GRUPUL G7, PREGATIT SA INASPREASCA SANCTIUNILE IMPOTRIVA RUSIEI

Liderii ţărilor puternic industrializate (G7), reuniţi duminică şi luni în staţiunea bavareză Garmisch-Partenkirchen, au convenit asupra posibilităţii înăspririi sancţiunilor împotriva Rusiei, în pofida persistenţei unor mici divergenţe, comentează Le Figaro în pagina electronică.

Grupul G7, care se prezintă de-acum ca o "comunitate de valori", pentru a se demarca de Rusia, au avertizat Moscova în privinţa posibilităţii înăspririi sancţiunilor economice, în cazul agravării situaţiei în estul Ucrainei.

"Sancţiunile ar putea fi anulate doar atunci cînd Rusia îşi va onora angajamentele", au dat asigurări liderii G7 în comunicatul final.

"Cu toate acestea, sîntem de asemenea pregătiţi să adoptăm alte măsuri restrictive pentru a creşte costul Rusiei dacă acţiunile sale le va face necesare", au adăugat cei şapte lideri.

"Sîntem pregătiţi să facem acest lucru, chiar dacă nu ne dorim", a precizat cancelarul german Angela Merkel.

În contextul escaladării situaţiei în estul Ucrainei, Europa se pregăteşte deja să prelungească sancţiunile economice impuse Rusiei. Decizia urmează să fie validată în cursul următorului summit european.

Cu toate acestea, mici divergenţe asupra implicării Rusiei în conflictul din estul Ucrainei persistă între liderii din cadrul G7.

În timp ce preşedintele american Barack Obama adoptă o linie mai dură faţă de Rusia, omologul său francez Francois Hollande vrea dovezi clare privind implicarea Moscovei în ultimele evenimente din estul Ucrainei, afectat de confruntări armate între separatiştii proruşi şi trupele ucrainene.

Folosind un limbaj specific Războiului Rece, preşedintele american a avertizat că omologul său rus, Vladimir Putin, încearcă să recreeze "gloria Imperiului Sovietic" cu riscul de a ruina economia ţării sale. Potrivit lui Obama, forţele ruse "operează" în estul Ucrainei şi SUA sînt pregătite pentru un "pas suplimentar".

În schimb, Hollande vrea ca implicarea rusă să fie dovedită pentru a justifica înăsprirea poziţiei occidentale faţă de Moscova.

Ministrul ucrainean al Apărării, Stepan Poltorak, a declarat luni, la o reuniune a Consiliului interparlamentar Ucraina-NATO, că în zonele "ocupate" din regiunea ucraineană Donbas (est) se află 42.500 de "terorişti şi militari ruşi".

Insurgenţii şi-au dublat atacurile asupra poziţiilor aflate sub controlul trupelor ucrainene la sfîrşitul lui mai şi începutul lui iunie, în comparaţie cu situaţia in aprilie, a mai declarat ministrul ucrainean.

Confruntările separatiste s-au intensificat de cîteva zile în estul Ucrainei, în cadrul conflictului care durează de peste un an şi care s-a soldat pînă acum cu cel puţin 6.400 de morţi.

“Putin încearcă să recreeze gloria URSS”

La finalul Summitului G7, liderii mondiali prezenţi şi-au exprimat preocuparea în legătură cu intensificarea luptelor în estul Ucrainei, afectat de confruntări armate între separatiştii proruşi şi trupele proguvernamentale.

Cuvintele cele mai dure la adresa Rusiei au fost rostite de Barack Obama, în opinia căruia politica Moscovei provoacă mari suferinţe poporului rus.

"El trebuie să ia o decizie", a spus preşedintele american, referindu-se la omologul său rus.

"Oare el (Putin) doreşte să continue să ducă spre ruină economia ţării sale şi să o izoleze şi mai mult în numele căutării fără sens a gloriei Imperiului Sovietic, sau poate să admită că mareţia Rusiei nu depinde de încălcarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii altei ţări?", s-a întrebat Obama.

Rusia, exclusă din G8, a minimizat impactul absenţei sale la acest summit, susţinînd că preferă reuniuni în "alte formate", pe care le consideră mai eficiente.

Gruparea Statul Islamic va fi alungată din Irak

Preşedintele american Barack Obama a declarat luni, în cadrul unei întrevederi cu premierul irakian Haider al-Abadi la summitul G7, că este convins de faptul că militanţii Statului Islamic vor fi alungaţi din Irak şi învinşi, însă vor exista obstacole de-a lungul acestui proces, relatează Reuters.

În cadrul întrevederii, Obama a afirmat că avansul militanţilor la Ramadi reprezintă un succes tactic pe termen scurt.

La rîndul său, premierul irakian Haider al-Abadi a cerut comunităţii internaţionale să împiedice gruparea jihadistă să obţină profit din contrabanda cu petrol.

Măsuri pentru contracararea încălzirii climatice

Liderii ţărilor puternic industrializate (G7) au stabilit o serie de măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice, cu ocazia summitului desfăşurat în landul german Bavaria.

Liderii G7 s-au angajat în favoarea eliminării combustibililor fosili pînă la sfîrşitul secolului XXI şi pentru stabilirea unei limite a încălzirii globale cu cel mult 2 grade Celsius.

"Sîntem conştienţi de necesitatea de a elimina emisiile de CO2 din industria globală", a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, precizînd că statele puternic industrializate (G7) sînt favorabile reducerii emisiilor poluante cu 40-70 la sută pînă în 2050, aşa cum recomandă experţii Naţiunilor Unite.

"Nicio ţară nu a formulat obiecţii", a declarat Merkel, referindu-se la liderii G7 - Germania, SUA, Canada, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Japonia.

"Este vorba de o revenire binevenită la un rol de coordonare internaţională privind contracararea schimbărilor climatice", a comentat Christoph Schott, reprezentantul grupului ecologic Avaaz.

Surse: Mediafax, Agerpres

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06