GRATIE ACTIUNILOR DIN SIRIA, PUTIN S-A TRANSFORMAT DIN PARIA INTR-UN MEDIATOR INFLUENT

Puţini politicieni ar putea să se laude că au reuşit să creeze o astfel de intrigă în jurul alocuţiunii sale la Adunarea generală a ONU, cum i-a reuşit lui Vladimir Putin, susţine publicaţia americană The Financial Times.

„Cînd la sfîrşitul lunii iulie a fost confirmată participarea lui Putin la Adunarea Generală a ONU, diplomaţii occidentali strîngeau din umeri: conducătorul unei ţări aproape izolate, din cauza intervenţiei sale în Ucraina, nu va putea propune altceva decît o tiradă antiamericană”, afirmă publicaţia citată.

Însă prezenţa crescîndă a forţelor militare ruseşti în Siria i-a făcut pe diplomaţi să-şi schimbe părerea. Dacă mai întîi ei aşteptau ca Putin, ca şi Hruşciov, să bată cu pantoful în tribună, acum de la el se aşteaptă un demers diplomatic, prin care Rusia să propună ajutor, sau chiar să preia rolul de conducător în lupta împotriva statului islamic.

Creşterea prezenţei militare ruseşti în Siria i-a permis lui Putin să-şi schimbe parţial imaginea: din paria, el s-a transformat într-un mediator internaţional influent, care poate iarăşi să recapete un rol serios pentru Rusia pe arena mondială.

Dislocarea forţelor militare în Siria urmăreşte mai multe scopuri, afirmă publicaţia citată. În primul rînd, Moscova doreşte să-l păstreze la putere pe Assad, care este un partener previzibil pentru Kremlin. De asemenea, Rusia vrea să-şi păstreze şi să-şi crească influenţa în Orientul apropiat.

Putin, fără îndoială, vrea să lupte şi cu Statul Islamic, în care vede un pericol, care ar putea să se manifeste şi în regiunea Kaucazului de Nord, regiune explozivă a Rusiei.

„Putin vrea să oblige Occidentul să recunoască Rusia drept un jucător egal, atît în evenimentele din Siria, cît şi în lupta cu Statul Islamic, dar şi în reglementarea politică ulterioară”, consideră Dmitri Trenin, director al Centrului Carnegie din Moscova. „De asemenea, el doreşte să transfere Ucraina pe un plan secundar în minţile diplomaţilor occidentali”, conchide Trenin.

Unii analişti consideră că Putin va face următoarea ofertă: poziţia constructivă a Rusiei în Siria în schimbul recunoaşterii anumitor interese ale Moscovei în Ucraina. Publicaţia aminteşte că la scurt timp după Adunarea Generală ONU Putin se va întîlni la Paris cu liderii din Ucraina, Franţa şi Germania.

Sursa: The Financial Times