IGOR DODON A AVUT O INTREVEDERE CU DMITRI ROGOZIN LA SANKT PETERSBURG

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut la Sankt Petersburg o întrevedere cu vice-preşedintele Guvernului Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin. În cursul dialogului, părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la relaţiile bilaterale moldo-ruse.

Igor Dodon a reiterat faptul că dezaprobă demersurile ostile ale Guvernului Moldovei şi ale majorității parlamentare din Republica Moldova, menționînd că aceste forţe nu exprimă starea de spirit a majorităţii populației Moldovei, care se pronunţă ferm pentru un parteneriat strategic cu Federaţia Rusă. Șeful statului a menţionat că acţiunile majorităţii parlamentare şi ale Guvernului sînt orientate, în primul rînd, împotriva poporului nostru, împotriva cursului Preşedintelui ţării spre dezvoltarea parteneriatului strategic cu Rusia, împotriva progresului care a fost înregistrat în beneficiul agenţilor economici din Moldova, exportatori de produse pe piaţa Federației Ruse şi a zecilor de mii de compatrioţi, ale căror probleme migraţionale au fost rezolvate în ultimele luni.

În același timp, interlocutorii s-au referit la subiectul transnistrean. Au fost puse în discuție modalităţile de soluţionare a problemelor curente – utilizarea numerelor de înmatriculare transnistrene, recunoaşterea diplomelor de studii transnistrene în universităţi şi alte probleme, cu care se confruntă cetăţenii de pe malul drept şi stîng al Nistrului, precum şi reluarea livrărilor de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan pentru consumatorii de pe malul drept. În context, Igor Dodon a specificat că orice tergiversare de ordin economic sau politic a problemelor de pe malul drept, ar putea provoca o reacţie inversă din partea cetăţenilor care locuiesc pe malul stîng şi bloca procesul de negocieri. ”Pe malul stîng trăiesc cetăţenii noştri, fraţii noştri, de aceea sîntem obligaţi să facem tot posibilul pentru a-i face să dorească o integrare plenară cu malul drept şi nicidecum altfel. Prin presiuni sau blocaje nu vom rezolva nimic. Doar dialogul va crea premise pentru reglementarea politică a problemei transnistrene”.

Oficialii și-au exprimat speranţa că actuala criză din relaţiile moldo-ruse va fi depăşită în timpul cel mai apropiat.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei RM