Gărzile de coastă italiene au salvat, Sîmbătă, peste o mie de migranţi

Peste 1.000 de migranţi au fost salvaţi, Sîmbătă, de gărzile de coastă italiene, în timp ce se aflau la bordul unor ambarcaţiuni supraaglomerate în apele Mediteranei centrale, după mai puţin de două săptămîni de la un naufragiu soldat cu multe victime în apropierea coastelor Italiei, transmite AFP, citînd media italiene.

Aceste operaţiuni de salvare au fost efectuate în aceeaşi zi în care a fost descoperit corpul celei de-a 74-a victime – o fetiţă de 5-6 ani – din naufragiul catastrofal de acum două săptămîni, în largul oraşului de coastă Crotone din Sudul ţării, potrivit agenţiei de presă AGI.

Justiţia a deschis o anchetă asupra tragediei, în special pentru a încerca să explice sosirea prea tardivă a salvatorilor, potrivit Agerpres.

Acest naufragiu a provocat un şoc în Italia şi a generat critici puternice împotriva Guvernului de extremă-dreaptă al premierului Giorgia Meloni, aleasă datorită promovării unei politici anti-imigraţie.

Gărzile de coastă şi Marina italiană desfăşuraseră Vineri mai multe nave pentru a veni în ajutorul celor trei ambarcaţiuni care transportau mai multe sute de migranţi şi care fuseseră reperate în Mediterana centrală, ruta migratorie considerată cea mai periculoasă din lume.

"Intervenţiile de salvare au fost deosebit de dificile din cauza numărului ridicat de persoane prezente la bordul ambarcaţiunilor în derivă", a explicat Vineri un reprezentant al gărzilor de coastă.

În zorii zilei de Sîmbătă, 487 de migranţi au fost aduşi teferi şi nevătămaţi în portul din Crotone, potrivit mai multor media. Înregistrări video ale gărzilor de coastă, publicate Vineri, arătau o parte dintre ei pe puntea unui mare vas de pescuit care se clătina pe o mare agitată.

Tot Sîmbătă dimineaţă, o navă a gărzilor de coastă italiene, care transporta 584 migranţi, a acostat la Reggio de Calabria, alt oraş de coastă, potrivit agenţiei de presă ANSA.

Nu se ştie deocamdată nimic despre salvarea migranţilor de pe a treia ambarcaţiune Sîmbătă la amiază.

La finalul unei reuniuni de Guvern desfăşurate Joi în Sudul Italiei, premierul Giorgia Meloni a reafirmat hotărîrea Guvernului său de a lupta împotriva imigraţiei clandestine şi a traficanţilor.

Această reuniune în afara Romei a constituit o premieră pentru Executivul cu majoritate de extremă-dreaptă care, de la intrarea sa în funcţiune în Octombrie 2022, şi-a intensificat restricţionarea operaţiunilor navelor umanitare în Mediterană şi a început o confruntare dură cu partenerii săi europeni pentru a obţine de la aceştia mai multă solidaritate în primirea migranţilor.

Consiliul de Miniştri a aprobat un nou ordin executiv care înăspreşte pedepsele pentru traficanţi, stabilind o pedeapsă de pînă la 30 de ani de închisoare pentru acei traficanţi ale căror operaţiuni au dus la moartea sau rănirea victimelor lor.

Potrivit Ministerului italian de Interne, 17.592 de persoane au debarcat de la 1 Ianuarie în Italia, faţă de 5.976 în aceeaşi perioadă din 2022 şi 5.995 în 2021, adică aproape triplu. Numărul sosirilor de migranţi pe ruta Mediteranei centrale a sărit la 116% în Ianuarie şi Februarie în raport cu 2022, potrivit Frontex.