G7 ÎNDEAMNĂ RUSIA SĂ ÎNCETEZE "DESTABILIZAREA" UCRAINEI

"Sîntem pregătiţi să aplicăm SANCŢIUNI suplimentare"

Statele din cadrul G7 au cerut Rusiei să înceteze acţiunile care au scopul "destabilizării" Ucrainei, afirmînd că în caz contrar ar putea adopta noi sancţiuni.

"Anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, acţiunile de destabilizare în estul Ucrainei sînt inacceptabile şi trebuie să înceteze", au subliniat într-un comunicat liderii celor şapte mai industrializate ţări, la sfîrşitul unui dineu comun. "Sîntem pregătiţi să intensificăm sancţiunile ţintite şi să punem în aplicare sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, dacă evenimentele vor necesita" aceste măsuri, au adăugat ei. "Îndemnăm Rusia să recunoască rezultatele alegerilor" prezidenţiale din Ucraina, organizate pe 25 mai, "să finalizeze retragerea forţelor militare de la frontiera ruso-ucraineană şi să oprească afluxul de armament şi insurgenţi" spre Ucraina", au cerut liderii G7, subliniind că Moscova trebuie "să-şi utilizeze influenţa de care dispune în rîndul separatiştilor înarmaţi, pentru a-i determina să lase armele los şi să înceteze violenţele".

De asemenea, G7 "încurajează autorităţile ucrainene să menţină o poziţie echilibrată în continuarea operaţiunilor pentru restabilirea legii şi a ordinii" în estul ţării. Potrivit preşedintelui francez, François Hollande, "G7 consideră că dialogul şi o detensionare a situaţiei trebuie să fie încurajate".

Hollande a confirmat că în cursul dineului la care au participal liderii G7, "au fost abordate măsurile (care vor fi) luate în cazul unor evenimente grave", şi a menţionat că noile sancţiuni "ar putea fi adoptate în cazul unor deficienţe majore".

Întrebat cu privire la o posibilă întîlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko, care vor fi prezenţi la ceremoniile organizate cu ocazia debarcării aliaţilor în Normandia, Hollande a afirmat: "Lăsaţi lucrurile să evolueze de la sine, pentru a vedea dacă vor avea loc contacte" între cei doi lideri.

Putin sugerează că ar putea avea o întrevedere cu Poroşenko

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a sugerat miercuri că este pregătit să discute cu omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, în Franţa, cu ocazia ceremoniilor organizate de Ziua Debarcării. "Eu nu voi evita pe nimeni", a declarat Putin într-un interviu acordat postului de radio Europe 1 şi postului tv TF1. "Nu intenţionez să evit pe nimeni şi voi discuta cu toată lumea", a subliniat liderul rus.

Petro Poroşenko se va întîlni zilele următoare cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi nu exclude posibilitatea unei întrevederi cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. "Pentru moment, o întrevedere cu preşedintele Putin nu este prevăzută, dar nu exclud posibilitatea", a explicat liderul ucrainean.

Putin afirmă despre Hillary Clinton că este o femeie "slabă"

Preşedintele rus Vladimir Putin a ironizat-o miercuri pe Hillary Clinton, fostul secretar de Stat american, despre care a afirmat că este o femeie "slabă" şi cu o exprimare lipsită de eleganţă, într-un interviu pentru posturile franceze TF1 şi Europe1.

Hillary Clinton, care este considerată o pretendentă serioasă la succesiunea lui Barack Obama la Casa Albă, în 2016, declara în martie că Putin caută să "retraseze" frontierele Europei de Est, aşa cum a făcut Adolf Hitler în anii '30.

"E mai bine să nu intri într-o dispută cu femeile. Însă doamna Clinton nu a fost niciodată elegantă în declaraţii. Cu toate acestea, ne-am întîlnit după aceea şi am purtat discuţii cordiale la diferite evenimente internaţionale", a declarat ironic preşedintele rus, care îşi cultivă imaginea de macho şi care s-a făcut remarcat uneori printr-un limbaj înflorit şi formule-şoc.

"Atunci cînd oamenii depăşesc limitele o fac nu pentru că sînt prea puternici, ci pentru că sînt prea slabi. Dar poate că slăbiciunea nu este cea mai rea dintre caracteristici pentru o femeie", a continuat el zîmbind. "Cînd aud asemenea declaraţii mă gîndesc că cei care le fac nu au niciun argument de valorificat. În ceea ce priveşte politica americană, este clar că Statele Unite continuă politica cea mai agresivă şi mai dură, pentru a-şi apăra interesele", a subliniat preşedintele rus.

