GESTIONAREA CRIZEI COVID-19 IN CAPITALA

Ion Ceban: Vor fi ajutate persoanele în etate și cu necesități speciale

Direcția generală asistență socială și sănătate a Consiliului Municipal Chișinău a creat o Celulă de criză privind monitorizarea situației și sprijinul beneficiarilor de asistență socială. Despre aceasta a anunțat primarul general al capitalei, Ion Ceban, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit lui Ceban, celula de criză este constituită din reprezentanții subdiviziunilor structurale ale Direcției generale asistență socială și sănătate și Direcțiilor teritoriale de asistență socială care coordonează activitatea serviciilor:

– Serviciul asistență socială comunitară;

– Serviciul de îngrijire socială la domiciliu;

– Serviciul social de Asistență Personală;

– Serviciul social Echipa Mobilă;

– Centrul de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil.

„În calitate de coordonatori ai Celulei sînt desemnați șefii Direcțiilor teritoriale de asistență socială, directorul Centrului de găzduire, managerul Echipei Mobile și șeful Secției protecția persoanelor în vîrstă și persoanelor cu dizabilități din cadrul Direcției generale asistență socială și sănătate”, a declarat edilul capitalei.

Ceban a mai adăugat că activitatea Celulei începe de astăzi și va consta în informarea în masă a beneficiarilor de asistență socială despre măsurile de precauție privind prevenirea îmbolnăvirii cu COVID-19 și monitorizarea zilnică a situației persoanelor în etate și persoanelor cu dizabilități, singuratice, care sînt lipsite de suport din partea copiilor, rudelor, altor persoane.

Primarul general a mai spus că voluntarii care doresc să ajute persoanele în vîrstă și persoanele cu dizabilități pot să-și coordoneze acțiunile cu Direcțiile teritoriale de asistență socială și/sau cu responsabilii Direcției generale asistență socială și sănătate. Aceasta pentru a avea un program comun și a fi păstrate regulile stricte.

„Persoanele în etate, persoanele cu dizabilități, singuratice care se confruntă cu situații dificile, cele cu caracter de urgență pot solicita asistență la telefoanele de urgență ale Direcției generale asistență socială și sănătate și Direcțiilor teritoriale de asistență. Toată informația va fi publicată pe site-ul Primăriei, dar și pe site-ul direcției sociale”, a precizat edilul.

Pentru informații suplimentare referitor la COVID-19, cetățenii pot telefona la linia verde a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică: 0-800-123-00 sau linia verde a Direcție generale asistență socială și sănătate: 022-27-27-14, sau 112.

 

Transportul public în Capitală funcționează la capacitate maximă

Astăzi, transportul public în capitală funcționează la capacitate maximă. Pe trasee a fost introdus tot efectivul de autobuze şi troleibuze de care dispun regiile municipale de transport. Despre acest lucru a anunțat primarul Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

"Am luat această măsură pentru ca cetățenii să nu se îmbulzească în transport, dar și în stații şi să fie păstrată distanța recomandată, de cel puțin un metru între persoane. Cu toate acestea, azi am avut o situație extrem de neplăcută. Oamenii nu conștientizează că există pericol de infecție cu coronavirus, se îmbulzesc, se ceartă cu șoferii și taxatorii, cu cei care își fac datoria. Polițiștii sînt în stradă și ne ajută să monitorizăm situația cu privire la traficul rutier pe tot parcursul zilei. Iată de ce, acum, analizăm toate posibilitățile și măsurile care pot fi aplicate, iar propunerile le vom prezenta la ședința Comisiei situațiilor excepționale care va avea loc astăzi la ora 16.30", a spus Ceban.

 

Campanie de strîngere a fondurile în susținerea sistemului medical: Primăria Chișinău va deschide cîteva conturi bancare

Primăria Chișinău va deschide cîteva conturi bancare pentru cei care vor să doneze bani pentru a susține sistemul medical în lupta cu răspîndirea virusului Covid-19. Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban în cadrul unui briefing organizat astăzi.

Potrivit acestuia, mai mulți agenți economici și-au arătat dorința de a dona bani pentru echipament medical. „Vin cu un apel către toți cei care își doresc să pună umărul ca să putem ieși cît mai rapid din această criză. Primăria Municipiului Chișinău va deschide conturi bancare pentru donații. Pot dona atît persoanele fizice, cît și persoanele juridice. Fiecare dintre dumneavoastră va putea contribui în măsura dorinței și posibilităților”, a subliniat Ceban. Banii donați vor fi direcționați pentru:

1) Procurarea echipamentului de protecție pentru personalul medical (doctori, asistenți medicali, echipaje de ambulanță) și pacienți;

2) Procurarea proviziilor medicale (ustensile, medicamente, etc.);

3) Procurarea echipamentului medical (respiratoare și alte echipamente de care e nevoie);

4) Oferirea suportului pentru personalul medical care este antrenat în lupta cu coronavirus de tip nou și familiile acestora. (procurarea de alimente, etc.)

Primarul general afirmă că săptămînal vor fi publicate rapoartele financiare despre unde și pentru ce au fost utilizaţi banii donați. „Cei care vor să contribuie într-un fel sau altul, rog să contactați viceprimarii de ramură Inga Ionesii și Angela Cutasevici, care vă vor răspunde la toate întrebările”, a spus Ion Ceban.