Guvernul israelian este potrivnic recunoaşterii unilaterale a unui stat palestinian

Guvernul israelian a adoptat, Duminică, o ''decizie declarativă'' prin care se opune oficial ''recunoaşterii unilaterale'' a unui stat palestinian, transmite Reuters.

Documentul supus votului în Executiv de premierul Benjamin Netanyahu afirmă că un acord privind statalitatea palestiniană poate fi obţinut numai prin negocieri directe.

Netanyahu a afirmat, la începutul şedinţei săptămînale a Cabinetului, că poziţia care urma să fie oficializată are în vedere "discuţiile recente în comunitatea internaţională despre o încercare unilaterală de a impune Israelului un stat palestinian".

Eforturile de a pune în practică soluţia celor două state – cel israelian şi Palestina formată din Cisiordania şi Fîşia Gaza – sunt blocate din 2014, reaminteşte Reuters.

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a încercat să obţină un acord mai larg în Orientul Mijlociu, în cadrul căruia Arabia Saudită şi alte state arabe să stabilească relaţii normale cu Israelul, în paralel cu crearea unui stat palestinian.

Declaraţia israeliană consemnează însă că "Israelul respinge complet dictatele internaţionale privind un acord permanent cu palestinienii" şi că un astfel de acord poate rezulta doar din negocieri directe între părţi, "fără condiţii prealabile".

Recunoaşterea unilaterală a unui stat palestinian la scurt timp după atacul din 7 Octombrie anul trecut al Hamas, numit în document "masacru", "va acorda terorismului o recompensă uriaşă, fără precedent şi va împiedica orice viitor acord de pace", susţine Guvernul israelian.