Henry Kissinger, mesager al ambitiilor lui Putin

Henry Kissinger, fost secretar pentru Securitate Naţională la Casa Albă şi fost secretar de stat al SUA, se pronunţă pentru încheierea războiului din Ucraina chiar dacă acest lucru presupune ca ţara atacată să cedeze teritorii agresorului.

Prezent la Forumul Economic de la Davos, Elveţia, Henry Kissinger, în vîrstă de 98 de ani, a ţinut un discurs pe placul propagandei regimului Putin.

Arhitect al apropierii din anii '70 între China comunistă şi Statele Unite, Kissinger promovează de ani buni ideea unui „echilibru strategic” între Washington şi regimul autoritar de la Moscova pentru „o mai bună stabilitate globală”.

De altfel, fostul oficial american de rang înalt este cunoscut pentru relaţia sa apropiată cu Vladimir Putin, fiind un confident de lungă durată al liderului de la Kremlin în chestiuni de securitate şi politică externă.  

În această ordine de idei, Kissinger spune că ucrainenii ar trebui să dea dovadă de înţelepciune în negocieri în egală măsură cu eroismul arătat pînă acum pe cîmpul de luptă.

El nu vede nici o contradicţie între a fi înţelept şi în a ceda teritorii Rusiei.  

Mai mult, în loc să condamne agresiunea rusă împotriva unei ţări care nu a provocat-o în nici un fel, el o cauţionează tacit printr-un discurs uşor anti-occidental.  

La fel ca propagandiştii pro-Kremlin, Kissinger insinuează ideea precum că Occidentul ar lupta împotriva Rusiei lui Putin şi le transmite liderilor din Vest să nu mai încerce să provoace „o înfrîngere zdrobitoare” armatei liderului de la Kremlin, întrucît, susţine el, aceasta ar avea „consecinţe dezastruoase” pentru „stabilitatea pe termen lung a Europei”.  

Kissinger mai susţine că Rusia a fost o parte esenţială a Europei timp de 400 de ani şi a fost un garant al structurii echilibrului de putere în momente critice.
În opinia sa, Ucraina trebuie să fie un stat tampon neutru, nu frontiera de Est a Europei.