GARDUL RIDICAT DE UNGARIA AGRAVEAZA PROBLEMA TRAFICULUI DE PERSOANE SI II AJUTA PE TRAFICANTI

Ungaria agravează problema traficului de persoane prin planul său de a ridica o barieră la granița cu Serbia împotriva valului de imigranți și de refugiați, a avertizat vineri Organizația Internațională pentru Migrații (OIM).

Potrivit OIM, zilnic între 1.500 și 2.000 de persoane parcurg ruta care trece prin Grecia, Macedonia și Serbia, spre Ungaria, și există o «posibilitate reală» ca afluxul să crească la 3.000 de oameni.

«Opinia noastră despre construirea gardului este că acesta este o sursă suplimentară de bani pentru traficanți. Dacă ridici o barieră, pur și simplu le vor cere oamenilor pe care îi transportă mai mulți bani pentru a ocoli bariera», a declarat purtătorul de cuvânt al OIM, Joel Millman, într-un briefing de presă la Geneva.

«Statele procedează așa tot timpul pentru a face pe plac unui electorat național — pare dur, pare proactiv, pare că iei în serios preocupările oamenilor că există prea mulți imigranți. Așa încât (aceste state) construiesc un zid. Avem decenii de experiență care ne arată că aceasta nu a rezolvat problema, așa cum o percepeau ele», a subliniat purtătorul de cuvânt.

La rândul său, Magdelena Majkowska-Tomkin, oficial al biroului OIM din Budapesta, a comentat pe marginea cazului tragic al celor 71 de imigranți găsiți morți într-un camion pe o autostradă din Austria. Acești oameni veniseră pe ruta balcanică și ajunseseră în presupusa «siguranță» a zonei Schengen, a afirmat Majkowska-Tomkin. «Ei au apelat la traficanți pentru că nu aveau la dispoziție niciun alt mijloc de transport, cum ar fi tren sau autocar, pentru că în mod regulat sunt dați jos din trenurile și autocarele care se îndreaptă spre Austria și Germania din Ungaria», a explicat responsabila OIM.

Sursa: Agerpres