GERMANIA VA BLOCA ORICE AJUTOR PENTRU GRECIA

Germania va bloca orice nou plan de asistenţă financiară atît timp cît Guvernul condus de premierul de extremă-stînga Alexis Tsipras rămîne în funcţie, afirmă, sub acoperirea anonimatului, un apropiat al cancelarului german Angela Merkel, precizînd că Berlinul ar aştepta un Cabinet tehnocrat.

"Întrebarea reală este dacă avem încredere în premierul Alexis Tsipras şi în Yanis Varoufakis (ministrul grec de Finanţe - n.red)? Răspunsul clar pentru toate părţile este «nu»", a declarat, sub protecţia anonimatului, un politician de rang înalt din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU - centru-dreapta), partidul cancelarului Angela Merkel.

Potrivit politicianului german, Uniunea Creştin-Democrată va bloca orice solicitare a Greciei cît timp Guvernul considerat "comunist" rămîne la putere la Atena. "În cadrul CDU/CSU, mulţi colegi vor vota negativ la orice solicitare făcută de Varoufakis şi Tsipras. Nu mai are nimeni încredere în ei. Avem nevoie de un partener serios", a spus politicianul conservator german, potrivit publicaţiilor The Times şi Die Zeit.

"Vom face totul pentru a obţine un rezultat favorabil la referendumul grec. Apoi, va fi necesar un nou guvern, care să implementeze măsurile", a adăugat politicianul german, sugerînd că există discuţii pentru scindarea formaţiunii de extremă-stînga Syriza, principalul partid de guvernămînt din Grecia. Sursa germană a dezvăluit că preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, ar fi fost implicat în discuţii secrete pentru scindarea Syriza, la care au participat voci moderate din formaţiune, inclusiv posibil Alexis Tsipras.

Sursa: Mediafax