Hamas a anunțat că Armata israeliană se retrage din incinta spitalului Al-Shifa

Ministerul Sănătăţii din Fîşia Gaza, controlată de Hamas, a afirmat, Luni, că Armata israeliană şi-a retras tancurile de la spitalul Al-Shifa, cel mai mare din teritoriul palestinian asediat, unde au fost descoperite ulterior zeci de cadavre, transmite AFP.

Armata israeliană, care a lansat acum două săptămîni o operaţiune militară împotriva acestui complex spitalicesc din oraşul Gaza, în Nordul enclavei, nu a confirmat deocamdată retragerea.

Un jurnalist al AFP şi martori de la faţa locului au văzut tancuri şi vehicule părăsind complexul spitalicesc, sub acoperirea unor tiruri de artilerie şi lovituri aeriene.

”Zeci de trupuri de martiri, unele în stare de descompunere, au fost găsite în incinta şi în împrejurimile spitalului Al-Shifa”, a afirmat Ministerul Sănătăţii al Hamas într-un comunicat, în care a mai precizat că pagubele materiale aduse clădirilor sunt ”foarte importante”.
Un medic a declarat pentru AFP că au fost recuperate mai mult de 20 de cadavre, unele dintre ele peste care trecuseră vehiculele militare în retragere.

Armata israeliană, care acuză luptătorii Hamas că se ascund în spitale, a lansat, la 18 Martie, ceea a descris ca fiind ”o operaţiune precisă contra Al-Shifa”, şi a afirmat că ”a eliminat în jur de 200 de terorişti în acest sector”.

Operaţiunea a fost începută în timp ce sute de persoane strămutate îşi găsiseră refugiu în incinta spitalului.

Duminică, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat că 21 de pacienţi de la Al-Shifa au murit de la debutul operaţiunii israeliene.

Potrivit lui, în acest spital mai sunt 107 pacienţi, printre care patru copii şi 28 de persoane în stare critică. ”Mulţi au plăgi infectate şi sunt deshidrataţi, iar de Sîmbătă a mai rămas doar o sticlă cu apă pentru 15 persoane”, a mai scris el pe platforma X.

Armata israeliană a lansat Duminică noi lovituri împotriva Fîşiei Gaza. Una dintre ele a lovit o tabără din incinta spitalului Al-Aqsa, făcînd patru morţi, potrivit directorului OMS.
O echipă a OMS se afla în acel moment în misiune în spitalul Al-Aqsa, situat în Deir el-Balah (centru), a precizat el.

De partea sa, Armata israeliană a vorbit despre ”o lovitură precisă împotriva unui centru de comandă operaţională al Jihadului Islamic şi a unor terorişti poziţionaţi în curtea spitalului Al-Aqsa”.

După aproape şase luni de la debutul războiului, un bilanţ de 32.782 de morţi, potrivit Hamas, o catastrofă umanitară şi distrugeri imense, un acord de armistiţiu între Israel şi Hamas este încă departe, în pofida apelurilor organizaţiilor internaţionale, care lansează semnale de alarmă în ce priveşte riscul de foamete pentru majoritatea celor 2,4 milioane de locuitori ai Gazei.

”Nu se pune încă problema unui nou ciclu de negocieri”, a declarat, Duminică, un responsabil al Hamas, Osama Hamdan, într-un comunicat.

În ultimele luni, au avut loc discuţii indirecte, mediate de Egipt, Qatar şi SUA, la Doha şi la Cairo.