GRIGORE NOVAC: BANI PUBLICI IN INTERESE PERSONALE

"Deja, de mult, nu mai este un secret că actualul deputat Iurie Reniță este o persoană controversată, iar unii colegi din Blocul ACUM zic că Reniță și pînă în prezent îl slujește pe Plahotniuc și intenționat a fost infiltrat în rîndurile celor din Platforma DA. Cei din Platforma DA zic că Reniță ar avea datorii față de Plahotniuc, iar faptul că Reniță este 100% omul lui Plahotniuc se demonstrează și prin aceea că anume Plahotniuc l-a promovat pe Reniță în calitate de ambasador în Regatul Belgiei. Dar despre cum a fost promovat, probabil voi scrie altă dată, dar acum voi scrie cum Iurie Reniță, fiind în funcția de ambasador, huzurea din banii statului în interese personale.

Astfel, surse demne de încredere ne-au trimis mai multe informații despre cum domnul Iurie Reniță a cheltuit sistematic sume enorme din contul statului, pe chestiuni ce nu țin de atribuția obligațiilor sale. Astfel de cheltuieli nechibzuite au fost multe, nu le vom trece în agendă pe toate, vom face trimitere doar la un singur caz. Potrivit sursei, în perioada 28.07.2017 – 05.08.2017, domnul Mihai Gribincea, ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în România, a efectuat o vizită privată domnului Iurie Reniță, ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Belgiei. Pe durata vizitei în Belgia, domnul Iurie Reniță a pus la dispoziția domnului Mihai Gribincea mașina de serviciu de model Honda Acord cu nr. de înmatriculare CD V 348, precum și reședința acestuia, care au fost folosite în scopuri personale. Automobilul care, logic, aparține statului, era utilizat ca un taxi obișnuit, combustibilul era, evident, din contul statului. Reședința Ambasadei servea în calitate de hotel, iar astfel de servicii gratuite din contul statului au fost de zeci de ori.

Informația oferită de sursa noastră a fost verificată dar și confirmată de răspunsul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene nr. PC/021/14381. Au fost confirmate cele invocate și am fost informați despre inițierea unei anchete de serviciu privind utilizarea resurselor publice în scopul desfășurării unor activități care nu sînt aferente funcției publice deținute.

Clar lucru că Iurie Reniță nu a fost pedepsit în nici un fel, deoarece din nou a fost protejat de tutorele său Plahotniuc. Clar lucru că „presa independentă” gen TV8, Jurnal TV, TVR sau PRO TV nu vor scrie nimic despre acest fapt, dar chiar și dacă vor scrie, atunci mare o să ne fie mirarea. Cert este că ex-ambasadorul Reniță, nu mai este așa de sfînt cum pare la prima vedere, iar utilizarea banilor publici în scopuri personale, pentru el este un lucru obișnuit", a scris Grigore Novac pe pagina sa de blog.