Rusia, care a anexat Crimeea, o provincie din sudul Ucrainei, în urma unui referendum, este acuzată de către Occident că destabilizează estul Ucrainei, o zonă în care separatişti proruşi au preluat controlul asupra mai multor oraşe.

Trierweiler, bucuroasă că nu este nevoită să-i strîngă mîna lui Putin

Fosta parteneră a preşedintelui francez François Hollande jurnalista Valérie Trierweiler s-a declarat, miercuri seara, într-un mesaj postat pe Twitter, "bucuroasă că nu este nevoită să strîngă mîna" preşedintelui rus Vladimir Putin, invitat joi la Palatul Elysée.

Preşedintele rus, invitat în Franţa cu ocazia marcării a 70 de ani de la Debarcarea aliată din Normandia, se va întîlni joi seara, la Palatul Elysée, cu preşedintele francez, care va lua cina mai înainte, într-un restaurant parizian, cu preşedintele american Barack Obama. Problema ucraineană urmează să se afle în centrul întîlnirii Hollande-Putin, dar şi relaţiile tensionate dintre Rusia şi Uniunea Europeană (UE), potrivit Palatului Elysée.

Trierweiler, despărţită din ianuarie de Hollande, şi-a revendicat întotodeauna libertatea tonului pe cînd era Prima Doamnă a Franţei. În iunie 2012, în plină campanie pentru alegeri legislatve, ea a ţinut prima pagină după ce a postat un mesaj pe Twitter în care îşi exprima susţinerea faţă de rivalul lui Ségolène Royal, mama celor patru copii ai lui François Hollande.

Meniu-surpriză la Castelul normand Bénouville

Aproape 80 de persoane, între care 20 de şefi de stat şi de guverne şi aproximativ zece veterani, sînt invitaţi vineri, la Castelul Bénouville, la un dejun "normand", pregătit special de către bucătari ce deţin stele Michelin cu ocazia marcării a 70 de ani de la Debarcarea aliată.

"Produsele normande vor fi prezente, în exclusivitate, sau aproape (în exclusivitate). Va exista o mică influenţă din altă parte", a rezumat Michel Bruneau, un bucătar care deţine stele Michelin. Meniul, al cărui cost "nu atinge trei stele", nu va fi dezvăluit înainte de masă.

Ceilalţi bucătari, Stéphane Carbone (o stea), care s-a ocupat de masă la marcarea a 65 de ani de la Debarcare, Ivan Vautier (o stea), care a făcut acest lucru la marcarea a 60 de ani, "proaspătul" Antony Caillot (o stea) şi Joël Rapp nu au fost deloc comunicativi în legătură cu meniul, ţinut secret de către preşedinţia franceză. "Vom servi feluri tradiţionale, feluri poate un pic mai avangardiste", a spus bucătarul, care a precizat că 50-60 de persoane vor asigura servirea, dintre care 14 la bucătărie. Bucătarii au adus material - două cuptoare, un dispozitiv de făcut gheaţă şi un refrigerator - în completarea celui al bucătăriilor Castelului Bénouville.

Vineri, "la ora (locală) 5.30 (6.30, ora Moldovei), luăm un mic dejun împreună, pentru a vedea ultimele detalii", a spus Bruneau. Între provocări, el a citat "servirea a 80 de persoane în acelaşi timp" şi "adaptarea la imperative de timp, pe care nu o prea stăpînim". "Credem că vom aloca un timp corect pentru dejun, o oră, o oră şi jumătate, dar care poate fi redus", a continuat Bruneau.

Meniul, stabilit de "aproape o lună", a fost elaborat încă din februarie. "Am făcut fiecare teste, am fost să gustăm feluri, propunerile fiecăruia", povesteşte fostul restaurator. Bucătarul dă asigurări că nu s-a simţit prea relaxat cu imperativele în domeniul securităţii. De asemenea, a fost necesară o adaptare la cererile speciale ale anumitor invitaţi, a spus Bruneau, care nu a dorit să ofere alte precizări. "Trebuie controlat totul, alimentele, vehiculele", a mai spus bucătarul normand. "Nu există nicio interdicţie. Ni se spune pur şi simplu «cutare lucru, poate cutare lucru»", a subliniat Bruneau.

Sursa: Mediafax