Gata, s-au spart relatiile diplomatice dintre tarile baltice si Rusia!

Estonia şi Letonia, state membre NATO şi UE, le-au spus ambasadorilor ruşi din Capitalele lor să plece acasă, după ce Moscova a anunţat că îşi retrogradează nivelul relaţiilor diplomatice cu Estonia, pe care o acuză de "rusofobie totală", relatează Reuters.

Ministerul rus de Externe a anunţat, Luni, că i-a spus trimisului estonian că trebuie să plece luna viitoare. Estonia a răspuns la fel, spunîndu-i trimisului rus să plece pînă la 7 Februarie, a declarat ministrul Afacerilor Externe Urmas Reinsalu.

Letonia, în solidaritate cu Estonia, i-a spus trimisului său la Moscova să plece pînă la 27 Februarie, potrivit unui tweet al ministrului de Externe Edgars Rinkevics.

Ambele ţări baltice au precizat că îşi retrogradează relaţiile diplomatice cu Rusia la nivel de însărcinat cu afaceri.

Estonia, Letonia şi vecinul lor baltic, Lituania, au fost printre aliaţii NATO care au susţinut cu tărie ca Germania să furnizeze tancuri de luptă Leopard pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva invaziei ruse.

"Vom continua să sprijinim Ucraina, în condiţiile în care Rusia plănuieşte atacuri pe scară largă, şi facem apel la alte ţări care gîndesc la fel ca noi să îşi sporească asistenţa acordată Ucrainei", a declarat ministrul estonian Reinsalu, într-un comunicat.

La rîndul său, Lituania îl expulzase pe emisarul rus încă din Aprilie anul trecut şi şi-a diminuat reprezentarea diplomatică, după ce Ucraina a acuzat forţele ruse de uciderea civililor în oraşul Bucea.

Moscova a declarat că decizia pe care a luat-o Luni a fost un răspuns la o decizie a Tallinn-ului de a reduce dimensiunea Ambasadei ruse din Tallinn. "În ultimii ani, conducerea estoniană a distrus în mod intenţionat întreaga gamă de relaţii cu Rusia. Rusofobia totală, cultivarea ostilităţii faţă de ţara noastră au fost ridicate de Tallinn la rangul de politică de stat", a declarat MAE rus.

"Regimul estonian a primit ceea ce a meritat", a comentat purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Estonia a transmis Rusiei, la 11 Ianuarie, să reducă numărul de diplomaţi de la Ambasada sa din Tallinn la opt, echivalentul numărului de diplomaţi estonieni aflaţi la post la Moscova.

Toate cele trei ţări baltice s-au alăturat săptămîna trecută altor cîtorva aliaţi occidentali, trimiţînd mai multe arme proprii în Ucraina.