CEC. În așa fel vom demonstra că sîntem o forță solidă, încrezută, nu ca alții, care, dornici să creeze impresie gratuită, s-au grăbit să se înregistreze primii la CEC. Ei sînt primii în listă, dar asta nu-i va ajuta, fiindcă vor fi printre ultimii la rezultate.

- Pe cine îl considerați concurentul Dvs. principal? De ce?

- Diferite sondaje de opinie arata diferit. Însă toate confirmă că sînt candidatul cu cea mai mare susținere nu doar pe stînga, dar și însumat pe întreg eșichierul electoral. Unii analiști nu exclud o victorie din primul tur.

Noi observăm cum dreapta politică este aglomerată, acolo se formează busculade din candidați, ei sărmanii se calcă în picioare și vor să iasă în prim-plan, încearcă să mă provoace, să se poziționeze în calitate de oponenți.

Uneori e amuzant să vezi cît de disperat se comportă unii alde Leancă sau Ghimpu. Doi unioniști răsuflați care vor fi la aceste alegeri aruncați de cetățeni la urnă. Ei și alții ca ei nu sînt concurenți pentru mine. Vor fi saci de box pentru cetățeni.

- Cu ce mesaj veți intra în campanie?

- Mesajul meu în această campanie prezidențială e clar exprimat: statalitate, neutralitate și identitate moldovenească, economie puternică, dreptate socială, ortodoxie și relații de prietenie cu Rusia. Numai așa putem păstra țara noastră și-i putem garanta un viitor sigur. Spre deosebire de majoritatea celorlalți concurenți, eu consider că Moldova are viitor ca stat independent, nu ca județ de periferie al României Mari, așa cum și-o doresc diverși antistataliști, de la Ghimpu și Leancă la Maia Sandu și Pavlicenco. Țara aceasta are viitor doar cu un Președinte statalist convins.

- Care va fi strategia Dvs. în această campanie electorală? În genere, considerați, că e suficient doar o lună de campanie electorală?

- Voi încerca să evit disputele sterile cu alți candidați și mă voi concentra pe propagarea mesajului meu printre alegători. Majoritatea timpului, care e restrîns la numai o lună, îl voi utiliza pentru întîlniri în sate și raioane. Am ce să le spun cetățenilor, însă, repet, nu am ce să discut cu tot felul de candidați unioniști și reprezentanți ai guvernării corupte. Cu ei e numai pierdere de timp. Cum se zice în popor: gorbatogo toliko moghila ispravit. Așa e și cu unionismul lor și ura patologică față de statalitatea și identitatea moldovenească. Nu-i mai îndrepți, de aceea nici nu prea văd rostul în dezbateri cu ei.

- Cum credeţi că va fi actuala campanie electorală din punct de vedere al corectitudinii?

- Să depui la CEC peste 15 000 de semnături colectate în mai puțin de 24 de ore, asta vă spune ceva? Din start e clar că pe corectitudine nu putem miza. Guvernarea democrară va utiliza masiv mass-media de partid și pîrghiile administrative pentru a-l reanima pe Marian Lupu. Iar cei de pe dreapta vor lovi agresiv, pentru că ei altfel nu pot. Campania va fi dură, chiar urîtă. Dar cetățenii să ne judece pe toți, în cele din urmă.

- Să admitem că ajungeți șef al statului, care vor fi primele 3 decizii pe care le veți lua?

- Îmi permiteți să nu le divulg acum? E o chestiune de strategie politică și ele vor fi evidente cînd le va sosi momentul.

- Totuși, dacă ajungeți șef al statului, ce se va întîmpla cu Acordul de Asociere RM-UE?

- Voi insista asupra organizării unui referendum național pe acest subiect. Oamenii au dreptul să decidă, să spună ce vor. Consider că așa e corect, să decidem colectiv, la un plebiscit. Iar eu, ca Președinte, voi pleda pentru retragerea semnăturii Moldovei de pe Acordul de Asociere și reorientarea noastră spre partenerul strategic al Republicii Moldova – Federația Rusă. Am destule argumente de ce așa va fi mai favorabil pentru țară.

- Nu pot să nu vă întreb, cum va influența respectiva campanie electorală activitatea Legislativului?

- La cîte greșeli, erori și uneori prostii ordinare comit cei din actualul Guvern și Parlament, consider că influența lor va fi negativă pentru propriul lor candidat. Deci avantajoasă pentru mine, ca reprezentant al opoziției.

E destul numai ca Guvernul să aprobe condițiile antisociale ale celor de la FMI, ca oamenii să iasă în stradă înfuriați. Guvernarea e într-o stare financiară foarte proastă, dar asta este exclusiv vina ei. Orice ar face acum, e rău. Ca să fie bine, trebuie să plece, să vină alții, cu altă optică asupra lucrurilor, cu alt stil de gestionare a statului.

- Cum va arăta R.Moldova peste 4 ani dacă Igor Dodon va fi Președinte?

- Mai întîi de toate, și cel mai important, vă garantez că Moldova va fi, va continua să existe ca stat, fără a pătimi în vreun fel de pe urma anului 2018, așteptat de unioniști. Vom fi neutri, cu un grad mai mare de conciliere interetnică, vom fi mult avansați în negocierile privind reîntregirea teritorială a Republicii Moldova, cu încorporarea de facto a Transnistriei.

Vom avea restabilite exporturile în Federația Rusă. Vom avea mai multă ordine și securizare națională și mai multă încredere a oamenilor în propriul stat.

Voi depune toate eforturile pentru a stopa exodul oamenilor din țară, le voi demonstra că se poate mai bine. Moldova are viitor, acesta e crezul meu și voi fi fericit să-l fac și crezul tuturor concetățenilor mei.

Andriana CHEPTINE

Virginia Filip 19.09.2016 - 19:37

Cu alte cuvinte, tara noastra se va intoarce in timp, cu cel putin 10 ani. Doamne fereste sa ajunga Dodon presedinte! E ca si cum am fi condusi de Putin. Adio Uniune Europeana, adio viata civilizata! Nici macar nu o sa mai putem sa iesim din tara, liberi. Speram sa fie doar un cosmar, din care vom iesi la alegeri.