Guvernul israelian vrea ca UNRWA să nu mai aibă nici un rol în Gaza după război

Israelul doreşte ca agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) să nu mai joace nici un rol în Gaza, în urma acuzaţiilor că unii angajaţi ai agenţiei ar fi fost implicaţi în atacul Hamas din 7 Octombrie 2023 asupra Israelului, a declarat şeful diplomaţiei israeliene Israel Katz, informează AFP, potrivit Agerpres.

”Guvernul israelian doreşte să se asigure că UNRWA nu va face parte din soluţie în teritoriul palestinian după războiul dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas”, a indicat Israel Katz, citat într-un comunicat, în care şi-a exprimat speranţa că toate activităţile agenţiei ''vor fi oprite''.

Totodată, Katz a mulţumit SUA şi Canadei pentru că şi-au suspendat finanţarea către UNRWA, în urma acuzaţiilor formulate de autorităţile israeliene potrivit cărora angajaţi ai acestei agenţii ar fi putut fi implicaţi în atacul comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas asupra Israelului la 7 Octombrie 2023.

"Felicit Guvernul Statelor Unite pentru decizia de a opri finanţarea UNRWA, după ce a fost dezvăluit că unii dintre angajaţii săi au fost implicaţi în masacrul atroce din 7 Octombrie", a spus Katz într-un comunicat. "Aplaud Canada pentru că s-a alăturat acestei decizii şi sper că alte naţiuni vor urma exemplul. UNRWA trebuie să plătească un preţ pentru acţiunile sale'', a adăugat el.

"Avertizăm de ani de zile: UNRWA perpetuează problema refugiaţilor, obstrucţionează pacea şi serveşte drept braţ civil al Hamas în Gaza", a transmis Katz, adăugînd: "Vom lucra pentru a obţine sprijin bipartizan în Statele Unite, Uniunea Europeană şi alte naţiuni la nivel global, pentru o politică menită să oprească activităţile UNRWA în Gaza".

La rîndul său, Hamas a denunţat, Sîmbătă, "ameninţările şi şantajul" Israelului împotriva agenţiilor ONU, în urma acuzaţiilor că angajaţi ai UNRWA au participat la atacul Hamas din 7 Octombrie, transmite AFP.