GHEORGHE CAVCALIUC: RENATO USATII CONDUCE O RETEA DE SPIONAJ IN FAVOAREA UNEI PUTERI STRAINE

Președintele Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc, susține că liderul Blocului electoral „Renato Usatîi” este un trădător de țară, ce coordonează o rețea de spionaj formată din foști lucrători ai SIS și ai Ministerului de Interne, în beneficiul unei puteri străine. Declarațiile au fost făcute de acesta, după ce Renato Usatîi a declarat, într-o conferință de presă, că Gheorghe Cavcaliuc deține un apartament în București, pe care nu l-a declarat.

Potrivit lui Gheorghe Cavcaliuc, rețeaua de spionaj a lui Renato Ustaîi a condus acțiuni de filaj și investigații, fiind vizați demnitari ai Republicii Moldova. Președintele PACE a mai afirmat că Renato Usatîi s-a întîlnit cu reprezentantul unui serviciu de informații străin, în Dubai, unde s-a dus sub pretextul vaccinării, primind indicații de acțiune împotriva multor persoane importante și împotriva statului.

El spune că a vrut să verifice filierele prin care era alimentată gruparea lui Renato Usatîi cu informații despre adversarii politici, de aceea, în mod intenționat nu a adăugat apartamentul achiziționat în România în declarația de avere și i-a livrat informația lui Renato Ustaîi printr-un om de încredere din cercul lui. Mai mult, baza de date a serviciului de cadastru din România a fost accesată ilegal, datele i-au fost confirmate, iar „Renato Ustaîi a picat în această capcană, care i-a scos la lumină toate legăturile cu serviciile străine și l-a deconspirat pe complicele său”.

Gheorghe Cavcaliuc susține că a completat două declarații de avere și venit. Una era cu proprietățile din România și contul bancar de pe care a făcut transferul, alta fără. La CEC am depus-o pe cea fără imobile din România și contul bancar de unde a transferat banii, pentru a-l provoca pe Renato Usatîi și a deconspira legăturile sale cu serviciile secrete ale unui alt stat. El spune că știa că avea dreptul de face modificări în declarația de avere pînă în ultima zi.

Liderul PACE susține că imobilele din România sînt procurate din bani legali, salarii și vînzări de imobile incluse transparent în declarația de avere. Potrivit lui, scopul lui Renato Usatîi este, așa cum afirmă inclusiv în programul său electoral, lichidarea a două instituții de securitate: SIS și CNA, pentru a distruge arhivele în care figurează el și membrii grupării criminale ce a devalizat bugetul statului cu sute de milioane de lei.

Gheorghe Cavcaliuc a spus că va trimite o sesizare oficială în acest sens tuturor instituțiilor interesate și a cerut Procuraturii și SIS să monitorizeze activitatea rețelei de spionaj a lui Renato Usatîi.

Sursa: IPN