Goana israelienilor după pașapoarte străine

Mai multe țări, între care Franța, România și Portugalia, afirmă că numărul solicitărilor venite de la cetățeni ai Israelului a atins cote nemaivăzute.

Unele Ambasade europene au raportat recent o înmulțire semnificativă în ultimele luni a solicitărilor de a obține pașaport european ori viză de imigrație venite de la rezidenți ai Israelului. Unii o pun pe seama legilor restructurării judiciare, iar alții cred că motivul e costul mare al traiului”, a declarat un diplomat european din Israel. „Sunt tot mai multe familii israeliene care solicită pașapoarte, cozile [posibil și „listele de așteptare” – n. trad.] au crescut la cifre pe care nu le-am mai văzut pînă acum. Avem sentimentul că acest lucru a devenit un fenomen.”, relatează ynet citat de Rador.

Printre ambasadele care raportează o înmulțire a solicitărilor se numără cele ale Franței, Olandei, României, Portugaliei, Spaniei, Germaniei, Italiei și statelor baltice. Chestiunea a fost discutată pe forumurile comune ale Ambasadelor europene din Israel.

Ambasada spaniolă din Israel a confirmat că, în ultimii trei ani, s-au înmulțit solicitările pentru pașapoarte spaniole, ca urmare a unei legi noi a cetățeniei care recunoaște drepturile evreilor de origine spaniolă în calitate de victime ale persecuției Inchiziției. A avut loc o creștere semnificativă a cererilor pentru vize de strămutare și vize de nomazi digitali, care le permit cetățenilor israelieni să trăiască și să muncească în Spania.

„A crescut numărul cererilor de pașaport, dar nu avem cunoștință despre motivul din spatele acestui lucru”, a declarat Ambasada Franței la Tel Aviv, ca răspuns la întrebarea adresată de Ynet.