Hamas denunță raportul ONU despre agresiunile sexuale din 7 Octombrie

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a comunicat, Marţi, că ''respinge'' şi ''deplînge'' raportul publicat de ONU privind agresiunile sexuale comise în timpul atacului din 7 Noiembrie anul trecut asupra Israelului, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Hamas susţine că "afirmaţiile" despre violuri şi agresiuni sexuale comise de membrii săi pe teritoriul israelian sunt "false" şi "nefondate", iar raportul ONU "nu citează nici o mărturie a victimelor".

Reprezentanta specială a ONU pentru agresiunile sexuale în timpul coflictelor, Pramila Patten, arătase în raportul publicat Luni că există "motive bune să se creadă" că unele victime ale Hamas au fost violate. Documentul menţionează violuri, dintre care unele în grup, în cel puţin trei locuri de la periferia Fîşiei Gaza, în special la festivalul Nova, în 7 Octombrie.

"Respingem şi deplîngem cu fermitate acest raport" care urmăreşte "demonizarea rezistenţei palestinene", a scris Marţi Hamas, adăugînd că "în ciuda acuzaţiilor false ale doamnei Patten, raportul acesteia nu prezintă nici o mărturie a celor prezentate ca victime".
Patten a făcut la începutul lui Februarie o vizită de două săptămîni şi jumătate în Israel şi Cisiordania şi apreciază că violenţe de tipul celor descrise sunt "încă în curs", referitor la ostaticii din Gaza.

Înaintea publicării raportului, Israelul şi-a rechemat ambasadorul de la ONU, organizaţie cu care are relaţii tensionate, afirmînd că aceasta intenţionează "să treacă sub tăcere" cele constatate de autoare.

În timpul atacului fără precedent din 7 Octombrie 2023 împotriva Israelului, terorişti din Hamas au ucis, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza unor informaţii oficiale israeliene, 1.160 de oameni, majoritatea civili, şi a luat circa 250 de ostatici, care au fost duşi în Gaza. Autorităţile israeliene apreciază că pe teritoriul controlat de Hamas se mai află acum 130 de ostatici, dintre care 31 ar putea fi morţi.

Ca represalii la atac, Israelul a bombardat Gaza şi a lansat o ofensivă terestră, iar conform Ministerului Sănătăţii controlat de Hamas operaţiunile militare au dus la pierderea a 30.600 de vieţi, în special în rîndul civililor palestinieni.