GERMANIA OFERĂ ÎNCĂ DOUĂ MILIOANE DE EURO PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA EFICIENŢEI ENERGETICE ÎN SATELE DIN MOLDOVA

Prim-ministrul Iurie Leancă şi Directorul de proiect KfW pentru Ucraina şi Republica Moldova, Gunnar Wälzholz, au semnat Acordul de prelungire a unui program de asistenţă german cu încă 2 milioane de euro.

Banii sînt oferiţi pentru finanţarea proiectelor de eficienţă energetică în zece raioane din nordul ţării, dar şi în regiunea din stînga Nistrului.

Scopul proiectului este utilizarea durabilă a serviciilor municipale îmbunătăţite, precum şi o utilizare mai eficientă a energiei de către consumatori.

Prim-ministrul Iurie Leancă a menţionat că realizarea acestor proiecte va aduce beneficii economice şi sociale semnificative locuitorilor din sate.

„Astfel, vom continua să investim în viitorul nostru, în întreaga ţară, pentru ca să reuşim să oferim cetăţenilor, infrastructură socială modernă. Sînt recunoscător pentru investiţiile pe care le faceţi în Republica Moldova, în special în zonele rurale”, a precizat şeful Executivului de la Chişinău.

La rîndul său, Gunnar Wälzholz a anunţat despre faptul că în 2015, Banca de Dezvoltare a Germaniei KfW îşi va deschide o reprezentanţă la Chişinău: „Ne propunem în continuare să contribuim la diversificarea instrumentelor de finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii din Moldova şi să investim în diverse proiecte sociale”.

Programul de asistenţa, ide banca KfW prin Fondul de Investiţii Sociale din Moldova, a acordat în total 12 mil. euro surse nerambursabile (grant), iar pînă acum au fost realizate sau sunt în faza de realizare circa 90 de proiecte.

Este vorba despre reparaţia şi renovarea grădiniţelor (59 proiecte), ale apeductelor (13), drumurilor (10), spitalelor (3), iluminatului stradal (2), centrelor pentru tineri (1), dar şi pentru bătrâni (1).

KfW este unul din liderii sectorului bancar german şi una dintre cele mai mari bănci din Europa, orientată atît spre susţinerea economiei naţionale, cît şi spre dezvoltarea statelor în tranziţie. KfW are 70 de reprezentanţe şi oficii în întreaga lume.

Sursa: Moldpres