GUVERNUL GAVRILITA A FOST INVESTIT CU VOTUL DEPUTATILOR PAS

Parlamentul a acordat vot de încredere Guvernului condus de Natalia Gavrilița. Guvernul a fost învestit cu votul a 61 de deputați din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate. Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Politic Șor nu au votat. Votarea a avut loc după ce a fost restabilită energia electrică și oprită alarma de incendiu care s-a conectat din cauza „aprinderii unor produse alimentare în cantina instituției”.

Natalia Gavrilița a spus că echipa guvernamentală are sarcina de a transforma în realitate năzuințele cetățenilor. În patru ani trebuie să se asigure că guvernul lucrează pentru cetățeni. Peste patru ani se vrea o țară mai prosperă, iar Guvernul va lucra pentru a obține aceste rezultate. Chiar săptămîna viitoare vor fi primele ședințe ale Guvernului, unde vor fi numiți oameni cinsti în funcții cheie la Guvern. Premierul spune că, știe că nu va fi ușor, dar e sigură că va reuși. Ea mai spune că va veni în Parlament cu legi bune pentru oameni și vor lucra cu deputații pentru a corespunde năzuințelor cetățenilor.

Astfel, Nicu Popescu este noul viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe și integrării europene, Andrei Spînu este viceprim-ministru, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, Vlad Kulminski este noul viceprim-ministru pentru reintegrare, iar Iurie Țurcanu va ocupa funcția de viceprim-ministru pentru digitalizare. Sergiu Litvinenco este noul ministru al justiției, Ala Nemerenco – ministră a sănătății, Anatolie Nosatîi – ministru al apărării, Ana Revenco – ministră a afacerilor interne, Anatolie Topală – ministru al educației și cercetării, Sergiu Gaibu – va deține funcția de ministru al economiei, Dumitru Budianschi – ministru al finanțelor, Iuliana Cantaragiu – ministră a mediului, Sergiu Prodan – ministru al culturii, Marcel Spatari – ministrul al muncii și protecției sociale și Viorel Gherciu – ministru al agriculturii și industriei alimentare.

Marina Tauber, secretarul Fracțiunii Partidului Politic Șor, nu e sigură dacă acest Guvern va face față, dar a dorit succes garniturii guvernamentale. Ea a recunoscut că în echipa Guvernului sînt mulți profesioniști. Ea speră ca din programul de guvernare să se facă măcar 10%, iar dacă va fi nevoie de ajutorul Fracțiunii Șor, aceasta îl v-a oferi.

Oleg Reidman, deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a criticat programul de guvernare spunînd că acesta nu arată cum trebuie să arate Moldova în urma realizării respectivului program. Deputatul BCS, Vladimir Odnostalco, susține că în program nu sînt reflectate detalii despre institutul familiei, nu există o „propagandă” a familiei. El mai spune că va urmări cum lucrează Guvernul și la necesitate îl va taxa. Deputatul BCS, Vladimir Voronin, le-a urat succes noilor miniștri. El a spus că nu vede instituții care ar monitorizeaza cum se alcătuiesc prețurile și a îndemnat Guvernul să se ocupe de acest lucru, pentru că în caz contrar populația va rămînea săracă. Deputatul BCS, Vlad Batrîncea, a declarat că a avut impresia că a participat la prezentarea unei platforme electorale, nu a unui program de guvernare.

Vicepreședintele Fracțiunii PAS, Lilian Carp, a declarat că așteptările de la Guvern sînt foarte mari. Mari așteptări sînt de la Ministerul Justiției pentru că oamenii vor dreptate. Așteptări sînt și de la construcția infrastructurii. E necesară asistența socială și medicală adecvată. Totodată, el a remarcat că munca la Ministerul Culturii înseamnă protecția patrimoniului și nu doar concerte în aer liber. Deputata PAS, Liliana Nicolăescu Onofrei, a spus că pentru realizarea programului trebuie să pună toți umărul și să sprijine o schimbare reală.

Natalia Gavrilița a fost candidatul PAS la funcția de premier, fiind acceptată și înaintată de președintele Maia Sandu, prin decret prezidențial, la 30 iulie, după consultările cu fracțiunile parlamentare.

Noul guvern își va intra în atribuții după jurămîntul care va fi depus în faţa președintelui țării.

Sursa: IPN