GUVERNUL ŞI-A ASUMAT RĂSPUNDEREA ÎN FAŢA PARLAMENTULUI PENTRU UN PACHET DE LEGI
Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului asupra mai multor proiecte de lege importante, menite să promoveze reformele europene, pe care deputaţii nu au reuşit să le adopte în actuala sesiune. Proiectele au fost examinate la şedinţa de astăzi a Guvernului.
Propunerea a fost făcută la începutul şedinţei Cabinetului de Miniştri de Prim-ministrul Iurie Leancă. Oficialul a specificat că decizia a fost coordonată cu Preşedintele Parlamentului Igor Corman.
”Din păcate anumite legi nu au putut fi votate de Parlament. Aceste proiecte sînt extrem de importante. Nu putem întîrzia în a crea un cadru necesar pentru a continua reformele. Din acest motiv v-am invitat la şedinţă - pentru a vă propune angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentul pentru un pachet de legi. Este o formă mai excepţională de aprobare a legilor, dar una constituţională şi necesară în anumite momente. Perioada pe care o traversăm acum este extrem de complicată”, a declarat Iurie Leancă.
O parte dintre proiecte pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea se referă la reforma în sectorul justiţiei. Oleg Efrim, ministru al Justiţiei, a declarat în cadrul şedinţei de astăzi a Guvernului că un proiect vizează lichidarea Curţii de Apel Bender. Un alt document se referă la extinderea categoriilor de infracţiuni pentru care nu este nevoie de acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru pornirea urmării penale împotriva judecătorilor.
Guvernul şi-a mai asumat răspunderea asupra unor proiecte care vizează modificarea bugetului de stat pentru anul curent şi asigurarea transparenţei în sectorul financiar-bancar. Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor Pavel Filip a mai propus angajarea responsabilităţii pentru proiectul de lege care vizează funcţionarea sistemului naţional unic pentru apelurile de urgenţă.
Constituţia Republicii Moldova prevede că "Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege".
Sursa: Moldpres