Guvernul israelian este somat de Justiție să clarifice blocarea înfiinţării comisiei de anchetă privind atacul din 7 Octombrie

Înalta Curte de Justiţie din Israel a ordonat Vineri Guvernului premierului Benjamin Netanyahu să explice înaintea datei de 28 Iulie, adică în termen de o lună, de ce nu a creat încă o comisie de anchetă asupra eşecurilor care au permis comiterea atacurilor Hamas din 7 Octombrie, informează EFE, potrivit Agerpres.

Executivul israelian, după cum a afirmat deja cu alte ocazii, consideră că nu este încă "momentul" să investigheze eşecurile şi securitatea de dinainte de 7 Octombrie, invocînd faptul că se concentrează pe ofensiva asupra Fîşiei Gaza.

Pe 7 Iunie, procurorul general al Israelului, Gali Baharav-Miara, a îndemnat, de asemenea, Guvernul să înceteze blocarea înfiinţării acestei comisii care, a amintit ea, va fi "esenţială pentru a se apăra împotriva acţiunilor care se întreprind împotriva Ierusalimului în instanţele internaţionale".

Pînă acum, doar fostul membru al Cabinetului de Război, acum dizolvat, Benny Gantz, a prezentat, în luna Mai, o propunere de creare a acestui organism care să examineze toate deciziile luate înainte, în timpul şi după 7 Octombrie de către Guvern şi agenţiile de securitate.

În afara acestei comisii de stat, Armata a deschis o altă anchetă internă cu scopul de a examina erorile sale şi ale Shin Bet, agenţia de securitate internă. Cu toate acestea, Curtea Supremă israeliană a ordonat, pe 16 Iunie, suspendarea sa temporară pînă la sfîrşitul lunii Iulie. Judecătoarea Canfy-Steinitz şi-a susţinut decizia, după mai multe solicitări din partea unor organizaţii, invocînd faptul că această anchetă ar putea prejudicia luptele şi strategia Armatei în Fîşia Gaza.

Din ce în ce mai multe voci din Israel cer ca premierul Netanyahu să îşi asume responsabilitatea pentru ceea ce s-a întîmplat, lucru pe care nu l-a făcut încă, şi chiar să organizeze alegeri anticipate, pe lîngă criticile pe scară largă privind modul său de gestionare a războiului şi reticenţa sa de a semna un acord cu Hamas care să permită întoarcerea tuturor persoanelor răpite.