GIANNI BUQUICCHIO: NU TREBUIE CONFUNDATA URGENTA CU GRABA IN COMBATEREA CORUPTIEI

Majoritatea parlamentară și opoziția ar trebui să continue practica dialogului și consensului care s-au arătat a fi posibile, spre exemplu, în subiectul modificării Constituției. Este actual și faptul să nu să se confunde urgența cu graba în procesul de executare a mandatului de combatere a corupției pe care guvernarea l-a primit de la alegători, a declarat președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, într-un briefing de presă la Parlament, transmite IPN.

Aflîndu-se la Chișinău pe fundalul acțiunilor de curățare a sistemului de către noua guvernare, care au bulversat nu numai opoziția, dar și o parte a societății civile, demnitarul european a declarat că în curînd Comisia de la Veneția va emite o opinie referitoare la modificările la Legea cu privire la Procuratură.

El a salutat faptul că „în Republica Moldova au fost inițiate mai multe schimbări. În discuțiile cu majoritatea parlamentară am subliniat să nu fie confundată urgența cu graba. Electoratul le cere guvernaților să fie absolut fermi în lupta cu corupția, cere o justiție eficientă și cere o viață mai bună în această țară. Pentru a le realiza, nu trebuie să se grăbească, trebuie să ajungă la niște soluții care să fie bazate pe un consens cît se poate de larg cu opoziția, care trebuie să fie constructiv, cum a fost în cazul reformei Constituției. Trebuie să existe și dialog cu societatea civilă”, a declarat Gianni Buquicchio.

Fiind solicitat să se refere la modul cum a fost înlăturat din Procuratura Generală Alexandr Stoianoglo, Gianni Buquicchio a răspuns că în competența instituției pe care o conduce este expertizarea legilor, nu și a unor cazuri concrete.

În vizita sa la Chișinău, președintele Comisiei de la Veneția Gianni Buquicchio conduce un grup de lucru al Consiliului Europei, care în perioada 20- 21 octombrie se întîlnește cu președinta Maia Sandu, vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, cu ministrul justiției, Sergiu Litvinenco. Va avea întrevederi în Parlament, la Curtea Constituțională, Consiliul Superior al Magistraturii, Centrul Național Anticorupție, Autoritatea Națională de Integritate.

Sursa: IPN